Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
186778
View
1877
Reply

Padang & Bukit Tinggi, Sumatera Barat, Indonesia [Part IV]

[Copy link]

Author: neofim       Show all posts   Read mode

Post time 7-6-2013 02:28 PM | Show all posts
Jombukittinggi posted on 7-6-2013 11:27 AM
Gerai membuat kuih bika di Bukittinggi - Bika Si Mariana

yang ni frust sikit tak sempat nak merasa Bika/kuih neraka masa pergi tu huhu... insyaAllah ada rezeki next time nak rasa pulak
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 02:35 PM | Show all posts
sato_oreo posted on 7-6-2013 02:28 PM
yang ni frust sikit tak sempat nak merasa Bika/kuih neraka masa pergi tu huhu... insyaAllah ada re ...

sana ada jual kek lapis ke... brownies ke... or apa oleh2 yg paling femes di bawa blk m'sia?
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 02:58 PM | Show all posts
m_ardiana posted on 7-6-2013 02:35 PM
sana ada jual kek lapis ke... brownies ke... or apa oleh2 yg paling femes di bawa blk m'sia?

kat sana brownies or kek ada jual kat sebelah kiri hotel nikita ada gerai jual kuih kat situ...tp tak penah la beli n bawa balik sini.
tapi yang selalu orang bawa balik sini ialah pisang salai, kerepek2 jering, lala,kerpek kulit lembu.. kopi kiniku
  dan macam2 kerepek yg kita jarang junmpa kat sini...pisang salai paling sedap kat kiniku .
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 03:47 PM | Show all posts
tadi anto duit ke indon guna western union, ratenyer 3.128.
okey laaa... tapi feesnyer RM10.10. mahal gak...
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 09:12 PM | Show all posts
ct39 posted on 7-6-2013 02:58 PM
kat sana brownies or kek ada jual kat sebelah kiri hotel nikita ada gerai jual kuih kat situ...tp  ...

betul tu kerepek dia macam2 jenis unik.. hari tu saya beli kat pekan matur, ada kedai kerepek nama Bundo Kanduang... ada kerepek jering, kerepek lala, kerepek jagung.. huhu..sedap lak tu.. kreatif diorang ni..

hari tu saya tak perasan sangat kek2 lapis utk buat ole2 sebab kat sana dah rambang mata ngan kain telekung + kain pasang..hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2013 09:55 PM | Show all posts
Salam, saya nak tanya pakej ke padang indonesia bagi 3 hari 2 mlm brp ye skrg? naik pening dah nengok byk sgt thread.. tenet plak slow nak surf satu2..


Insyallah disember nie ingat nak bawak mak abah gi sane.. pastu akak sefamili (2 dewasa, 6 anak - 5 anak umur dr 3-12 thn, sorang lg br setahun).. total 11 orang.. budak kecik2 bawah 12 tahun harga pakej separuh harga kan?
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 09:38 AM | Show all posts
sato_oreo posted on 7-6-2013 09:12 PM
betul tu kerepek dia macam2 jenis unik.. hari tu saya beli kat pekan matur, ada kedai kerepek nama ...

average bape hg sekilo kerepek2 tu...
boleh ker tawar hg2 kerepek2 tu???
jual kerepek tu kt pdg ke kt bt?

korang rasa laaa... klo 1st time gi sana, baik abiskn masa melawat OR soping OR pagi gi lawat n ptg soping (sempat ke) ???
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 11:53 AM | Show all posts
m_ardiana posted on 10-6-2013 09:38 AM
average bape hg sekilo kerepek2 tu...
boleh ker tawar hg2 kerepek2 tu???
jual kerepek tu kt pdg  ...


kita beli kerepek tu kat pekan matur.. kawasan bukittinggi tapi pekan ni tgh2 otw dr bukittinggi ke dauan maninjau..
erm, diorg ada paket yg dah siap goreng ngan yang belum goreng lagi.. harga tu taklah murah sangat tp standard ok la.. paket kecik2 je..

awak pergi bercuti nanti berapa hari? saya hari tu 3H/2M je.. target utama mmg nak jalan2 tgk pemandangan..tp sempatla menyelit soping kt bukittinggi tu..cuma rasa ralat sket sbb tak puas soping..haahhaha.. boleh jd gila tgk kain kt pasar atas bukittinggi tuh..belom singgah kedai2/butik kain kat tepi2 jalan..

