JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
156595
View
1635
Reply

All About Bangkok & Central Thailand - Part 3

[Copy link]

Author: transporter       Show all posts   Read mode

Post time 29-11-2016 10:58 PM | Show all posts
newrule5 replied at 29-11-2016 11:34 AM
Duduk baiyoke  boutique bulan lepas. Betul sebelah hotel ada kedai Indian halal. Sedap gak food di ...

Ok la mcm tu igt nk kena menapak jauh sampai ke arah Farida punya restaurants nk cari makanan halal.. Hehehe.. Klu depan hotel ada few halal food cukup dh tu stay pun tak lama 2 mlm ja.. Terima kasih sudi berkongsi pengalaman.. Sangat membantu.. Neves ni first time nk pi Bangkok..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2016 11:17 AM | Show all posts
mafilee replied at 29-11-2016 10:58 PM
Ok la mcm tu igt nk kena menapak jauh sampai ke arah Farida punya restaurants nk cari makanan hala ...

Takyah neves. Okay aje. Station Ratchachewi belakang hotel aje. Pegi lalu pintu blkg (through cafe hotel) and turn right...lalu lorong ada gerai2 makan and station on your left. Naik smpi Phraya Thai. Lps tu tukar utk g Chatuchak, pegi Terminal 1, pegi MBK. Tak ingat line apa lah...tapi signboards or even ppl kat counter byk membantu. Tanya aje! Pegi Asiatique we all sewa van sebab I went company trip so ada a few ppl ikut masa we went Asiatique.

Hotel tu simple aje. Nothing to shout about. Tapi setakat utk tdo and mandi okay je!!! Hehehehe...Makan and massage senang nak carik. Sumer dekat. Like I said pegi aje ke arah pasar malam (tu area pratunam kot..ntah... i tak sure tapi byk kedai2 tepi jln), situ byk food halal (arab), ngk aje signboards dia), 7-11 pun dekat. In shaa Allah ok. We went 3D2N gak so mmg convenient hotel ni sebab most of the time we all kat luar merayau2 smpi kempis pocket!!!
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2016 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
newrule5 replied at 29-11-2016 11:30 AM
Sam's Lodge okay tak? Bilik and toilet ok? Ada lift kan?

TQ!

Bilik ok je sebab kami kuar pagi balik mlm nak tidor je, toilet bersih n ada lift
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2016 02:09 PM | Show all posts
LadyDaf78 replied at 30-11-2016 02:07 PM
Bilik ok je sebab kami kuar pagi balik mlm nak tidor je, toilet bersih n ada lift

Wokeh! Thanks. Lift penting sbb lutut longgar naik turun tangga!!! Hahaha...

Ok..nak book lah...price dia good!
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2016 06:57 PM | Show all posts
nak tanya... kat mana nak beli kain songket & kain lace di Bangkok? aku carik di chatuchak songket biasa je ada... ada songket bunga tabur & kain lace tak?



Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2016 07:09 PM | Show all posts
wj baru balik dari BKK... 4 hari.. tapi tak puas

ikut hati nak berulang pergi lagi immediately



Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2016 03:54 PM | Show all posts
Edited by kakzee at 5-12-2016 04:00 PM
newrule5 replied at 30-11-2016 11:17 AM
Takyah neves. Okay aje. Station Ratchachewi belakang hotel aje. Pegi lalu pintu blkg (through cafe ...

Salam, pembetulan, station Ratchaprarop, bukan station Ratchathewi ye...
Line tu Airport Rail Link. Line BTS kalau nak ke MBK, Chatuchak,
Terminal 1.

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2016 04:06 PM | Show all posts
Edited by kakzee at 5-12-2016 04:08 PM
wanitajelita replied at 4-12-2016 06:57 PM
nak tanya... kat mana nak beli kain songket & kain lace di Bangkok? aku carik di chatuchak songket b ...

