Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
13907
View
104
Reply

Dapat offer kerja, perlu ke tinggalkan kerja yg sudah 8 tahun. (comfort zone)

[Copy link]

Author: petitemumy    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-9-2013 03:55 AM | Show all posts
As Salam...minta la petunjuk Allah..

Solat Sunnat Istikharah

Solat ini dilakukan untuk mendapatkan petunjuk, terutama bila seseorang dalam keraguan memutuskan mana yang terbaik diantara dua perkara yang diragukan. Jika timbul keraguan dalam hati untuk memilih atau mengambil keputusan dalam sesuatu perkara, contohnya: apakah aku harus menolak atau menerima? Keraguan makin terasa, keputusan tidak dapat dipastikan setelah melihat masing-masing ada kelebihan dan keburukannya.



Oleh yang demikian, hendaklah menyerahkan pada Yang Maha Kuasa untuk memilihnya. Sebelum seseorang mengambil keputusan ia dianjurkan solat istikharah dua rakaat.



Dengan mengharapkan agar ditunjukkan Allah untuk mendapatkan pilihan yang terbaik. Jika keraguan masih mempengaruhi fikiran untuk menentukan pilihan, ulangilah solat istikharah dan membaca doanya, walaupun pengulangan sampai 7 kali berturut-turut. Selepas itu, bertawakkal kepada Allah, pilihlah salah satu daripadanya, ambillah yang mana arah hati lebih cenderung setelah berdoa. Jangan menimbulkan lagi keraguan, yakinlah bahawa itu adalah pilihan terbaik dari yang Maha Kuasa.



Jangan merasa kecewa andai ternyata dalam keputusan yang dipilih menimbulkan keinginan yang tidak disukai. Ingatlah bahawa ini adalah yang telah digariskan pada azali yang tidak dapat dielakkan, besar kemungkinan mengandungi hikmah, membawa kebaikan dimasa akan datang, hendaklah tetap mempunyai husnuz-zan kepada Allah.



Tata Cara Shalat Istikharah

Tata cara solat istikharah lebih kurang sama dengan solat subuh, Hanya niatnya saja yang berlainan, iaitu berniat solat istikharah. dilaksanakan sebelum tidur ataupun setelah bangun tidur. Sangat baik dilakukan sesudah lewat tengah malam disaat sunyi, supaya hati lebih khusyuk dalam mengemukakan permohonan kepada Allah. Solat ini sangat peribadi sifatnya. Sebab itu harus dikerjakan sendirian. Solat ini tidak memakai azan atau iqamah.



Lafaz niat:-

Ushalli Sunnatal Istikharaati Rakataini Lillahi Taaala

Sahaja Aku sembahyang sunnat istikharah 2 rakat tunai kerana Allah Taala



Rakaat pertama-

Baca surah Al-fatihah dan surah Al-kafirun



Rakaat kedua-

Baca surah Al-fatihah dan surah Al-ikhlas

Selepas salam, bacalah doa yang disarankan dalam istikharah.

Dalam berdoa sebaiknya menyebutkan permintaan yang ingin diberikan petunjuk oleh Allah s.w.t. misalnya: Ya Allah, jika hal ini.(sebutkan namanya)





Doa istikharah



Setelah selesai solat, berdoa seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW:



doa-istikhaerah

Allaahumma inni astakhiiruka biilmika, wa astaqdiruka biqudratika wa as aluka min fadhlikal azhiim. Fa innaka taqdiru wa laa aqdiru, watalamu wa laa alamu, wa anta allaamul ghuyuub.

Allaahumma inkunta talamu anna haadzal amra khairun lii fii diinii wamaaasyii wa aaqibati amrii, aajili amrii wa aajilihi faqdurhu lii wa yassirhu lii tsumma baarikliifiihi. Wa inkunta talamu anna haadzal amra syarrun lii fii diinii wa maaasyii wa aaqibatu amrii aajili amrii wa aajilihi fashrif annii washrifni anhu waqdur liyal khairahaytsu kaana tsumma ardhinii bihi, innaka alaa kulli syai-in qadiir

Ertinya:-

Ya Allah, aku memohon petunjuk memilih yang baik dalam pengetahuanMu, aku mohon ditakdirkan yang baik dengan kudratMu, aku mengharapkan kurniaMu yang besar. Engkau Maha Kuasa dan aku adalah hambaMu yang dhaif. Engkau Maha Tahu dan aku adalah hambaMu yang jahil. Engkau Maha Mengetahui semua yang ghaib dan yang tersembunyi.

