Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4696
View
13
Reply

[Edisi Math] soalan maths iq !help me

[Copy link]

Author: missArrogant       Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-11-2013 04:56 PM | Show all posts |Read mode
tolong jawab soalan iq maths ne
1) 200,188,152,80,8 _ ?
a)-16 b) -8 c)0 d)8 e)16

2) 2,9, 20,37,64,107 _?
a)-107 b )107 c)173 d)174 e)214
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2013 05:33 PM | Show all posts
soalan

1) c) 0

2) d)174
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2013 05:37 PM | Show all posts
lanbuana86 posted on 28-11-2013 05:33 PM
soalan

1) c) 0

hello lanbuan...macam mana you dapat jawapan utk soalan kedua ye...care to share..?..
i dapat 176 la...takde dlm pilihan jawapan pun..hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2013 05:41 PM | Show all posts
soalan satu tu ada konfius skit.. betul ke soalan satu tu jawapannya?

soalan dua tu saya gune teknik kukus grill panggang, kukus gril panggang.. haha. (gurau je)

soalan dua tu kene guna teknik gandaan.. saya buat dua kali gandaan tu.. gandaan pertama saya gandakecilkan lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2013 05:56 PM | Show all posts
lanbuana86 posted on 28-11-2013 05:41 PM
soalan satu tu ada konfius skit.. betul ke soalan satu tu jawapannya?

soalan dua tu saya gune tek ...

yang soalan pertama tu i dapat 0 juga...

hehe teknik grill kukus panggang...

erm gandaan ye..huhu...tak faham sangat...i kena fikir lagi ni....

ni my jalan kerja..






Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2013 06:47 PM | Show all posts
cara keje yang kedua tu dah betul.. cuba kecilkan lagi barisan yang ketiga tu. 4, 6, 10, 16 tu.. nape hujung barisan ke 3 tu 26? sepatutnya 24..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2013 05:23 AM | Show all posts
Oh now I understand what you;re saying....

I got 26 because I think this way;

4,6,10,16

To get 10, 4 plus 6...
To get 16, 6 plus 10...
So to get the next number, 10 plus 16 equal to 26.....


So your way is....

4,6,10,16

6-4=2
10-6=4
16-10=6
So to get the next number 16+8=24...   

Thus, 43+24=67
107+67= 174.........  

Okay got it...thanks...
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2013 02:45 PM | Show all posts
tolong jawab soalan iq maths ne
1) 200,188,152,80,8 _ ?
a)-16 b) -8 c)0 d)8 e)16

2) 2,9, 20,37,64,107 _?
a)-107 b )107 c)173 d)174 e)214

Ehh.. dah senyap je thread ni, betul ke jawapannya? Atau memang tidak diberikan jawapan?

Saya dapat:
1) d) 8
2) d) 174

Jalan kerja sama macam yang dah ditunjukkan di atas, cuma untuk soalan 1, sebab beza 0 (hasil dari 72x0), maka selepas 8, juga 8

           12x3   36x2    72x1   72x0
    12     36       72       72      0
200,  188,   152,     80,     8,     8




Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2013 03:14 PM | Show all posts
Nak bagi clear sikit jalan kerja, hasil dari maklumat yang diberi (katakan u = unknown yang nak dicari):

(data)                      200,  188,   152,     80,         8,     u
(beza antara data)       12       36       72        72         ??
(guna iq hasil darab)             12x3    36x2    72x1    72x?   

Dari 12 nak dapat 36, dari  hasil darab 12 dengan 3
Dari 36 nak dapat 72, dari  hasil darab 36 dengan 2
Dari 72 nak dapat 72, dari  hasil darab 72 dengan 1
Dari 72 nak dapat ??, dari  hasil darab  72 dengan ?

Kalau ikut 'corak' di atas, yang terakhir tentunya hasil darab 72 dengan 0 kan?
Maka ?? = 72x0 = 0  (beza antara 2 data yang terakhir)
Oleh itu u = 8 sebab beza antara data ialah 0 Last edited by mnm77 on 25-12-2013 03:23 PM

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2014 05:29 AM | Show all posts












Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2014 10:28 PM | Show all posts
berancuk posted on 21-3-2014 05:29 AM

that is funny...siap derive the formula lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2014 01:30 PM | Show all posts
berancuk posted on 21-3-2014 05:29 AM

hebat nya math..ioll tak suka math..tgk nombor je dah pening..nsb husband pndai bab2 math..pdn la asyik kena marah boros sbb tak reti kira..


Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2014 08:19 AM | Show all posts
















Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2014 07:39 AM | Show all posts






Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094235s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list