Salam #wanitajelita, kalau x salah kat chinatown or bo bee market..
Penah pegi and member beli kain songket, tapi x sure kat mana dah...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Live from bangkok.. flight from klia selasa lps.. sampai mlm.. terus check in Sam Lodge.. juz book sehari je then trus extend.. quite ok hotel ni.. selesa.. yg penting dkt dgn bts asok.. senang nak kemana2.. bersih.. ada housekeeping.. toilet besar.. setakat nak mandi & tido je kan
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
So pagi semlm jln kaki ke nana.. bf kat rest hussein.. ngidam roti prata plak.. dptlah mkn roti telur
Then ke national stadium.. jln2 cari jersey..
Dr stadium jln kaki plak ke MBK.. lunch kat Yana.. pastu borong HRC tee
Naik tuk2 je pratunam market.. jln2 je pastu blk hotel semula.. mandi.. rehat jap
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Mlm ke asiatique.. then balik dinner kat farida fatonee.. giler letih.. cam nak tercabut kaki.. zzz
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Actually memang tak rancang pun trip bangkok.. hubby ajak jom.. so memang x sempat study ape.. trip pakai redah je.. but sistem mrt & bts kat sini agak senang.. kat epot beli sim card sini so pakai google map je.. wifi kat sam lodge ni pun best.. memang laju je
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah slamat balik kul semalam.. Transit & bermalam kt bangkok, Citin Pratunam hotel.. Punyalah berpusing sampai satu jam duk cari hotel ni.. Tnya org, nak tak nak jer jwb...panas hati betullah...

Sempat jalan2 kt sekitar hotel Pratunam night market je, makan kt restoran Meedah...sedap walaupun agak mahal..

Esok pagi, flight balik pkl 845 pagi.. Pkl 6 pg dah pegi airport naik train. Nasib baik sampai awal..dah masa check in tu, pegawai tu kata kitorang kene bayar airport tax sebab keluar & masuk balik... Sorang 700 baht, lbh krg 100 hengget.. Rasa pucat sekejap sbb terkejut kene bayar tax, duit dahlah tinggal berapa hengget je..duit baht just tukar wat mkn n beli tiket tren jer.. Kitorang lima beranak dah 500 hengget dah ngan adik sy sorang.. Withdraw duit  cmpur pnjm ngan adik, dptlah bayar semua tu...
Dah settle, g kaunter check in, skali luggage kitorang plak ada issue.. Sepatutnya msa trn kene pick up & check in balik.. Selalu bila transit supposed luggage tu sampai kt final destination kan.. Rupa-rupanya msa kt Chitose,  dorang salah ltk tag BKK..spatutnya KUL..aduhai..mcm-mcm hal. Dah hubby kene pegi collect luggage pulak.. Dlm satu bagpack tu ada katana, pedang replica ..hubby beli nk wat kenangan. Bgtau & tunjuk siap2 kt pegawai tu sbb msa kt chitose siap panggil kastam check. Tp kt situ minah tu kata ok & suh letak beg kt oversize baggage. So,we just ikut jelah apa dia ckp..
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah sampai KLIA, tgu baggage... Skali yg kene ltk dkt oversize baggage, yg backpack ada pedang replica tu tak muncul2... Sejam lebih duk ulang dr carousel ke kaunter oversize baggage, takde jgak.. Last- last g kt office baggage claim..

Pegawai kt situ bgtau maybe sangkut kt bangkok.. Ermmm, dah agak dah. Dia pesan kalau transit boarding pass kene ada dua...msa otw pegi tu mmg dpt dua boarding pass, msa balik dr chitose tu satu jer.. Tp kitorang tak tau, sebab selama ni penah gak transit, tp tak pernah ada masalah camni..

So, travelling kali ni mmg byk perkara yg mngajar kami... Mcm airport tax yg lgsg tak alert sblm ni, boarding pass bila transit.. Even ni bkn first time ke luar negara..
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2016 03:34 PM | Show all posts
alhamdulillah saya pun baru balik dari bangkok dah 2 mlm..
Terima kasih kat @kakzee dgn @newrule5 bg tips...
Dekat Bangkok duduk kat Baiyoke boutique dgn pas der cher hotel. Mcm kata newrule5 baiyoke mmg nothing to shout about..nmpk grand tp bilik air tak de hos paip dan receptionist pun x mesra alam..tp makanan halal mmg bersepah - sepah kat Baiyoke dan sgt convenient nk pegi pratunam market..
Dekat Pas der cher hotel mmg best hotel dia bilik air ada hos paip .. dapat 2 bantal dan extend checkout satu jam .. sgt convenient klu nk pi sathorn pier nak naik bot jln kaki dlm 10 minit..depan hotel ada centre point mall dan dekat dgn BTS juga..mmg convenient nk moving around bangkok tp makanan halal tak berapa nk byk mcm kat pratunam..