hari tu tentatif saya camni:

day 1:
- 7.50am naik flight
- sampai kat sana terus gi breakfast dulu (Lamun Ombak)
- terus gerak ke bukittinggi sebab Padang xde apa sgt.. singgah di Puncak Kiambang
- singgah air terjun Lembah Anai
- singgah rumah kebudayaan Minangkabau.. (kat sini nak posing2 cantik + leh pakai baju tradisional)
- lunch di RM Aie Badarun
- singgah di butik2 kain (Linduang Bulan, Putri Minang, Pandai Sikek)
- check in hotel Bukittinggi around kol 4pm kot sbb banyak stop. plan nak round2 kt pekan tu tp hujan so stay kt hotel je..
- dinner + singgah rumah Yenie Bordir belek2 kain

day 2:
- kol 8.30pg gerak nak tengok Danau Maninjau.. ini mmg target utama saya dtg Bukittinggi..huhu..
- singgah bergambar di Panorama Landia
- stop bergambar di Kelok 37, 34, 33 (view sangat cantik)
- patah balik naik atas nak pergi Puncak Lawang pulak.. kat sini port utk tgk Danau Maninjau dari atas puncak.. dingin sangat dan pemandangannya subhanallah.. memang kitorang disapu awan lah..huhuhu..
- dah penat berposing kat Puncak Lawang.. kol 12.30 tu turun balik ke Bukittinggi.
- singgah di Bundo Kanduang (kedai kerepek) di Pekan Matur
- teruskan perjalanan ke Panorama Ngarai Sianok, Lubang Japang (kalau nak beli souvenir kat deret gerai Lubang Japang ni sangat murah)
- lunch pastu round Pasar Atas.. time ni dah ralat sebab tak cukup masa..huhuh..kedai lak tutup awal Pasar Atas ni around kol 5-6ptg..
- balik hotel naik kereta kuda round pekan..rehat n solat.
- lepas maghrib kuar balik dinner + jenjalan kat Shopping Complex + Jam Gadang


day 3:
- kol 8.30am bergerak pulang ke Padang sebab flight kol 1.50pm.. sedih takleh nak soping lebih2 kat Pasar Atas hahaha..
- repeat singgah rumah kebudayaan minangkabau nak berposing lagik kat luar sebab masa 1st day hujan tak dpt nak bergambar
- otw tu singgah lagik kedai2/butik Annisa
- stop kejap kat Sate Syukur nak rasa sate padang (tp tak masuk link lah.. )
- kol 12pm sampai airport..

** tips: kalau memang alahan dgn kain2 pasang/telekung sila standby duit shopping byk sket atau aktifkan akaun bank mana tau tak cukup kat sana leh kuarkn duit.. hahaha.. kes kami la tuh.. :p

saya pergi sekejap je so tak sempat nak berjalan ke IstanoPagarruyung.. kalau pergi 4H/3M boleh spend satu hari ke sana..



Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 12:10 PM | Show all posts
sato_oreo posted on 10-6-2013 11:53 AM
kita beli kerepek tu kat pekan matur.. kawasan bukittinggi tapi pekan ni tgh2 otw dr bukittinggi ...

nak tiru lh itinerary ko nie. sgt details perjalanannyerrr....
aku gi 4h3 mlm. sampai pdg kul 1.30pm n blk ke kl kul 1.55pm.
Hari 1, gedebak gedebukkkk kul 2.30pm dh leh grk ke BT. On d way tu singgah tpt2 yg ko suggestkn tu. mungkin mlm baru sampai BT. Check in n klo sempt leh jengah Yenie Bodir.
Hari 2, Tasik Maninjau (sebijik kot ikut itinerary ko).
Hari 3, Pagar Ruyung.
Hari 4, kalo dari BT memg sempat ke sampai epot Padang??? Leh singgah mana2 lg n klo blh aku nk lunch dulu seblm blk. Agak2 sempat tk?

Aku gi lambt lg, bln 9 nanti. Tgh ada masa free nie, aku curi2 baca forum kt ofis. Heheheeee...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 08:38 PM | Show all posts
m_ardiana posted on 10-6-2013 12:10 PM
nak tiru lh itinerary ko nie. sgt details perjalanannyerrr....
aku gi 4h3 mlm. sampai pdg kul 1.3 ...

boleh sangat tiru je lah... eheheh... tp mmg pack sket tentatif kita ni sbb sumer tempat pon nak pergi hahaha.. saya suggest:

- RM Aie Badarun tu tak baper sedap sgt optionnya masa kitorg makan hari tu..ramai yg pi kat RM Pak Datuk.. tapi ada yang cakap charge mahal sket.. tp memang sedap kat sana kot..

- masa otw ke Bukittinggi tu singgah dulu kat butik2 survey harga kain... ada yang memang kualiti lg elok dr kat Pasar Atas.. tp ada yg kita leh dpt lg murah kt Pasar Atas.. hari tu banyak borong telekung kat Linduang Bulan.. pastu kat Satu Karya Pandai Sikek pon best jugak.. cuma rege dia mahal sket la dr pasar atas.. Supir masa tu ckp kalau singgah butik kat sana..kalau diorg tanya "baru sampai ke?" cakap dah smpi 2,3 hari..jd diorg tak berani nak markup rege lebih2..huhu..:p

- flight masa balik tu sama la time kitorg hari tu..sempat je nak singgah mana2 tempat otw tu kejap.. sebab average perjalanan 2jam kalau x stop mana2..

- Yeni Bordir tu kena pandai mintak tawar.. kalau nak compare design kain tk variasi sgt ngan pasar atas.. tp kualiti ok lah.. rumah dia memang tutup tgh malam huhu. kalo supir tanak stay smpi lewat malam leh request org dia amek kat hotel kalo x silap..


