CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 10069|Reply: 36

Nostalgia Kuih bahulu

[Copy link]
Post time 6-8-2013 01:08 PM | Show all posts |Read mode
Nostalgia lagi....hahha kuih bahulu teringat masa kanak kanak...















Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-8-2013 03:48 PM | Show all posts
pukul telur dari lepas sahur sampai dekat tengahari....pukul dalam pasu...telur ayam kampung...buat bahulu chermai...huhuhu nostalgia dengan arwah nenek tercinta
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-8-2013 03:55 PM | Show all posts
biasa tlg mak pukul telur pas sahur sampai kul 10 pagi pagi pastu tlg bakar .....
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2013 05:33 PM | Show all posts
mengikut salatus salatin...makanan kegemaran pendekar buah dan saudara2nya ialah cencalok dan belacan serta kueh bahulu Di Brunei, kueh ini dipanggil Kueh Buah Ulu, ada yang memanggilnya Bahulu.

Sebenarnya kesemua nama untuk kueh ini ada saling kaitnya. Singkatan nama.
Bolu
Baulu - Ba Ulu - Buah Hulu
Bahulu - Buah Hulu
Buah ulu - Buah Hulu

Jadi baulu, bahulu dan buah ulu ini kenapa namanya berbeza? Inilah revolusi perkataan dan istilah. Pada masa dahulu, nenek moyang  proto Melayu ada yang tinggal di hulu sungai dan ada yang tinggal di hilir sungai. Sungai itu bukankah salah satu sistem pengangkutan orang-orang zaman dahulu?

Orang-orang yang berada di hulu sungai, dipercayai adalah orang yang pertama yang mencipta kueh baulu ini. Kueh baulu ini selalunya dijadikan buah tangan. Orang2pada masa itu menyebut kueh ini sebagai buah tangan dari hulu. Lama-kelamaan sebutannya diringkaskan menjadi, baulu.

Oleh itu kueh baulu adalah ringkasan daripada kuih buah tangan dari hulu.... Masa dulu2 untuk membuat kueh baulu mengambil masa yang lama dari kerja penyediaan adunan hingga proses pembakarannya. danboleh bertahan lama dan sesuai untuk perjalanan jauh kerana ianya ringan dan kecil. Dan boleh dimakan walaupun dicelup dengan air kosong. btw...Asal bentuk bahulu ini adalah bulat leper kerana di bakar diatas tudung periuk.
dan selamet berbolu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2013 07:04 PM | Show all posts
sedapnya bahuluuu...cicag dgn teh..perghhh...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-8-2013 11:45 PM | Show all posts
sedap gak kalau cicah sambal tumis...hahahh lain dari yang lain selera aku ni
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 7-8-2013 01:47 AM | Show all posts
nice info....
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2013 11:12 AM | Show all posts
bluezink posted on 6-8-2013 05:33 PM
mengikut salatus salatin...makanan kegemaran pendekar buah dan saudara2nya ialah cencalok dan belaca ...

pendekar buah?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-8-2013 12:38 PM | Show all posts
skg dh da bahulu coklet. sedap2.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2013 04:16 PM | Show all posts
aziz79 posted on 7-8-2013 11:12 AM
pendekar buah?

pendekar buah hulu


Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2013 12:52 PM | Show all posts
bahulu niey susah nk buat.. tp sedap..
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2013 08:25 PM | Show all posts
kuih bulu sekarang ni x nyaman kerna .
yang dibakar guna arang memang sedap terutama yang baru dicuck dari cuan... lembut gebu  hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2013 01:07 AM | Show all posts
teringat kenangan menyibuk time arwah mak long buat kuih baulu. paling besar bila dah masak, and cucuk dgn lidi letak dlm dulang besar..
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2013 06:44 PM From the mobile phone | Show all posts
makam bolu cicah air kopi, sodappp!
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2013 12:27 AM | Show all posts
ex_klia posted on 6-8-2013 03:48 PM
pukul telur dari lepas sahur sampai dekat tengahari....pukul dalam pasu...telur ayam kampung...buat  ...

mantap lagi kalau guna telur itik
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2013 09:43 AM | Show all posts
harmerz01 posted on 12-8-2013 12:27 AM
mantap lagi kalau guna telur itik

payah nak cari telur itik...lagi pun kat kg saya tak ramai yang dok bela itik...tapi buat kuih atau kek guna telur itik memang mengancam...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2013 11:25 AM | Show all posts
paling best cecah dgn sirap... huhuhuh...slurpppp...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2013 11:54 AM | Show all posts
norzyy posted on 12-8-2013 11:25 AM
paling best cecah dgn sirap... huhuhuh...slurpppp...

ye betul tuh... sirap ais... pergh...10 bijik  bahulu mampu ku telan. teman kalau balik kg kat sempadan kelantan dan terengganu...sure  singgah. tapi kena balik awal sikit. kalau esok nak raya baru balik...mmg tak jumpe la. makan time panas2 fuh!!!cair dimulut tidak ditangan.
Last edited by lompatikam on 12-8-2013 11:55 AM

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2013 10:49 PM | Show all posts
bahulu/bolu ceremai & bolu kemboja/kemojo memang sedap...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 12:16 PM | Show all posts
teringat waktu kecik2 dulu, inilah kuih raya yg paling popular di seantero kampung dan mukim, pi ke mana pun orang dok hidang... baulu nipah, baulu cermai, baulu ikan...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-4-2024 10:13 PM GMT+8 , Processed in 0.087394 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list