siapa2 nk pi tgk bunga matahari pi la jim thompson farm bunga matahari tgh tinggi2 dan gemuk cantik sgt..cosmos flower tgh bloom kaw kaw punya cantik...mmg highlight of our trip la jim thompson..

memandangkan mmg x de plan nk shopping kt bangkok cuma pi chatuchak market ja..itu pun rasa mcm dh kempis dompet shopping kat situ ja..

makanan halal pun byk juga kt chatuchak klu korg rasa saman islam mahal cuba try mkn kt kedai muslim sebelah dia satu row ngn saman islam ..dekat clock tower tu jumpa few kedai makanan halal mmg kena rajin cari..

overall rasa nk pi bangkok lg sekali mgkn tak tp nk pi jejak chiang mai pulak..sb nmpk gmbr sakura cantik sgt...klu nk pi bangkok pun mgkn nk pi kanchanaburi sb ari tu tak sempat nk pi dh penuh jadual dr lopburi - khao yai - korat...tp mmg trip kali ni mmg puas hati tgk ladang bunga...cantik cantik sangat..
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 02:52 PM | Show all posts
Hai uolls.

Baru balik dari BKK.
so nak share.

travel ber2, we found through airBnb. Apartment jauh sikit dari central town.

From my condo ni, kena naik motorcycle taxi dalam 15 Bath sorang, naik free train from Bangson station to BangSue railway station.
Then naik MRT Bang Sue to Chatuchak Park, then naik BTS Sukhumavt line.

challenging rite?

sebab tujuan datang pun bukan untuk shopping, cuma nak recce tempat.
saturday pi JJ market (i.e. Chatuchak). spend 5 hours there, shopping sikit2 aje.

paling i suka is the art/printing/handicraft section. suka tgk Thai's. Berseni.
spend time area Ptechuburi 5 to 7, byk halal food yang best, murah dan bersih.

Tq to all of u, baru jumpa forum nih.
will go through 1 by 1 later.

Peace!
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 02:55 PM | Show all posts
and...
Thai massage 160 THB for 1 hour. foot and shoulder... superb...
thai's ppl yg tua2 mcm nyonya ni baik and friendly.
rezeki kot dapat yg ok.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2016 04:17 PM | Show all posts
Edited by Travelo at 23-12-2016 04:21 PM

hye semua..selamat beristirehat,

saya ada beberapa soalan nak diajukan kerana akan ke bangkok tidak lama lagi. soalannya ialah:

1) sebelum tu,nak tanya,dari kuala lumpur city nak ke klia melalui jalan raya yang tak perlu melalui toll ada ke? kalau ada,nak ikut mana ya?

2) dari airport don muaeng ke bangkok city ada perkhidmatan bas atau tuk tuk tak?

3) jika ada bas, dari bangkok city nak ke airport don muaeng ada bas tak pada tengah malam antara jam 12mlm hingga 7pagi? - sebab flight pulang saya pada jam 7pagi.

4) perkhidmatan tuk tuk ada masuk ke bangkok city tak?

5) tempat makan murah di bangkok city, boleh recommend kan ?

*itu shj buat masa ni,harap dapat forumners sekalian membantu menjawab kepada mereka yang pernah ke sana

P/S :saya pernah ke sana semasa sekolah menengah dahulu bersama saudara mara,mungkin kini telah banyak perubahan kerana hampir 12 tahun lalu
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2017 12:21 PM | Show all posts
Edited by 10000VND at 18-1-2017 02:44 PM
lady_lily replied at 7-6-2013 03:31 PM
I check in now...namaku disebut2..

Sampeng lak dah....ingatkan kl jerr San Peng rupanya Bangkok p ...

Bangkok adalah besar, aku melihat sekali. Saat itu di dalam mobil sambil mendengarkan musik online hanya menonton keindahan. Menarik
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2017 04:40 PM | Show all posts
see you in bangkok on 13th Jan - 15th Jan.

Nak tya kalu flight kul 2.55pm agak2 kul bape kena sampai epot. tgk komen atas tu cam lama gile nk check in bag... riso lak terlepas flight karang.

anyway sy duduk boiyoke boutique hotel. senang nk ke epot naik teksi ke naik public transport?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046030s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list