JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
179864
View
2453
Reply

All about KANSAI and CHUGOKU area, JEPUN (OSAKA,KYOTO,HIROSHIMA etc..)PART 2

[Copy link]

Author: miyoma       Show all posts   Read mode

Post time 2-7-2014 11:07 AM | Show all posts
Mohon collect info counting days to go itinerary pun tak prepare lagi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2014 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa posted on 2-7-2014 11:07 AM
Mohon collect info counting days to go itinerary pun tak prepare lagi.

Bila nak pergi ni?ittarashai
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 06:38 PM | Show all posts
miyoma posted on 2-7-2014 05:52 PM
Bila nak pergi ni?ittarashai

Very soon nak dekat Art gi tahu date.  Mean time nak tahu the best transportation dari Osaka-Kyoto-Osaka/Osaka-Kyoto-Nara-Osaka kalau gi balik hari.  Kalau within Osaka which travel pass yg paling best/sesuai.  Art kalau boleh tak nak cover byk tempat dlm satu trip sebab try to appreciate every area of the place first.  Nak leave Tokyo dan area yg ke atas utk next trip lak.  Selalu Art ke Tokyo je atas urusan kerja jadi tak byk masa nak betul2 explore every area.  Ni first time nak ke Osaka/Kyoto/Nara.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 10:20 PM | Show all posts
tsunade_sama posted on 26-6-2014 10:25 PM
insya Allah kami pergi 12 malam cover Kansai area tp suami nak naik ke Tokyo pulak.. pening jap seba ...

betul ckp miyomi tu...selit sblm turun kyoto, sbb dari nagoya ke tokyo dlm 1 jam 40 mins......bestnye 12 hari !
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 11:04 PM | Show all posts
thanks IDMY, miyomi... Alhamdulillah rezeki.. tak sangka dpt rezeki nak beli tiket ke sana lagi..

nak tanya lagi, since kami akan sampai petang isnin, patut ke stay kat nagoya 1 mlm, atau terus naik shinkansen ke tokyo?

berbaloi tak stay kat nagoya?

sebab isnin hari bekerja, time tu pulak rush hour. takut jugak nak berkejar. tapi taknak miss opportunity nak spend extra night kat tokyo sebelum ke kyoto.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2014 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa posted on 2-7-2014 06:38 PM
Very soon nak dekat Art gi tahu date.  Mean time nak tahu the best transportation dari Osaka-Kyoto ...

Klo osaka kyoto osaka..balik hari..better beli tiket biasa je..(sama ada jr atau private line) sebab dekat di kyoto best visit semua tempat dengan bas..

Lpas tu buleh wat trip ke osaka nara osaka ke..yg ni pon boleh bli tiket biasa je..di nara leh leh jalan2 kaki je..

within osaka..better amik osaka unlimited pass..yg ni cover subway n attraction dlm osaka..

apa2 pon kena plan2 elok2..wat satu cost transportation..kadang pass lagi better..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 11:26 PM | Show all posts
tsunade_sama posted on 2-7-2014 11:04 PM
thanks IDMY, miyomi... Alhamdulillah rezeki.. tak sangka dpt rezeki nak beli tiket ke sana lagi..

...


ok..seyesly kalo takat tsunade ngan incik asben berdua je...belasah je pi tokyo terus...rush hr pon x efek sgt, xdela smpai x dapek nek tren.
tapi, kalo pi bwk kids skali, better stay 1 nite sbb kids mungkin penat after 7hrs flight from KL, sampai pon dah ptg kan.

kalau saya, sy akan stay 1 mlm kat nagoya, sbb suma tempat ada keistimewaannye, pi la jenjalan alang2 dah sampai... .. cuma xdelah kedai kain nagoya..kikikiki ..esok paginye pi tokyo, sejam lebih dah sampai..kejap je tu...
*sy pi nagoya from kyoto (daytrip), masa tu sy buek reservation pi toyota plant kat nagoya...free tour..kui3
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2014 05:07 AM | Show all posts
Kalau ke Nagoya singgahlah ke Toyota Museum. Kalau nak melawat kilang Toyota kena book untuk masuk. Menarik.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2014 10:29 AM | Show all posts
miyoma posted on 2-7-2014 11:19 PM
Klo osaka kyoto osaka..balik hari..better beli tiket biasa je..(sama ada jr atau private line) seb ...

Thanks yoo
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2014 01:16 PM | Show all posts
Teringin nak pegi jepun tapi takde kawan. Kalau pegi sorang okay ke?
Tak tau baca tulisan jepun pun. pernah belajar tapi dah lupa langsung.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2014 12:49 AM | Show all posts
Alhamdulillah, terima kasih kat otai-otai sini.
90% rujukan saya memang dari sini.
sangat membantu. SUPERB!

saya pergi 20 April- 5 Mei lepas. 16 hari.
saya habis seorang RM4500 ALL IN!

Saya pergi KANSAI (Osaka-Kyoto-Kobe-Sakai-Hyogo) - Tokyo (Yokohama-Chiba-Kawasaki-Harajuku etc) - Nagoya.
Tak sempat pergi Hiroshima.

Jenis saya, saya suka jalan satu tempat tu lama-lama.
Saya tak suka Touch n Go.

