Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
145883
View
1966
Reply

All about KANSAI and CHUGOKU area, JEPUN (OSAKA,KYOTO,HIROSHIMA etc..)PART 2

[Copy link]

Author: miyoma       Show all posts   Read mode

Post time 4-7-2014 08:21 AM | Show all posts
lin0me posted on 5-6-2014 11:01 AM
miyoma xnak bukak tread baru utk hokkaido&tohaku ke?

Sangat sokong ... he he he sbb next year nak gi in February ... so sape2 yg pernah pegi share le itinerary kat sini ... especially Hokkaido ...
Hari tu tengok rasa halal antarabangsa Hokkaido ... agak menarik ...
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2014 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
nanowhite posted on 4-7-2014 08:21 AM
Sangat sokong ... he he he sbb next year nak gi in February ... so sape2 yg pernah pegi share le i ...

nanowhite bila nk pi?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2014 11:06 PM | Show all posts
green007 posted on 4-7-2014 05:23 AM
Yap betul kata Miyoma

Kalau nak shoping sket-sket tu pergilah ke Premium outlet ataupun Mit ...

betol2..bnyk brg branded kat jepon lagi murah dekat sini..yg best kat jepon satu lagi kualiti brg nya cantik..kalo beli kemeja memang cantik kemeja nya..kukuh..

pergi lagi ke bulan 11 ni?
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2014 11:54 AM | Show all posts
nak tanya..

bulan 10 nanti dari kuala lumpur joe akan turun dekat kansai airport terminal 1, lepas tu nak ke terminal 2 kansai airport tu jauh tak? boleh jalan kaki ke?

ada baca info free shuttle bus, tapi operation hour tak tau pulak pukul berapa. flight dari KL sampai Kansai pukul 11.30malam. Lepas tu flight esoknya pukul 7.10pagi dari kansai nak ke tokyo naik flypeach.. ada siapa-siapa tahu jauh ke tak nak ke terminal 2 tu?

Cadangnya nak tidur dekat Kansai airport terminal 1 je, sebab terminal 2 tu rasa macam tak de apa je... heee  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-7-2014 11:20 PM | Show all posts
joejambu posted on 5-7-2014 11:54 AM
nak tanya..

bulan 10 nanti dari kuala lumpur joe akan turun dekat kansai airport terminal 1, lepa ...

xpernah pula tahu pasal T2 ni..dia ckp 4 km dri T1..tak tahu la ada tempat jalan terus ke sana..

tpi mcm yg joe ckp ada free shuttle bus..tpi try buka link bus schedule..error lak..
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2014 07:42 AM | Show all posts
Terminal 2 jarak dalam 7-10 minit naik bas. Masa bas tak ingatlah pulak. Kalau nak jalan tak sure boleh atau tidak sebab agak jauh. Kalau anda keluar dari airport menghala ke Hotel Nikko anda akan lalu kawasan naik train kiri dan kanan. Selepas pintu keluar tu ambil sebelah kiri. Belok kiri tu ada jambatan/jejantas untuk ke bangunan dihadapan bangunan airport (sama dengan Hotel Nikko). Ambil tangga dibangunan tu ke ground floor.

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2014 05:09 PM | Show all posts
green007 posted on 6-7-2014 07:42 AM
Terminal 2 jarak dalam 7-10 minit naik bas. Masa bas tak ingatlah pulak. Kalau nak jalan tak sure bo ...

thanks green007. Kalau saya nak balik nanti pula, turun di kansai terminal 2, nak naik train ke osaka kena pergi ke terminal 1 dululah ya?  

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2014 09:28 PM | Show all posts
Ya. Naik bas dari T2 ke T1 untuk train ke Osaka.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2014 01:01 PM | Show all posts
peachcobler posted on 4-7-2014 01:06 PM
nanowhite bila nk pi?

Yo Yo @peachcobler ...

