Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
150128
View
2064
Reply

All about KANSAI and CHUGOKU area, JEPUN (OSAKA,KYOTO,HIROSHIMA etc..)PART 2

[Copy link]

Author: miyoma       Show all posts   Read mode

Post time 5-6-2014 10:59 AM | Show all posts
skarang still busy tp after next week free skit..nanti org buat guide utk pass yg available..bnyk jenis pass sbrnya just pilih yg bersesuaian dgn tempat yg kita nak pegi.

contohnya klau berniat nak pegi sampai himeji, better ambik kansai tru pass..tp klau nak jelajah area nara dan mie, better ambik kinsetsu pass since area tu kinsetsu is better than jr. if only osaka would be osaka pass dan if nak pegi kyoto,bus pass pun dah cukup sbb kat kyoto bus punya connection to attraction place lagi bagus.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2014 11:01 AM | Show all posts
miyoma posted on 4-6-2014 09:06 PM
yup..takde..kena trun di Tokyo(haneda) dan boleh amik flight trus ke Hokkaido(new chitose)..
atau ...

miyoma xnak bukak tread baru utk hokkaido&tohaku ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2014 04:35 PM | Show all posts
lin0me posted on 5-6-2014 10:59 AM
skarang still busy tp after next week free skit..nanti org buat guide utk pass yg available..bnyk je ...

buat2..nanti tepek kat depan..haha..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2014 04:37 PM | Show all posts
lin0me posted on 5-6-2014 11:01 AM
miyoma xnak bukak tread baru utk hokkaido&tohaku ke?

xde ramai org tahu kot kalo buat thread khas untok tohaku..lgipon tohaku kurang popular nak banding ngan kanto,kansai..

bila next plan ke jepon lagi ni?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2014 08:39 PM | Show all posts
Wah..ada pun rumah baru!! good good! Keep up the good work!
Tapi tuan tanah if amend tajuk umah as PART 2, better kowt..

Welkam to Kansai minna!! Last edited by stanum123 on 5-6-2014 09:10 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2014 11:15 PM | Show all posts
stanum123 posted on 5-6-2014 08:39 PM
Wah..ada pun rumah baru!! good good! Keep up the good work!
Tapi tuan tanah if amend tajuk umah as ...

ok..noted..

stanum update la apa yg terkini dekat kansai..cuaca ke?ada event apa ke skarang?hehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2014 08:58 PM | Show all posts
miyoma posted on 5-6-2014 11:15 PM
ok..noted..

stanum update la apa yg terkini dekat kansai..cuaca ke?ada event apa ke skarang?heh ...


haha..insyaallah miyoma..tp stan pun x pandai nk update pasal apa sbb korg lg dasat..hahaha..kt kyoto skang ni daily dlm 25C-28C...panehh weh..rimas dibuatnya..bulan puasa nnti nnti lagi la paneh melekit..so pakai je la bj nipis2 mcm kt mesia tu je utk sapa2 yg akan dtg time summer ni yer..

pasal event plak, mcm xde yg best sgt..Mostly time summer ni event kat shrine and temple2 yg banyak..kalau stan taw ada yg event yg best2 sket stan akan share yer.. Last edited by stanum123 on 10-6-2014 09:00 PM

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2014 09:48 AM | Show all posts
Saya ada plan nak pergi Osaka awal Dec 2014, kalau ada sesiapa yg boleh recommend homestay utk 8 org plus 1 child, harap dapat share. Kami ni budget traveller .

Plannya akan duduk di Osaka 3 hari dan bergerak ke Tokyo utk stay selama 7 hari. Kat Tokyo dah dpt homestay, tp kalau ada option lain, please share.