Ya Allah, jika hal ini (***) dalam pengetahuanMu adalah baik bagiku, baik pada agamaku, baik pada kehidupanku sekarang dan masa datang, takdirkanlah dan mudahkanlah bagiku kemudian berilah aku berkah daripadanya.

Tetapi jika dalam ilmuMu hal ini (***) akan membawa bencana bagiku dan bagi agamaku, membawa akibat dalam kehidupanku baik yang sekarang ataupun pada masa akan datang, jauhkanlah ia daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya. Semoga Engkau takdirkan aku pada yang baik, sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas setiap sesuatu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2013 08:35 AM | Show all posts
kenapa xleh je nak tulis cina, why kena eja2?

1) kampeni baru ni ada sponsored vacation tak
2) ada tak jenis kalau boss panggil suh dtg by hook or crook kena dtg jugak
3) boleh balik on time tak, ke kalau balik on time kena pandang serong
4) kenapa ramai mat salleh jadi indicator ke arah kebaikan

sekian soalan
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2013 09:13 AM | Show all posts
petitemumy posted on 10-9-2013 07:42 PM
Hehe tq dear for voting.. Anyway eh lmbat lg tuh CNY boleh sabar ker hihihi..;)) brw wats your pro ...

xde problem apa pun.bos baik,kawan2 pun ok.
cuma this is my first job.cukuplah kot 2 tahun kat sini.
nak kena cari pengalaman kat tempat lain plak.
and of coz untuk dapatkan gaji lagi tinggi


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2013 10:21 AM | Show all posts
awan_kelabu posted on 11-9-2013 08:35 AM
kenapa xleh je nak tulis cina, why kena eja2?  

1) kampeni baru ni ada sponsored vacation tak

hi awan..

*i dah terbiasa panggil kaum cina.. dgn eja jawi mcm tuh kalu ckp sesama malays la...
sebab kalau panggil cina rasa mcm direct sangat...
sorry kalau menyinggung sesiapa..)

answers:

1)company baru xde sponser vacation pun.. tapi ada program mcm staff exchange for short period...
( tp rugi kat sini kan)
2)mmg ada macam tuh..kalau pergi vacation dgn opis until sunday...
then monday tuh akan disportcheck sapa yang mc or cuti kena panggil jumpa boss...mc pun dia tepon suh dtg opis..
kat sini org admin yg melebih2 nak jadi boss...grrrhhh..
3) boleh balik ontime..tp memang rasa bersalah lah..klu boss nampak..nt dia ckp..why so early? so free huh? hahah nt esok siaplah kau dia bg keje banyak kat ko
4) hahahah..i tak pernah kerja dgn mat salleh..my husband pernah, dia ckp mat salleh nih kerja bagus..cool sikit...
apa yg baik tu kita ikut lah..apa yg depa buat selagi tak bercanggah dgn ajaran islam kan...
compare dgn kerja dgn chinese yg style dia more tu komunis style..kerah kita habis-habisan.)

Last edited by petitemumy on 11-9-2013 10:26 AM

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2013 10:24 AM | Show all posts
petitemumy posted on 11-9-2013 10:21 AM
hi awan..

*i dah terbiasa panggil kaum cina.. dgn eja jawi mcm tuh kalu ckp sesama malays la... ...

hehe tq kerana menjawab, bukan tanya sbb marah, curious gitu

actually (2) and (3) tu merujuk kpd company baru, tapi since kat company sekarang pun dah mmg camtu, so no hal lah


Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2013 11:12 AM | Show all posts
petitemumy posted on 10-9-2013 08:59 PM
Haha i xpergi lg. so tuh yg tak tahu menyesal ke tak.. I cuma menyesal part i letak for expected s ...

haah.. biasanya expected tu letak la 20% increment..
cuba k environment baru...

selagi ada pilihan, kita kene cuba..

good luck dear~
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2013 11:57 AM | Show all posts
New job=new increment=new responsibilities=new challenge.
Its all about taking the risk.