Pegi masa chinese new year 14 - 20 Feb 2015 ...
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2014 11:42 PM | Show all posts
green007 posted on 6-7-2014 09:28 PM
Ya. Naik bas dari T2 ke T1 untuk train ke Osaka.

bro green007, yg bro sewa kereta time pi kanagawa suma tu...senang x parking and driving?....and mana best keta or tren. sy dah try tren, so sj nk tau if driving best ke x and worth it ke x compare costs. tq
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2014 08:15 PM | Show all posts
Biasanya saya pilih hotel yang ada car park. Tetapi kalau kereta dah penuh kat car park sekitar hotel ada tempat parking tapi kena bayar. Rate untuk sebelam malam di kebanyakan tempat yang biasa saya jumpa Y1300 (6 petang - 8 pagi). LEpas 8 pagi tu dia akan charge mahal.

Saya cadangkan kalau ada 3-5 orang worth kalau naik kereta. Guna kereta antara bandar ke bandar yang lain. Dapat cover banyak tempat. Boleh redah sampai ke kawasan pedalaman Jepun. Kalau  nak jalan dalam Osaka biarlah Osaka bandar terakhir sebelum balik. Anda tak perlu terkejar-kejar naik bas atau train. Dalam bandar sahaja lebih baik naik train.   Driving kat Jepun sama macam kat Malaysia (mungkin lebih selesa). Yang penting ambil no Telefon hotel atau mana-mana destinasi yang hendak dituju. No Tel itu perlu masuk dalam GPS dalam kereta nanti. Rasanya semua kereta sewa di Jepun ada GPS.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2014 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
green007 posted on 8-7-2014 08:15 PM
Biasanya saya pilih hotel yang ada car park. Tetapi kalau kereta dah penuh kat car park sekitar hote ...

Tq for sharing. Leni baru ingat nk sewa kete. Dlm seminggu nk g sana. Target osaka kyoto dan nagoya. Iye tak ye kan...osaka la last..baru senang nk balik sbb kami plan nk naik mas. Sewa kete tu campur insuran semua mahal ke? Dulu sewa dgn ejensi mana?
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2014 12:42 AM | Show all posts
green007 posted on 8-7-2014 08:15 PM
Biasanya saya pilih hotel yang ada car park. Tetapi kalau kereta dah penuh kat car park sekitar hote ...

oo....tq 4 sharing...bley tahan mahal parking...and internally we might still guna tren....kami golongan marhaen kena guna tren jo la cani...x mampu laie sewa keta ..

btw sewa brapa ye .. nk tau gak..
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2014 05:10 AM | Show all posts
IDMJ, saya pergipun budget ciput je. Last November kami pergi 4 orang for 11 days. Seorang kena bayar dalam RM3300 untuk hotel, transportation dan tiket (USS, Miyajima, Pavillion castle,etc)
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2014 07:43 AM | Show all posts
green007 posted on 9-7-2014 05:10 AM
IDMJ, saya pergipun budget ciput je. Last November kami pergi 4 orang for 11 days. Seorang kena baya ...

sewa keta sehari brapa bro......campo minyak roughly dlm brapa..
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2014 07:59 AM | Show all posts
tiket AAX KUL-KIX return RM737 murah ke mahal nih kengkawan?
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2014 08:55 AM | Show all posts
azradiza posted on 10-7-2014 07:59 AM
tiket AAX KUL-KIX return RM737 murah ke mahal nih kengkawan?

Murah dan berbaloi. Kalau lihat airline lain sure lebih mahal.

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2014 08:58 AM | Show all posts
IDMJ posted on 10-7-2014 07:43 AM
sewa keta sehari brapa bro......campo minyak roughly dlm brapa..

Rate berbeza ikut jenis CC, jenis kereta, dan tempat hantar. Boleh check sini:
Kereta Toyota
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2014 09:17 AM | Show all posts
green007 posted on 10-7-2014 08:55 AM
Murah dan berbaloi. Kalau lihat airline lain sure lebih mahal.

me nak compare dengan kengkawan yg dah penah naik AAX ... i know airlines lain mmg jauh lagik mahal ... but last year MAS ade promo RM900 je ke Osaka return ...
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2014 10:32 AM | Show all posts
nanowhite posted on 4-7-2014 08:21 AM
Sangat sokong ... he he he sbb next year nak gi in February ... so sape2 yg pernah pegi share le i ...

