Ekstrak vanila 1 sudu teh
1 paket serbuk penaik
1 secubit garam
Nutella (coklat)
1 biji telur
2 sudu besar krim cecair
1 sudu besar tepung jagung
150 gr. marjerin
1/2 cawan serbuk gula
2.5 cawan tepung
Cara Penyediaan :1. Campurkan telur, krim, garam, marjerin, tepung jagung, gula, vanila danserbuk penaik. Pukul sehingga sebati. 2. Gaul sehingga doh menjadi lembut, dan tidak melekat di telapak tangan. 3. Ambil “segumpal” kecil doh. Tekan doh sehingga kepingan menjadi lebih kurang sebesar kacang walnut. 4. Letakkan 1 sudu kecil Nutella di tengah-tengah kepingan doh berkenaan dan teruskan dengan doh yang lain. Bentuk biskut ini terpulang pada anda sama ada ingin mengikut bentuk seperti di dalam gambar atau bentuk lain. 5. Untuk membakarnya, letakkan doh berinti coklat Nutella di atas dulang pembakar yang disapu sedikit minyak masak dan bakar ia dalam ketuharpada suhu 170 darjah selama 15 ke 20 minit atau sehingga keperangan. P/s: Biskut ini kelihatan hebat dan comel di atas pinggan untuk dijadikan sebagai makanan ringan pada waktu pagi atau minum petang. Selamat mencuba ! resipibiskut
|