Thanks a lot
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2014 01:38 PM | Show all posts
Osaka dah ade rumah baru

rindu la nak pergi sane lagi..
tengah berkira-kira bile tengok tiket murah..

sama ada nak pergi 3-4 hari sekadar cover Osaka/Nagoya/Tokyo..
ataupun nak 1-2 weeks cover satu jepun sampai ke Hokkaido..

tapi..bile pikir cuti
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2014 09:24 AM | Show all posts
miyoma posted on 5-6-2014 04:37 PM
xde ramai org tahu kot kalo buat thread khas untok tohaku..lgipon tohaku kurang popular nak bandin ...

combine tohaku dgn hokkaido..lgpun tgk ramai yg tanya pasal hokkaido skarang

ingat nak pegi next year..tahun ni dah ada plan lain..lgpun kerja makin busy..nak mntak cuti panjang dah makin susah
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2014 10:53 AM | Show all posts
Kat jepun ada bnyk rail pass khas untuk pelancong. Rail pass ni sebab bnyk sngt, so better 1st step rancang dulu nak pegi ke mana dan rough ininteary dan lepas tu baru cari pass yg plng effective. Oleh kerana pengangkutan awam terutamanya train sngt2 la meluas dan hampir semua attraction place accessible by public, so unless ada kekangan seperti family trip yg lebih prefer untuk sewa kereta adalah mencukupi kalau just naik public transport untuk pegi ke mana2.

Kansai ni prefecture yg meliputi Osaka, Hyogo, Kyoto, Shiga, Nara, Wakayama, Mie dan Tokushima, tp as usual la yg paling fames adalah osaka dan kyoto.Kansai International Airport (KIX) terletak di Osaka.

picture credit: http://www.biobridge-kansai.com/about/outline.php

Kalau baca2 kan ada bnyk jenis rail pass..so mesti ada yg terfikir kenapa perlu ada bnyk jenis pass?dan kenapa ada tren yg boleh naik dan apa yg takleh naik. SEbenarnya train2 pass ni adalah bergantung kepada pengendali perkhidmatan tren. sebab dorang adalah lain2 syarikat,so xkan dorang nak offer pass yg turut cover company lain lak kan. Tp dorang ni ada part baik ati gak,siap advertise pass under company lain kat page website dorang untuk route yg company dorang xcover..

Sebagai contoh, klau naik Komuter ada pass mingguan komuter dan kalau naik lrt ada rapid pass. pass mingguan komuter tu cuma boleh guna utk naik komuter jer dan rapid pass utk naik putra lrt,star dan monorail. EXAMPLE: dari Bandar Tasik selatan nak ke Bukit Bintang. Klau nak star lrt, tukar ke monorail kat bukit bintang..walaupun tukar tren,ke monorail xyah kluar dari stesen dan klau ada rapid pass,dia cover semua. Tapi kalau naik komuter, akan berenti kat KL Sentral dan tukar ke monorail. so pass mingguan komuter just cover sampai ke kl sentral dan perlu bayar lagi untuk naik monorail ke bukit bintang. Kalau tak faham2 lagi..den mintak maaf..tak tahu gi nak terang mcm mana

Train2 company di area Kansai:

Japan Railway Company, atau lebih fames dgn singkatan JR
Semua tren yg ada singkatan JR kat depan adalah under this company. JR train cover whole Japan.so sbb tu dorang pun tawarkan bnyk jenis pass, bergantung kpd region yg kita nak pegi.

Picture credit: http://trailblazer-guides.com/book/japan-by-rail

Osaka Municipal Subway
Yg ni semua tren kat underground dan cover whole Osaka

Picture credit: http://www.kotsu.city.osaka.lg.jp/foreign/english/subway

Nankai Electric Railway
Nankai strat dr namba station di osaka dan pegi ke KIX airport,wakayama dan koya san.

picture credit: http://www.1999.co.jp/eng/blog/100527

Hankyu Railways
Hankyu tren ni main station kat osaka, dan cover perjalanan dari Osaka ke Kobe, Takarazuka dan Kyoto. Signature look untuk Hankyu tren adalah tren2 dorang semua warna maroon.The name Hankyu stands for Keihanshin Kyk (). Keihanshin () means the cities of Kyoto (), Osaka (), Kobe (), and the suburbs of theirs. Kyk () means express train.

