Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
122211
View
1331
Reply

Sydney, Australia

[Copy link]

Author: aisyah_alyssa       Show all posts   Read mode

Post time 9-2-2014 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
nak gi sydney from 10 May to 18 May... apa pun tak ready...
accomodation pun tak carik lagi..huhuhuhu....
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2014 05:21 PM | Show all posts
As Salam semua,

Nak tanya otai-otai kat sini, kalo pergi ber5 (satu family) ke sydney dan spend 4 hari (xmasuk hari penerbangan), kad travel apa yang boleh kita beli untuk jalan2.  Antara tempat2 yang nak singgah,

1.  Sydney Opera House
2.  Botanical Garden
3.  Circular Quay
4.  Darling Harbour
5.  Birkenhead Point Outlet
6.  Sydney University
7.  Blue Mountain (tak tentu lagi)
8.  Manly
9.  Featherdale Wildlife Park

Patut ke beli  multi kad 3 tu.  Rasanya macam tak berbaloi sebab ada extra 3 hari yang tak pakai.  Any suggestions yang boleh menjimatkan kos bagi satu family? Terima kasih.

Kat sana, kita orang stay  kat Aarons Hotel Sydney.
Last edited by zafira on 12-2-2014 08:08 AM

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2014 05:39 PM | Show all posts
ummy43 posted on 5-2-2014 03:40 PM
akak nk tanya, kat melbourne ada shuttle bas dr airport ke hotel, kat sdyney ade x?

Direct public bus direct ke city centre rasanya xda. (As may 2013). Public bus ke airport bus no 400 Burwood-Bondi Junction
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2014 02:39 PM | Show all posts
zafira posted on 11-2-2014 05:21 PM
As Salam semua,

Nak tanya otai-otai kat sini, kalo pergi ber5 (satu family) ke sydney dan spend 4 ...

Kami beli Multi3 tu, walau stay 5 -6 days kat sydney hari tu.  Still consider worth because kami travel almost everyday - everyday ada aje plan nak ke sana sini - all transportation boleh pakai ni.  But to Blue mountain saya tak pasti.  Jangan lupa guna multi card ni untuk naik tram  gi paddy market,  fish market semua - for sigh seeing naik tram syok.  

Lepas naik naik tren, naik lak ferry, lepas turun ferry naik bas, lepas turun bas naik tram .. pas tu sampai tak larat.  Biasalah..
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2014 10:52 AM | Show all posts
aisyah_alyssa posted on 8-2-2014 07:37 PM
salam semua...maaf tak sempat update..saya bersiaran di canberra ketika ni...

hari ni dan esok ad ...

hai..u dah balik ke? macam mana travel u..cite lah sikit...i nak pergi lagi 2 bln ni..masih kumpul info lagi
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2014 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
zafira posted on 11-2-2014 05:21 PM
As Salam semua,

Nak tanya otai-otai kat sini, kalo pergi ber5 (satu family) ke sydney dan spend 4 ...

Rasenya penah baca klau nk g blue Mountain, lg berbaloi bli my multi3...sbb tu dh plan ms visit bln 6 nnt nk bli mymulti3 walaupun stay 4nites aje kt.sydney..yg pnting cover sume jenis transport..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2014 11:10 PM | Show all posts
Slm guys otai2 rmh Sydney..insyaAllah i akan berada 4 hari 3 mlm di Sydney Ogos nnt and insyaAllah accommodation dah confirmed di MH...cuma i nk seek advice on transportation..i dah confirmed booking utk sewa kereta spjg 4 hari di Sydney..i sewa kereta sbb memikirkn agak convenient mmandangkn akan travel dgn my 3yo & 2yo lil boys n selain mudah utk airport transfer (my last day perlu ke airport seawal pkul 4-5 pg utk connecting flight pd jam 7.50am)..utk ke Blue Mountain i plan nk drive and sightseeing in Sydney CBD i plan nk naik public transport je..so, perlu ke i beli jugak my multi3 w/pun i dah confirmed utk sewa kereta spjg 4 hari di Sydney nnt..
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2014 07:34 AM | Show all posts
zafira posted on 11-2-2014 05:21 PM
As Salam semua,

Nak tanya otai-otai kat sini, kalo pergi ber5 (satu family) ke sydney dan spend 4 ...

Zafira,
Waktu 4 hari you all kat sana tu ada hari Ahad tak? Kalau Ahad baik beli Family Funday Ticket: cuma $2.50/pax - boleh round2 naik turun bas, ferry, train, light rail sampai pengsan! Yg hari2 lain tu cuma beli bila perlu - kebanyakan tempat2 yg you nak pergi tu kat CBD jadi boleh naik bas free City Shuttle 555. Mungkin hari nak ke Blue Mts tu boleh beli Mymulti Daypass - $23/adult.

