JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
165321
View
1838
Reply

Padang & Bukit Tinggi, Sumatera Barat, Indonesia [Part IV]

[Copy link]

Author: neofim       Show all posts   Read mode

Post time 12-6-2013 11:37 AM | Show all posts
opie5662 posted on 12-6-2013 11:28 AM
ooo..aku stay kat bunda gak...ok la hotel die..jln kaki pi pasar atas dlm 5-10 minit..malas nk jal ...

heheheee... tu yg seronok tuuu...
apa benda yg byk ko beli kt sana?
ada apa mknan yg menarik kt sana? ayam penyek ada?
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2013 11:41 AM | Show all posts
m_ardiana posted on 12-6-2013 11:37 AM
heheheee... tu yg seronok tuuu...
apa benda yg byk ko beli kt sana?
ada apa mknan yg menarik kt  ...

makan nasi padang je la memanjang..heheheh..aku pi sane tak beli ape2 pong..aku beli telekung sulam tuk aku satu je..pas tuh t shirt2 n sebenier kecik2 tuk ipar duai aku..aku bawak 2 juta pon tak habes..hahhaha....yg sakan sopping mak n makcik aku....tp mostly kain2 sulam & tudung2 manik...telekung bole dapat 4 pasang 100 hengget...klu jajan2 tuh aku beli pisang salai n kerepek2 kat kedai bundo kanduang...kedai nih kat area kelok 44 tuh....ade kedai cendol labu kat situ...tp beli pisang salai pon dekat 10kg...hahah...derang pack sesiap dlm kotak..so senang..die siap timbang kan sekali..hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2013 12:04 PM | Show all posts
opie5662 posted on 12-6-2013 11:41 AM
makan nasi padang je la memanjang..heheheh..aku pi sane tak beli ape2 pong..aku beli telekung sula ...

pisang salai??? pisang salai tu sama mcm tempt kita tu ke? sedap sgt ke?
klo gitu, kena tambh kg utk check in luggage...
adoiii... bawak mak2 org nie takot terlebih soping pulk.
aku dh serik nk soping byk2. telekung yg kt umh pun ada yg tk pakai.
heheheee...
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2013 01:21 PM | Show all posts
m_ardiana posted on 12-6-2013 12:04 PM
pisang salai??? pisang salai tu sama mcm tempt kita tu ke? sedap sgt ke?
klo gitu, kena tambh kg  ...

pisang salai die lebey kurang kat bandung...nipis2...tak mcm kite punye...klu ko ramai, better beli extra luggage..itu tak termasuk kopi lagi..biasa la kan mak mak kite nih...mcm2 nk di beli...heheheh..asal depa happy sudah ...tp aku suke keropok lala kat bundo kanduang tuh...ikut selera aku keropok tuh sedap
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2013 04:29 PM | Show all posts
SALAM....MENCELAH KEJAP BANTU KAWAN2....

SAPA2 NAK GUNA SUPIR KAT PADANG/BUKIT TINGGI BOLEH CALL/SMS PAK FERRY 006285274871155.

IN SHA ALLAH PAK FERRY NI BAGUS ORANGNYA.  TAPI DIA BUTA IT YA......
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2013 04:35 PM | Show all posts
m_ardiana posted on 12-6-2013 08:31 AM
mungkin hotel bunda or kharisma.
semua 'ta' yg uruskan. aku dtg bawa badan n duit poket jerrr...
...

kalu hotel The hills to walking distance tak ngan mana2 tempat shopping @ makan2
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2013 04:50 PM | Show all posts
opie5662 posted on 12-6-2013 01:21 PM
pisang salai die lebey kurang kat bandung...nipis2...tak mcm kite punye...klu ko ramai, better bel ...

pisang salai mcm kt bandung tu memg sedap gilerrr...
mula2 beli sikit, pastu siap ulang lg ke kedai tu beli lagikkk... hahahaaa.
last gi bandung 2008
dpt lh aku merasa pisang salai tu lg kt BT.
thanks opie...


Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2013 04:52 PM | Show all posts
tukul posted on 12-6-2013 04:35 PM
kalu hotel The hills to walking distance tak ngan mana2 tempat shopping @ makan2

aku pun 1st time gi sana. so tak tau jauh ker dkt.
mintk tolong otai2 pdg n bt jwbkan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2013 05:31 PM | Show all posts
korang,

hotel Benteng tuh ok tak? aku booking situ pun sebab member aku yang suggest kan..

then dia ade perkhidmatan transportation lah...then aku tanya kalau amik kat airport ke hotel tuh berapa ratus ribu...dia cakap dalam Rp 350,000...


ok dok?
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2013 08:47 AM | Show all posts
Nedya posted on 10-6-2013 09:38 PM
Hi semua, terima kasih yg bagi komen pasal aldi. Actually, saya memang tak nmpk pn aldi buat mcmtu d ...

-deleted -
Last edited by wck7-2011 on 25-6-2013 07:26 AM

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2013 10:32 AM | Show all posts
Nedya posted on 6-6-2013 08:32 PM
Sape2 yg nak pi bkttgi guna khidmat Aldi, dinasihatkan hati2 ye.....dia tu cam playboy. Hati2 jgk ke ...

hey multinick...baru 2 post je dh berani nk fitnah org....kat sini dah ramai sgt yg gune servis aldi..so far sume puji...aku pon dlu gune servis aldi....mmg tip top...mase kami nk balik dah nk sampai airport, tab tertinggal kat hotel...bole lg die hantar...kt situ pon dah nampak die jujur...dah berapa ramai die bawak group pompuan kt porem nih...tak pernah lak kene gitu...by the way CHANTEKKKK sgt ke kawan uols tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2013 11:22 AM | Show all posts
rindu kt BT...makanan sedap...ada murtabak Mesir di restoran Lamun Ombak...
shopping di depan Jam Gadang...
makan ditepi sawah...suasana nyaman...melihat ikan2 berenang di bawah restoran...juga pmandangan yg cantik...
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2013 11:38 AM | Show all posts
tak sabar plak rasanya nak gi padang bukit tinggi...
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2013 03:54 PM | Show all posts
m_ardiana posted on 12-6-2013 04:52 PM
aku pun 1st time gi sana. so tak tau jauh ker dkt.
mintk tolong otai2 pdg n bt jwbkan.

the hills dah dekat dh kalo nak jalan kaki gi pasar atas tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2013 05:59 PM | Show all posts
rasanya padang lagi ok dari medan..mula2 sya underestimate padang. tapi, untuk orang bukan kaki shopping mcm sya, better datang sini dari bandung atau medan.pisang keju tu rasanya biasa2 je.
5hari 4mlm ok untuk cover semua. paling best dapat tengok malin kundang kat pantai air manis..unik..
untuk shopaholic, tak sesuai datang padang/bukit tinggi..takde apa sgt untuk di shopping.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2013 09:04 PM | Show all posts
sato_oreo posted on 4-6-2013 02:04 PM
saya amek hotel Grand Rocky Bukittinggi agak mahal sket lah ratenya.. tp mmg sgt puas hati dgn h ...

antara grand rocky & the hill yg mana lg ok yer
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2013 10:18 PM | Show all posts
tukul posted on 13-6-2013 09:04 PM
antara grand rocky & the hill yg mana lg ok yer


dr segi keselesaan hotel saya suka Grand Rocky sebab hotel baru.. bilik pon sangat2 best.. breakfast buffet byk option.. cuma jauh sket dr pasar atas kalau nk berjalan kaki dlm 500m jugak.. try book dengan Pelangi Holidays (travel agent indon), diorang boleh bagi rate murah.cuma nak transfer duit tu la byk keje sket. kalau agoda campur tax around rm270 tp hari tu sy dpt rm220 je..