1st sila buang mentaliti hang yg skeptikel utk boss andartu, mat salleh & cina.
it wont help you in any of ur career enhancement. Jgn minda tu kampung sangat k.
Change ur attittude & mindset. Mana2 company akan ada office politics & mcm2 jenis org.
Takde company yg heaven. Its either you can accept it or not

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2013 11:57 AM | Show all posts
elok pergilaa, mcm husband iols, lepas raya cina ritu, en suami mntk kenaikan gaji dgn ex-boss dia
sebab dah 2thn xde kenaikan, if ada pon bukan kenaikan pd basic salary, just naik pd elaun, so
potongan kwsp x berubah, byk tu juga..

bila tya kenaikan, ex boss kata x boleh sbb xde untung, tp sblm raya cina
sempat pulak tukar kereta baru.. nmpk sgt kedekut kan...

bila dpt peluang baru, gaji pon kenaikan dlm 800 beza dgn tmpt lama, suami iols terus pergi..

walaupun tmpt lama dia tu dh keje 7thn, comfort zone (keje x byk) plus hya supervised
pekerja2 asing yg x byk karenah (just follow arahan jee)..
beza kat tmpt baru, byk kje, dia buat kje sorg2, anak2 buah dia just bntu apa yg perlu, tu pon
sama bgsa ni, kdgtu nak tegur lebih2 tkut terasa hati bagai kan.. nak2 anak buah lg tua umurnya dan lebih senior (keje lama) brbnding en suami..  fhm2 jela ego diorg mcmana kan..

tp, alhamdulillah, walaupon mcmtu, 5bln daa en suami berubah angin, rezeki kami bertambah,
saving pon byk sket drpd sblm.. en suami pon x stress sgt walaupon dia ada mengadu penat..
for me, penat tu biasala, namapon keje kan..

so, perubahan tu kdgtu perlu utk tmbh skills, pengalaman.. suasana berbeza mgkin boleh buatkan
semangat kerja kita jd lebih, lg2 dgn gji yg lebih dr tmpt lama..

just sharing..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2013 12:08 PM | Show all posts
pergi jea lah...
perasaan tu mula2 jea...
jangan pandang belakang....
terus kedepan.........
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2013 01:53 PM | Show all posts
Innrukia posted on 11-9-2013 11:57 AM
New job=new increment=new responsibilities=new challenge.
Its all about taking the risk.

hahahha tumpang gelak sekali...

eh tapi ada betuinyer tau.. cer u try kerje dgn andartu.. kalau dia stress sgt tuh..
dia xleh nak luah kat sesiapa.. tau..dia tension sorang2..dia ckp dgn i.. mcm org lain ada hubby and bf nak ngadu..

tp dia xde tempat nak ngadu... so presure tuh tak keluar kat mana2...

before this i pernah kerja dgn lelaki yg tak khawin gak.. diorang mmg tak tahu life orang dah kawin nih mcm mana...
diorang workaholic sgt.. so dia sabtu pun dtg opis ahad pun dtg opis.. siap suruh we all dtg opis sekali..
dia ckp buat apa duduk rumah bosan... sebab dia kan xde sesiapa... kesian jugak..

tp mungkin la tak semua mcm ni... kan...

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2013 02:13 PM | Show all posts
petitemumy posted on 11-9-2013 01:53 PM
hahahha tumpang gelak sekali...

eh tapi ada betuinyer tau.. cer u try kerje dgn andartu.. kalau ...


kerja ngan org dah berfamily pun sama jer....malam tadi gaduh ngan bini/laki....tak dpt ehem2....mula lah moody time kerja....it's not fair to say only andartu jer moody time kerja...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2013 02:19 PM | Show all posts
midori888 posted on 11-9-2013 02:13 PM
kerja ngan org dah berfamily pun sama jer....malam tadi gaduh ngan bini/laki....tak dpt ehem2... ...

ha yer lah oklah...

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2013 03:18 PM | Show all posts
petitemumy posted on 11-9-2013 01:53 PM
hahahha tumpang gelak sekali...

eh tapi ada betuinyer tau.. cer u try kerje dgn andartu.. kalau ...

Setiap org has their up & down. Yg dh kawen & single sama jer.
Stop generalise, sbb tu tunjukkan sifat u yg x matured. Keja is keja, you've been paid to do ur job.
The salary datang skali dgn benda2 sampingan yg terpaksa u face. So stop complaining.