Picture credit:http://www.hankyu.co.jp

Hanshin Electric Railway
yg line ni cover Osaka ke Kobe

Picture Credit: http://www.hanshin.co.jp/global/en/

Keihan Electric Railway
Keihan cover between Osaka ke Kyoto dan Shiga

Picture credit: http://www.keihan.co.jp/en/

Kintetsu
Kinsetsu cover Osaka ke Nara, kyoto,Mie dan Nogoya.

Picture credit: http://www.kintetsu.co.jp/foreig ... p/railway-map2.html

So conclusionnya hampir semua tempat boleh kena reach dgn train,sbb tu org ckp just pegi mana2 dgn train pun xde masalah...hopefully skarang semua boleh faham kenapa ada bnyk sngt pass dan nanti next post adalah untuk penerangan pasal jenis2 pass yg wujud dan route yg pass2 tersebut cover. rehat jap
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2014 06:03 PM | Show all posts
lin0me posted on 12-6-2014 10:53 AM
Kat jepun ada bnyk rail pass khas untuk pelancong. Rail pass ni sebab bnyk sngt, so better 1st step  ...

perghhh!!! dasat giler linome wat research!! tabik spring toing toing!
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2014 07:31 PM | Show all posts
stanum123 posted on 12-6-2014 06:03 PM
perghhh!!! dasat giler linome wat research!! tabik spring toing toing!

time rajin dan ada masa boleh la..kalau datang timing bnyk kerja,nak login cari pun malas
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2014 07:57 PM | Show all posts
Osaka Amazing Pass
http://www.osaka-info.jp/osp/en/index.html


Osaka Amazing Pass ni adalah untuk naik semua subway di osaka city.pass ada dua la, yg 1 hari dan 2 hari.
Nanti bila beli pass ni, dia akan bagi pass, coupon dan map subway yg boleh naik..so xyah penat2 pi donlot map dan print


Kalau just nak jenjalan di dalam osaka, pass ni jer dah cukup. dan ada bnyk discount dan free entrance ke attaction di osaka mcm yg ferris weel, umeda float garden dan mcm2 lagi..senarai tmpt2 yg boleh masuk free ada dlm website,bnyk sngt,tak larat den nak copy paste.

Untuk saja memeningkan kepala otak,berikut merupakan route yg dicover oleh pass ini so untuk menyenangkan kepala otak,nanti kat guide book,just tgk detail utk tempat yg korang nak pegi,dan kat situ ada bgtau detail satu2 mcm mana nak pegi situ..so xyah penatkan kepala otak pi hafal line2 train yg berselirat tu


IMPORTANT NOTE: kebanyakan tempat2 attraction ni mcm museum, off day nya ari Isnin..so sila rancang elok2,dan recheck attraction tu punya closing day,kang nanti kecewa tmpt tutup.

IMPORTANT NOTE2: 1day pass turut cover privite railway lain seperti keishin dan hankyu tapi 2day pass tak cover private railway tau..so jgn lak nak marah pak cik guard kalau pakcik guard tak bagi korang lepas masuk.. dlm map yg disertakan bila beli pass nanti ada ditunjukkan yg mana boleh naik.