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2014 03:28 PM | Show all posts
I plan nak ke blue mountain one of the days kat sydney nanti..and plan nak bermalam di sana 1 malam. ada suggestion hotel yg berpatutan tak, or mana2 website utk dirujuk? maseh warga cari yg baik hati...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2014 04:57 PM | Show all posts
sakura2503 posted on 22-2-2014 12:30 AM
Rasenya penah baca klau nk g blue Mountain, lg berbaloi bli my multi3...sbb tu dh plan ms visit bl ...

sakura, terima kasih atas suggestion.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2014 05:08 PM | Show all posts
Rushrush posted on 24-2-2014 07:34 AM
Zafira,
Waktu 4 hari you all kat sana tu ada hari Ahad tak? Kalau Ahad baik beli Family Funday Ti ...

Rush,

Terima kasih byk2..  Memang ngam cadangan yang diberi tu.  4 hari tu memang includes Sunday as 1st day kat sana dan memang kita orang bercadang nak beli Family Funday Ticket tu. Confirmed ikut yr suggestions.  :

  
Last edited by zafira on 24-2-2014 05:10 PM

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2014 10:59 PM | Show all posts
commot posted on 5-2-2014 12:33 PM
As Salam
Nak bertanya pada yg pernah g sydney. Nanti sampai airport kita turun macam kat LCCT or te ...

Commot,
Sblom neh kalo naik AA X terus jer ke terminal time arrival & departure tu but skrang not sure lah plak kalo ada pertukaran.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2014 05:51 PM | Show all posts
TT dah balik dr Sydney ke? Harap dpt share pengalaman

Insyaallah me n frens nak terjah Sydney bulan dec ni....
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2014 04:34 PM | Show all posts
Anyone yg pernah stay @ MH..nk tny masa check-in tu kita kena terus buat bayaran penuh ke utk kadar bkn pelajar(aud20/pax)+cagaran sewaan(aud100)+cagaran kad/pas(aud100)+bayaran perkhidmatan bilik(aud15/pax)?  
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2014 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
mypleasure posted on 26-2-2014 04:34 PM
Anyone yg pernah stay @ MH..nk tny masa check-in tu kita kena terus buat bayaran penuh ke utk kadar  ...

mmg kena bayar full..masa check out nanti dia pulangkan deposit blk..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2014 12:11 PM | Show all posts
whitequeen posted on 26-2-2014 08:07 PM
mmg kena bayar full..masa check out nanti dia pulangkan deposit blk..

Thanks beb for ur info..mcm ni..on stayz.com I dpt satu 1 bedroom fully equipped apartment @ Victoria St. and the owner offered me aud400 nett utk 3 nights stay...whilst @ MH utk 3 nights stay nnt I cuma bayar aud220+aud200(security deposits)... Ur point of view..u rasa worth it and value for money tak antara satu ni?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2014 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
mypleasure posted on 27-2-2014 12:11 PM
Thanks beb for ur info..mcm ni..on stayz.com I dpt satu 1 bedroom fully equipped apartment @ Victo ...

try la duk mh..bas pun byk nak ke city centre..pasal mkn plak bole order dgn student sana yg buat catering bisnes..last time saya ambik 3 meals a day dgn diaorg masa stay mh..portion pun byk..u travel with 2 small kids kan..bole order 2 je pun dah cukup utk your whole famili..like me, I asked them to pack lunch sekali masa they delivered bfast..so bwk bekal..mkn masa jln2..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2014 01:25 PM | Show all posts
whitequeen posted on 27-2-2014 01:00 PM
try la duk mh..bas pun byk nak ke city centre..pasal mkn plak bole order dgn student sana yg buat  ...

Ok thanks beb...klo mcm tu I just stick with MH jer la n x yah pening-pening nk tukar/cari accom yg lain..u sewa kereta x during ur trip? Public transport @ driving - ur preferred one?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2014 03:08 PM | Show all posts
mypleasure posted on 27-2-2014 01:25 PM
Ok thanks beb...klo mcm tu I just stick with MH jer la n x yah pening-pening nk tukar/cari accom y ...

Saya ada sewa kereta ke Wollongong n kiama. Tp in Sydney naik turn public transport je..even ke blue mountain pun naik train je..bas n tren kat sana  mmg stroller friendly..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2014 05:42 PM | Show all posts
Salam,

Memandangkan saya akan duduk di service apartment, ada sesiapa tahu kat mana saya boleh cari halal butcher di area Sydney?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.996682s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list