Just sharing, i pernah keja dgn mat salleh, mat jepun, mat/minah cina, mat/minah melayu, mat india, mat serani.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2013 03:24 PM | Show all posts
Innrukia posted on 11-9-2013 03:18 PM
Setiap org has their up & down. Yg dh kawen & single sama jer.
Stop generalise, sbb tu tunjukkan  ...

ok thanks.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2013 03:33 PM | Show all posts
akula203 posted on 11-9-2013 03:55 AM
As Salam...minta la petunjuk Allah..

Solat Sunnat Istikharah

tq awak..

insyaalah saya akan buat  dalam masa terdekat ni



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2013 03:42 PM | Show all posts
Innrukia posted on 11-9-2013 03:18 PM
Setiap org has their up & down. Yg dh kawen & single sama jer.
Stop generalise, sbb tu tunjukkan  ...

wow so dh banyak company lah u kerja ni... u kerja under them ke ..dealing with them jer?

Alhamdulillah lah i yg dlm tak puas2 hati nih.. sabar jugak kerja sampai 8 tahun kat situ...
previous company yg i kerja pun 3 tahun tuh pun i berhenti sebab dah habis contract...(gov)
i bukan jenis suka jump2 ni..bila nak buat keputusan yg besar nih lah i harus senaraikan
the positive & negative

n i guess 3 orang kawan i yg dah cabut tuh pun tak matured gak sebab keluar atas reason yg sama...kan..

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2013 04:08 PM | Show all posts
petitemumy posted on 11-9-2013 03:42 PM
wow so dh banyak company lah u kerja ni... u kerja under them ke ..dealing with them jer?

Alh ...

takdelah byk mana...company restructuring & tukar boss.
of cos under them, i ni kuli jer tp luckily ada pengalaman keja dgn boss yg mcm2.

tukar environment @ keja is about taking risk.
best bg u maybe tak best bg org lain vice versa.

u timbangla mana yg terbaik utk u sbb u yg akan face nnt.
kita sini just share input.

dan learn jgn terlalu amik pot hal org
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2013 08:40 PM | Show all posts
dah terang kampeni br banyak benefit
pergi sajala.. tunggu2 sayang kampeni lama bukan leh jd shareholder pon
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2013 09:39 PM | Show all posts
pergi aja company baru, try le beberapa bulan, kalu ok teruskan kalu x oke cari company lain, kalu x malu pi balik company lama semula, mana2 company x semua kita boleh serasi
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2013 12:42 PM | Show all posts
tender je... masa dah tiba...rezeki dah dtg.... peluang bukan selalu dtg.... takkan kau nak keje kat company lama sampai kau mati? dah dpt offer gaji naik, ok la tu
satu je kau kena ingat, takde tmpt keje yg perfect dan ideal.... mesti ade pro and cons....kau kena adapt yourslef dan jadi seorang yg ade daya survival... jgn jadi orang yg lemah dan lembik...
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2013 10:47 AM | Show all posts
tmpt keje yg penting environment...aku tgk yg tmpt baru cam best jek....
so aku suggest ko gi la tmpt br nok...
ko pon dh lama kje mtpt lama....yg buat ko sakit jiwa kan...
so tukar benda br la...
biar release skit otak ko tu..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2013 03:56 PM | Show all posts
Sejak aku bekerja tahun 2001 sampai laa ni, aku dah bekerja di tiga buah syarikat..

Sama seperti sis @Innrukia

kerja dgn pelbagai bangsa, dari Asia, hinggalah ke Afrika..

So, bertukar kerja banyak faedahnya..

Ia memberikan nafas baru dalam proses perjalanan karier..

Kalau aku jadik kamu, demi perjalanan karier yg lancar, aku cabut dan terima offer..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2013 04:31 PM | Show all posts
mohtep iolss sorg jah yg ngevot jgn pergi....
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2013 04:32 PM | Show all posts
nk tuka vote vole taks...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2013 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
SulurBidar posted on 14-9-2013 03:56 PM
Sejak aku bekerja tahun 2001 sampai laa ni, aku dah bekerja di tiga buah syarikat..

Sama seperti  ...

Kita ni memang sehati sejiwa hahaaa...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.068196s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list