Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
11457
View
24
Reply

Myvi-2007(Auto)-Berdengung/bergegar/gear lmbt pick up

[Copy link]

Author: zuliana29       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-6-2015 10:58 AM | Show all posts |Read mode
Assalam....

Abang2/pakcik2 sekalian..

rase myvi saya ade masalah la... Service ngan perodua mmg dlm 4x setahun. Kiranya 3bulan skali la ikot jadual.

Tapi skrg mula perasan bunyik dia tak berapa nak smooth.. start engine bunyik mcm berdengung-Sampai opismate yg tompang kete pon tegur awat kete berdengung ni..

Kemudian, gear mcm lmbt ckit nk tuka.. specially kalau jalan tu mcm membukit sikit. Kalau tgh benti kt trafic light pon@ parking dengan enjin masih on, rase mcm bergegar sikit la kete... nape ye?


Niat mmg nak check kt perodua saje tapi harga utk tuka part2 yg masalah ni dah tentu sangat tinggi...


Ada sesapa boleh bantu x?


Bearing dah tuka tahun lepas utk 4 tayar. rasanya bukan masalah bearing dh..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2015 11:54 AM | Show all posts
kucingoyo replied at 29-6-2015 11:50 AM
kete tu tolak bawah bukit..pastu beli baru.

kasar betol... awak org kaya kot.. org kaya pon xwat mcm tu..

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2015 01:53 PM | Show all posts
kucingoyo replied at 29-6-2015 11:50 AM
kete tu tolak bawah bukit..pastu beli baru.

kalau ko tak tau apa2.. ko takyah reply
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2015 01:55 PM | Show all posts
simptom2 tu mcm mounting dah koyak...cuma nak kena pastikan belah mana..
minta sape2 pandai pasal kete chek mounting gearbok..aku syak mounting gbok dah koyak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2015 03:14 PM | Show all posts
zulka replied at 29-6-2015 01:55 PM
simptom2 tu mcm mounting dah koyak...cuma nak kena pastikan belah mana..
minta sape2 pandai pasal k ...

ok.. nanti saya cuba check kt pomen/workshop dulu.

btw, smlm abg saya ada nek kete tu jgk. dia ade sebut psl ade mslh dgn bush.. ada kebarangkalian x?
Abg dh blk srwk smlm. so xde la nk tye detail sgt dgn dia..

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2015 03:23 PM | Show all posts
zuliana29 replied at 29-6-2015 03:14 PM
ok.. nanti saya cuba check kt pomen/workshop dulu.

btw, smlm abg saya ada nek kete tu jgk. dia ...

yup....mounting/bush..memang related, sy cuma agak sahaja sebab tak tengok kereta...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2015 03:27 PM | Show all posts
btw...common problem myvi bushing dia cepat rosak...lower arm, mounting,upper arm....semua kena chek
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2015 04:24 PM | Show all posts
zulka replied at 29-6-2015 03:27 PM
btw...common problem myvi bushing dia cepat rosak...lower arm, mounting,upper arm....semua kena chek

ok. saya take note clue2 yg En. bagi..
Terima kasih banyak2

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2015 10:05 PM | Show all posts
Ai ada Myvi (2006) manual. Penah mengalami problem enjin bergegar mcm nk tercabut.... bunyik skeri-meri. Tp x de la bunyik berdengung tu. Ai bile drive jejauh dok cuak takut enjin tertanggal jah.

Penah tanye kat SC Perodua, tp diaorg pemalas...dok ckp keta lama mmg la mcm tuu... korok mung! Then ai tanye geng2 kat sini minta pendapat... last2 ada yg suggest ni problem mounting. So ai dh gi woksyop & tukar mounting baru, then dh x de gegar kuat. Kalo x tu enjin dh serupa bunyik enjin diesel / keta waksegan beetle lama tu... Kalo member tumpang, segan x terkira... uhukk...

Tp keadaan x sama la sptmana asal ms baru beli...keta dh lama kan... janji skrg ni dh x de bunyik gegar2. Nk jual pun syg sbb dh nk abis byr lg 3 bln.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-6-2015 07:43 AM | Show all posts
zulka replied at 29-6-2015 03:27 PM
btw...common problem myvi bushing dia cepat rosak...lower arm, mounting,upper arm....semua kena chek

agak2 kos brape yer utk tuka part2 tu? nk budget la jgk dkt nk raye ni huhuu..

Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2015 08:13 AM | Show all posts
zuliana29 replied at 30-6-2015 07:43 AM
agak2 kos brape yer utk tuka part2 tu? nk budget la jgk dkt nk raye ni huhuu..

standby la dlm 250-300..
tengok berapa biji mounting yg rosak
harap2 kurang daripada tu la
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2017 01:51 PM | Show all posts
hi zuliana ,

bagaimana dgn keadaan kereta myvi yg berdengung dan bergegar tu?
dh try tukar mounting enjin tu ke?
macamana hasilnya?

kami seluruh penduduk malaysia menantikan hasilnya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 08:26 AM | Show all posts
mdesa5057 replied at 22-1-2017 01:51 PM
hi zuliana ,

bagaimana dgn keadaan kereta myvi yg berdengung dan bergegar tu?[/backc ...

lame dh thread ni.. heehe..
kete sy dh repair dh.. yer mmg isu mounting.. ade gak lain2 parts yg ditukar. saya tukar terus kt perodua service. wah sedap betul bwk kete lepas tu.. smooth je lancar xde bunyik dh hehe...

cuma skrg compressor tak tuka lagi..  kos dlm 1.2k
skrg tgh nk carik kedai utk tukar compressor sbb sy dh pindah ke sarawak.

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 08:59 AM | Show all posts
zuliana29 replied at 23-1-2017 08:26 AM
lame dh thread ni.. heehe..
kete sy dh repair dh.. yer mmg isu mounting.. ade gak la ...

Alhamdulilah lega rasa thread ni mendapat respon...huhuhu....
zuliana dpt email notify yek ada reply terbaru utk topik ni yek...
klu nk dpt notify tu nk setting kt mne?

Ok berbalik kpd msalah myvi td... sye dah lama mencari2 kes yg sama utk poblem ni... abis sye geledah dalam google/youtube, akhirnya sampai mendarat ke sini , ( sma mcm zu mendarat ke sarawak ..)

situasi poblem myvi zuliana sma mcm sye pnye... skrg ni tgh menghadap poblem enjin bdengung ni...
boring btui nk pegi keje kne ngadap enjin bdengung gegar spnjng jln...

buat kt SC perodua tukar 3 pcs mounting ke?
buat kt SC perodua brp caj kena?
yg parts lain kne tukar tu ape yek... leh explain ckit? kot2 bnda tu kne wajib tukar serentak masa tukar mounting...

tnkiu zu..
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 09:21 AM | Show all posts
mdesa5057 replied at 23-1-2017 08:59 AM
Alhamdulilah lega rasa thread ni mendapat respon...huhuhu....
zuliana dpt email notif ...

notification tu auto, log in je masuk dlm forum terus ada kat msg Notice...  
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 10:56 AM | Show all posts
zulka replied at 23-1-2017 09:21 AM
notification tu auto, log in je masuk dlm forum terus ada kat msg Notice...

ok tnkiu zulka , bru sye tnampak notify tu bila lepas login...
cume kot2 ada setting lain tak utk dpt notice yg anta ke email , kot2 sye tlepas pandang tak perasan komen2 ni dh di jwp..
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 11:14 AM | Show all posts
ada juga...pegi kat Settings > Mail Notifier
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 11:37 AM | Show all posts
mdesa5057 replied at 23-1-2017 08:59 AM
Alhamdulilah lega rasa thread ni mendapat respon...huhuhu....
zuliana dpt email notif ...

hehe.. xde notify dr emel pun. mmg hari2 masuk forum

nanti saya cuba tgk balik bil yg lama (rasa simpan lagi).

tapi serius bila dh tuka parts2 tu, perbezaan yg sangat ketara... hehee.. rase mcm naik kete baru hihiii..

skrg cuma kereta masih bunyik  snoring sket, mslh dr compressor rasanya. & tak pernah service utk aircond pun lagi... SC Perodua sini tak byk membantu mcm kt SC Putrajaya.. maybe sbb dowg ni dealer je kot..



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 11:48 AM | Show all posts
Edited by zuliana29 at 23-1-2017 11:50 AM
zuliana29 replied at 23-1-2017 11:37 AM
hehe.. xde notify dr emel pun. mmg hari2 masuk forum

nanti saya cuba tgk balik bil yg lama ( ...

tak igt la pulak mounting berapa belah..
tapi total cost RM1,069 termasuk GST.
detail parts yg ditukar boleh rujuk bil saya tu..

photo6064393088245278633.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 12:23 PM | Show all posts
zulka replied at 23-1-2017 11:14 AM
ada juga...pegi kat Settings > Mail Notifier

tq zulka, terbaik...!!
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099696s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list