last year pegi hokkaido bln 5..cantik sngt sbb still dlm mood sakura,tahun lepas musin sakira lmbt sikit,patutnya awal bln 5 tu peak utk sakura season kat hokkaido tp time tu area tohaku yg cantik sbb full bloom area situ,hokkaid blom full bloom gi,tp cantik gak la.

hakodate is must go.suka sngt dgn view kat situ,cantik especially goryoku dan night view dari atas gunung. dari hakodate ke sapporo pun best. train lalu onuma lake,dr dlm train boleh nampak lake+sakura kat keliling dan snowy mountain at the back,menyesal la gak sbb tak singgah jap hihihi..dah lepas area tu akan nampak new scenery lak bila lalu noboribetsu,ramai japanese tourist turun kat situ sbb area tu fames dgn onsen..dari dlm tren boleh nampak asap kepul2 sbb area tu fames gak dgn gunung berapi. dari sapporo ke otaru kejap jer tp view cantik sbb train lalu tepi laut dan some part laluan tu di masuk terowong batu2 yg kat tepi boleh nampak laut,cantik sngt,time pegi tak sempat nak ambik gambar,tp bila dah nak balik,mlm la pulak so xnampak huhuhu,singgah solat kat masjid situ, yg jaga masjid tu org pakistan,ada obasan yg baik hati tlng bawakkan kitaorg jumpa tukang jaga masjid ..nanti na ktry pegi time summer lak,nak pi furano dan ashikawa,nak tgk lavender dgn ladang bunga matahari lak
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2014 10:35 AM | Show all posts
azradiza posted on 10-7-2014 07:59 AM
tiket AAX KUL-KIX return RM737 murah ke mahal nih kengkawan?

itu normal price utk flight AAX ke osaka..tapi kalau ada sales yg 0 fare, plng murah boleh dpt dlm 600lebih

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2014 10:42 AM | Show all posts
lin0me posted on 10-7-2014 10:35 AM
itu normal price utk flight AAX ke osaka..tapi kalau ada sales yg 0 fare, plng murah boleh dpt dlm ...

okeh noted ... time sale 0 fare ni aku jarang bernasib baik.. asyik masuk waiting room saje.. pastu tengok2 harga dah naik mencanak2 ...
btw kalo aku nak pi sapporo naik flight , from which city ko rase lagik banyak choice of local airlines ...
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2014 10:58 AM | Show all posts
azradiza posted on 10-7-2014 10:42 AM
okeh noted ... time sale 0 fare ni aku jarang bernasib baik.. asyik masuk waiting room saje.. past ...

pilih either KIX atau Haneda. klau ikutkan haneda is much more better sbb situ hub terbesar utk domestic flight dan klau naik dr kix ke hokkaido,tambah lagi sejam setengah flying hour dari klau naik dr haneda.tapi klau nak pi hokkaido staight dari malaysia, better turun kat kix sbb even AA pun ada schedule yg sampai pagi, so boleh trus naik flight ke hokkaido. haneda flight sampai tgh malam,xde flight ke hokkaido gi time tu,terpaksa bermalam kat tokyo/airport. narita tak berapa sesuai sbb situ mosty utk international flight,xbnyk pilihan utk domestic

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2014 11:02 AM | Show all posts
lin0me posted on 10-7-2014 10:58 AM
pilih either KIX atau Haneda. klau ikutkan haneda is much more better sbb situ hub terbesar utk do ...

eemmm.. hari aku nak pegi tu, flight KUL-KIX dari sini petang, sampai sane mlm ... tapi boleh tido kat airport kan
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2014 11:15 AM | Show all posts
azradiza posted on 10-7-2014 10:42 AM
okeh noted ... time sale 0 fare ni aku jarang bernasib baik.. asyik masuk waiting room saje.. past ...

Skymark - Haneda base
Peach - KIX base
Jetstar - Narita/KIX/Chubu base
Vanilla - Narita base
Air Do - Haneda base (recommended for Hokkaido region)
Starflyer - Haneda base
Solaseed Air - Haneda base

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049631s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list