The Hills tu kelebihannya sbb sgt dekat ngan pasar atas leh jalan kaki je.. dan hotel tu kalau tak silap hotel lama tp rebranding semula.. cantik juga hotelnya.. rate saya tak pasti..

tp kalau guna supir dok hotel mana pon takpe..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2013 12:31 AM | Show all posts
MiameliaKA posted on 12-6-2013 05:31 PM
korang,

hotel Benteng tuh ok tak? aku booking situ pun sebab member aku yang suggest kan..

kalau hotel Benteng, rasa agak teruk sikit lah, bagus ambik hotel bagian depan nya, hotel Royal Denai View, lagi elok dia punya bilik, selesa. kalau hotel benteng layanan dan juga bilik tak bagus.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2013 12:37 AM | Show all posts
MiameliaKA posted on 12-6-2013 05:31 PM
korang,

hotel Benteng tuh ok tak? aku booking situ pun sebab member aku yang suggest kan..

kalau hotel Benteng, rasa agak teruk sikit lah, bagus ambik hotel bagian depan nya, hotel Royal Denai View, lagi elok dia punya bilik, selesa. kalau hotel benteng layanan dan juga bilik tak ok pun, hari tu kengkawan 1 flight nak balik bagitahu. kalau untuk van, bagus gunakan yang biasa handle pelancongan, pasal kalau gunakan yang kita orang tak tahu, diaorang biasa laju sangat, van diaorang pun bau, kerana van itu diaorang sewakan untuk sembarang orang je, kadang driver cam race saje, ada space diaorang masuk je, tak pikirkan nyawa kita akan pergi, so bagus gunakan yang dah experience dengan pelancongan, meski mahal sikit je, tapi layanan Ok.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2013 10:44 AM | Show all posts
assalam, sy ada 2 soalan nak tanya kat sini.

1. mana lebih baik ye..kita book sendiri hotel guna agoda atau kita ambik tour package sekaligus..maksud sy tour package agent tu yg book kan hotel, tour dan semua sekali...

2. brp biasanya tips utk tour guide dan driver..kita byr ikut hari atau bayar pada hari last kita tour ?

terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2013 02:29 PM | Show all posts
@asiadinzar  

1. klu untuk 1@ 2 bilik boleh je guna agoda, harga pun x banyak beza pun klu suruh Tour guide tu tlg bokingkan.
    biasanya saya suruh je TG uruskan semua hotel, transport dll.

2.  klu guna TG biasanya diorg tak tetap kan tip , biasa kita bagi tgk servis diorg lah klu ok bg lebih sikit
     saya bagi RM15 keatas / sehari,  x kisah lah nak bagi waktu bila2 pun... saya bagi terus sekali masa bayar duit hotel n transport Last edited by ct39 on 14-6-2013 02:33 PM

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2013 09:24 AM | Show all posts
ct39 posted on 14-6-2013 02:29 PM
@asiadinzar  

1. klu untuk 1@ 2 bilik boleh je guna agoda, harga pun x banyak beza pun klu suruh  ...

terima kasih @ct39

ingat nak ambik pakej semua sekali lah tak pyh susah2 kan...?

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2013 11:45 AM | Show all posts
asiadinzar posted on 17-6-2013 09:24 AM
terima kasih @ct39

ingat nak ambik pakej semua sekali lah tak pyh susah2 kan...?

betul, klu nak senang macam tu lah...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2013 08:44 AM | Show all posts
asiadinzar posted on 17-6-2013 09:24 AM
terima kasih @ct39

ingat nak ambik pakej semua sekali lah tak pyh susah2 kan...?


sekiranya pergi selepas september better beli semasa matta fair bulan 9 nanti, banyak pilihan dan murah.

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2013 09:00 AM | Show all posts
wck7-2011 posted on 18-6-2013 08:44 AM
sekiranya pergi selepas september better beli semasa matta fair bulan 9 nanti, banyak pilihan da ...


ohh ya...harga matta fair lebih murah ke..

tq yer..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045735s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list