Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2950
View
10
Reply

[Edisi Math] Math tricks

[Copy link]

Author: kerbau       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-3-2014 12:06 PM | Show all posts |Read mode


1. multiplying by the number one doesn't change the value :

a. 1*1 = 1
b. 2*1 = 2
c. x*1 = x
d. (3y+7)*1 = 3y+7


2. the number one can be represented an infinite number of ways:

1= 1/1 = 2/2 = 3/3 = x/x =  x^2+6/x^2+6 = 180degree/ radius  = 12inches/1foot


Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2014 12:35 PM | Show all posts
Nampak macam bukan 'trick' je.... tu dah jadi fakta mudah... sedia maklum

Pada saya, trick dalam matematik tu yang secara kaedah biasa susah nak dapat jawapan, tapi bila guna kaedah tertentu yang bukan kebiasaan, dapat jawapan dengan lebih mudah...  perlu pengalaman dan iq untuk selesaikan masalah secara mudah...





Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2014 12:42 PM | Show all posts
Contoh: Integrate sec x dx

Ada kaedah trick, tapi kaedah trick ni untuk orang yang dah tahu jawapannya... darab dengan
(sec x + tan x)/(sec x + tan x).. kemudian guna subtitution method, dapat jawapan dengan lebih cepat

Untuk orang yang belum tahu jawapannya, lebih baik guna kaedah biasa, untuk faham, walaupun jalan kerja mungkin lebih panjang...
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2014 10:08 PM | Show all posts
amende trick kau ni

a + 0 = a pun trick agaknya bagi dia, meh aku tiru TT, adding with the number 0 does not change the value.

siapa yang ambik abstract algebra, kena tahu 0 adalah identiti penambahan dan 1 ialah identiti pendaraban dalam gelang integer.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2014 02:38 AM | Show all posts
berancuk posted on 25-3-2014 10:08 PM
amende trick kau ni

a + 0 = a pun trick agaknya bagi dia, meh aku tiru TT, adding with the number ...

bro,

trick ni hanya konsep nak memahami algebra. bukan magic or whatoever...
ko kena tengok betul-betul, kan no 1 tu a sampai d, aku amik contoh yg simple kemudian cuba bagi equation dlm bentuk algebara yg boleh buat student keliru. that's it.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2014 02:41 AM | Show all posts
contoh ini hanya berguna utk newbie algebra.. kalau yg dah expert pejam mata je boleh tahu. tq

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-3-2014 02:50 AM | Show all posts
berancuk, cuba solve function ni plak..

f(x) = x^2+1 , g(x)=2x^2+3x+1 , carikan g(f(x))

dan satu lagi...

g(f(x)) = (x^3-1)^7+2 , carikan g(x) dan f(x)
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2014 03:52 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2014 06:10 PM | Show all posts
LOL, ntah2 dia maleh buat homework, dia soh aka buatkan.  LOL.
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2014 09:52 AM | Show all posts
pandai2 semua nooo
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-2-2015 01:43 PM | Show all posts
Haha.. tak pa sharing2 jawapan.. mane tahu, manfaat untuk orang lain..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096751s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list