Overall, sangat puas hati. Dapat naik semua jenis keretapi termasuk Shinkansen Nozomi 700. ;) Last edited by biskut_lemau on 4-7-2014 12:52 AM

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2014 01:00 AM | Show all posts
bagi saya, nak melancong Jepun, SEKARANG masa paling sesuai sebab rate Yen tengah jatuh.
Kalau dulu 100yen = RM3.90-RM4.00, tapi skrg 100yen = RM3.20-RM3.45
Banyak boleh jimat tu.

Kat Jepun, tak semua benda mahal jika kita bijak membuat carian.
Memang nilai matawang Jepun tinggi, 100 yen ibarat RM1, tapi kita kena bijak dan pandai buat pilihan.
Ada je penginapan murah dan sederhana, pakej2 tiket yang jimat. syaratnya kena pandai dan kena buat persediaan awal. Saya memang buat persediaan setahun sebelum berangkat.

Saya pergi 16 hari dan cover semua tempat di atas serta dapat merasa naik keretapi laju, tidur di hotel boleh tahan selesa (bagi saya separa mewah sbb semua kelengkapan ada ) dan dapat pergi USJ serta siap shopping pulak. ALL IN RM4500. Sangat murah, kan?

sekali lagi, terima kasih pada semua. sangat-sangat menghargainya!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2014 01:09 AM | Show all posts
arin51 posted on 3-7-2014 01:16 PM
Teringin nak pegi jepun tapi takde kawan. Kalau pegi sorang okay ke?
Tak tau baca tulisan jepun pun ...

ok je pergi sorang2..selamat..bnyk tulisan ikot romanji dah sekarang..org jepon dah boleh cakap english skarang..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2014 01:11 AM | Show all posts
biskut_lemau posted on 4-7-2014 01:00 AM
bagi saya, nak melancong Jepun, SEKARANG masa paling sesuai sebab rate Yen tengah jatuh.
Kalau dul ...

betol..x mhal seperti yg di kata-kata sebelum ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2014 05:23 AM | Show all posts
Yap betul kata Miyoma

Kalau nak shoping sket-sket tu pergilah ke Premium outlet ataupun Mitsui Outlet. Bagi peminat barangan sport seperti saya harga barang kat sini selalunya lebih murah berbanding Malaysia. Dan selalu ada discount dan promosi. Begitu juga dengan hand bag. Kalau saya ke sini saya sedia sebuah beg khas untuk shoping kasut dan baju. cumanya outlet sebegini biasanya di luar pusat bandar sama seperti di luar London. Yang terdekat dengan ialah Rinkyu Premium Outlet sebelum anda ke Kansai airport. Lokasinya diseberang aiport Kansai (pulau). Biasanya saya habiskan Yen saya kat sini berjam-jam.

Kalau nak solat pergi ke kaunter pertanyaan. Dia akan tunjukkan tempat solat.
Saya pergi kali ketiga 17-28 November ni.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2014 08:21 AM | Show all posts
lin0me posted on 5-6-2014 11:01 AM
miyoma xnak bukak tread baru utk hokkaido&tohaku ke?

Sangat sokong ... he he he sbb next year nak gi in February ... so sape2 yg pernah pegi share le itinerary kat sini ... especially Hokkaido ...
Hari tu tengok rasa halal antarabangsa Hokkaido ... agak menarik ...
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2014 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
nanowhite posted on 4-7-2014 08:21 AM
Sangat sokong ... he he he sbb next year nak gi in February ... so sape2 yg pernah pegi share le i ...

nanowhite bila nk pi?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2014 11:06 PM | Show all posts
green007 posted on 4-7-2014 05:23 AM
Yap betul kata Miyoma

Kalau nak shoping sket-sket tu pergilah ke Premium outlet ataupun Mit ...

betol2..bnyk brg branded kat jepon lagi murah dekat sini..yg best kat jepon satu lagi kualiti brg nya cantik..kalo beli kemeja memang cantik kemeja nya..kukuh..

pergi lagi ke bulan 11 ni?
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2014 11:54 AM | Show all posts
nak tanya..

bulan 10 nanti dari kuala lumpur joe akan turun dekat kansai airport terminal 1, lepas tu nak ke terminal 2 kansai airport tu jauh tak? boleh jalan kaki ke?

ada baca info free shuttle bus, tapi operation hour tak tau pulak pukul berapa. flight dari KL sampai Kansai pukul 11.30malam. Lepas tu flight esoknya pukul 7.10pagi dari kansai nak ke tokyo naik flypeach.. ada siapa-siapa tahu jauh ke tak nak ke terminal 2 tu?

Cadangnya nak tidur dekat Kansai airport terminal 1 je, sebab terminal 2 tu rasa macam tak de apa je... heee  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-7-2014 11:20 PM | Show all posts
joejambu posted on 5-7-2014 11:54 AM
nak tanya..

bulan 10 nanti dari kuala lumpur joe akan turun dekat kansai airport terminal 1, lepa ...

xpernah pula tahu pasal T2 ni..dia ckp 4 km dri T1..tak tahu la ada tempat jalan terus ke sana..

tpi mcm yg joe ckp ada free shuttle bus..tpi try buka link bus schedule..error lak..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048773s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list