Last edited by sato_oreo on 10-6-2013 08:39 PM

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 09:38 PM | Show all posts
Hi semua, terima kasih yg bagi komen pasal aldi. Actually, saya memang tak nmpk pn aldi buat mcmtu dkt kwn saya, tapi tu lah, kwn saya tu yg duk bercerita. pada pandangan mata saya, tak nmpak pulak aldi mcm tu, tapi bila my friend bersungguh2 bercerita perihal aldi, saya naik geram la jgk.....

tak sangka aldi ada populariti kat forum ni erk....
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2013 10:07 PM | Show all posts
Nedya, u sendiri tak pasti kebenaran cerita kwn "cantik" u tu, so jgn tabur fitnah kat dlm forum ni. Actually dah berapa kali u dtg bkttggi guna service aldi ????? kalau setakat 1st time, tak usah la u buang masa judge org tak tentu pasal. u tahu tak, berapa ramai forumer kat sini yg guna service aldi as a tour guide, takde pn diaorg tu cerita hal yg buruk2 psl aldi. semua cerita yg baik2 jer.  Ntah2......kwn u tu yg saje nak kenakan aldi mgkn sbb aldi tak layan dia. I nk tanya u kan, cantik sgt ke kwn u tu sampai aldi terkejar2 sgt ?? Please la nedya...u sendiri tak pasti akn cerita kwn u, tiba2 nak lepaskan kat forum ni pulak. Cara u ni dh mencemarkan nama baik aldi tau.

So, I nasihatkan u, say sorry to aldi, kalau u segan sgt nk minta maaf kat dlm forum ni, guna je fb, Itupn kalau u ada add dia. Sampai sakit2 org tu tau baca citer  ni...

Last but not least, for your info, i know him better.....Sebagai org yg ada akal fikiran, berfikir la dgn waras.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 09:04 AM | Show all posts
Nedya posted on 10-6-2013 09:38 PM
Hi semua, terima kasih yg bagi komen pasal aldi. Actually, saya memang tak nmpk pn aldi buat mcmtu d ...

selidik dulu seblm buat nilaian.
kita kn ada PM. so, u leh PM mana2 forumer yg guna serbis aldi nie.
tanya dorang sendiri, aldi nie mcm mana orgnyerrr. jgn main serang jer.
u tk nmpk tapi u berani wat citer kt porem nie.
better u delete jer posting tu. setiap kali org baca, org akan wt nilaian negatif.
tak pasal2 dosa bertimbun2 tanpa disedari. bahaya tuuu...


Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 09:32 AM | Show all posts
lain kali jangan menulis tanpa selidik cerita tu betul ke tak..u hanya dengar sebelah pihak, entah betul entah kan tidak..
nampak sangat ramai yang nak menjatuhkan si Aldi ni..kekadang sy terpikir sapa lah mastermind di sebalik cerita2 sebegini, sudah sudahlah , jangan lah menambah dosa ye...

"tak sangka aldi ada populariti kat forum ni erk."
secara tak langsung u pun menambah kepopulariti dia dalam forum ni...   knapa u jeles ke ?



Last edited by ct39 on 11-6-2013 09:41 AM

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 12:36 PM | Show all posts
m_ardiana posted on 10-6-2013 09:38 AM
average bape hg sekilo kerepek2 tu...
boleh ker tawar hg2 kerepek2 tu???
jual kerepek tu kt pdg  ...

ko pi sane..bole soping sambil jenjalan....takde hal punye...ko dok hotel ape..klu dekat ngan pasar atas tuh anytime bole soping
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 01:31 PM | Show all posts
opie5662 posted on 11-6-2013 12:36 PM
ko pi sane..bole soping sambil jenjalan....takde hal punye...ko dok hotel ape..klu dekat ngan pasa ...

mungkin dok kt hotel bunda or kharisma.
ni 1st time aku gi. pulak tu bawak geng2 mak aku. GENG NEK KIAH... hahahaaa...
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 04:05 PM | Show all posts
m_ardiana posted on 14-5-2013 09:32 AM
aku dh beli tix bln 9. sesapa nk join, jom lah. leh share2 bayo duit transpot...

i pun pergi bulan 9. u pergi bape haribulan?
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 04:12 PM | Show all posts
MiameliaKA posted on 11-6-2013 04:05 PM
i pun pergi bulan 9. u pergi bape haribulan?

20-23 sept. 7 org. u?
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 04:18 PM | Show all posts
m_ardiana posted on 11-6-2013 04:12 PM
20-23 sept. 7 org. u?

i pergi 26/9-28/9. 3 org je. ingatkan date sama. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2013 04:24 PM | Show all posts
MiameliaKA posted on 11-6-2013 04:18 PM
i pergi 26/9-28/9. 3 org je. ingatkan date sama. hehehe

a'ah tk sama.
ko dh pernh gi?
nk soping ke? leh share list ngan aku....





Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.871009s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list