IMPORTANT NOTE 3: A big change is that a separate book of coupons is no longer necessary.There is a bar-code on the pass for admissions to free sightseeing facilities so you can enter those facilities and ride trains and buses with only one pass. So the separate book of coupons became the thing of the past. *Jadi jgn terkejut bagi yg dah pernah pegi sebelum ni,dah xwujud lagi tau kupon book tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-6-2014 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
lin0me posted on 12-6-2014 07:57 PM
Osaka Amazing Pass
http://www.osaka-info.jp/osp/en/index.html


Mintak izin kopi pes kat page 1..haha
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2014 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya nk tny pd mereka yg tahu... saya beli tiket kl-osaka... tp saya nk sgt try hakone day trip tu..ade cara x saya blh ke hakone tanpa ke tokyo? Atau mmg perlu juga ke shinjuku br blh? Saya try bt itternary x ke tokyo...sbb trip lps dh ke tokyo tp hakone terlepas xdpt pg..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2014 10:37 PM | Show all posts
MissN-ny posted on 13-6-2014 09:17 AM
Saya nk tny pd mereka yg tahu... saya beli tiket kl-osaka... tp saya nk sgt try hakone day trip tu.. ...

macam mustahil je kalo nak buat day trip ke hakone dri osaka..sebab jaraknya gak jauh..dan nak habiskan attraction di hakone dalam masa satu hari gak..dan patah balik ke osaka..

klo by train yg pling cepat kena amik shinkansen dari shin-osaka dan trus ke odawara,,dan kat sini bole bli pass(Hakone pass)..dan amik train ke hakone-yumato..dan leh la ke mana di hakone-sumer ni cover dlam pass tu..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2014 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
lin0me posted on 12-6-2014 07:57 PM
Osaka Amazing Pass
http://www.osaka-info.jp/osp/en/index.html


Gilerr superb pencarian...terima kasih sgt2.....sgt berguna utk org cam saya yg gagal faham pass2 nih
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2014 06:03 PM | Show all posts


try masuk link ni mungkin sesuai yg berkeluarga ekkkk

http://www.japan-experience.com/ ... -japan/kyoto-houses
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2014 10:35 AM | Show all posts
Salaam,

Saya tengah pening buat itinerary nak ke OSAKA, sekitar KYOTO dan sekitar NARA utk 7d6n lebih kurang dlm 12-15 org.

Thread ini sangat membantu. Thanks.. Kena follow update thread kerap2 ni...
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2014 06:46 PM | Show all posts
AUGY posted on 19-6-2014 10:35 AM
Salaam,

Saya tengah pening buat itinerary nak ke OSAKA, sekitar KYOTO dan sekitar NARA utk 7d6n  ...

mak oi 12-15 org! ramainyer..good luck eh! kat nihon ni, kene banyak berjalan kaki dari satu tempat ke tempat lain..ada org mmg tak tahan..so make wat preparation seeloknya yer..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2014 10:14 PM | Show all posts
salam everyone ... boleh x share tips. wl be going kl-tokyo on 25/3/2015. n blk from osaka-kl on 2/4/15
still x sure how long nak stay kat tokyo n osaka. thought to jln2 at kobe and kyoto.

Tx
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2014 04:19 AM From the mobile phone | Show all posts
wonderwomen posted on 20-6-2014 10:14 PM
salam everyone ... boleh x share tips. wl be going kl-tokyo on 25/3/2015. n blk from osaka-kl on 2/4 ...

Setiap tempat ad tarikan sendiri..dan itineary kena bergantung apa yg minat..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2014 10:14 PM | Show all posts
Assalamualaikum..hi suma..

yiha...insyaAllah nx march ke Japon ...ke selatan, central dan naik utara sikit.
tiket ke osaka dah beli...tp dari tokyo balik ke kl..lom..uwaa..gigih monitor price..

amazing pass tu tuko yokoso pass ehh..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2014 11:29 PM | Show all posts
Anakpencen posted on 17-6-2014 06:03 PM
try masuk link ni mungkin sesuai yg berkeluarga ekkkk

http://www.japan-expe ...

bro...tx for the info...tp min 4 mlm ..adehh, xpe..ngat nak try. Last time pi Kyoto stay hotel area JR Kyoto.
so..bro..bley recc cikit umah mana yg sesuwei utk wa masak2 dan senang jenjln, ...wa tgk byk choice, penin plak nk pilih..hehe ..arigatou
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055446s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list