JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
104397
View
1881
Reply

All About Japan\\\'s Kanto Region (Tokyo, Yokohama, Hakone, Nikko, etc.)

[Copy link]

Author: Kittie       Show all posts   Read mode

Post time 16-8-2015 10:38 PM | Show all posts

hehehehe!!!! tengkiu
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2015 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Kittie replied at 16-8-2015 07:02 PM
Eh, baru perasan sal Hakone. Nak pegi bhg mana Hakone tu? Sbb ada tempat mcm Owakudani tgh tutup d ...

Haah. Memang ada baca pasal volcanic activity dekat owakudani tu. Kalau bulan 3 nanti pun ada risk lagi ke.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 09:59 AM | Show all posts
agashi replied at 14-8-2015 11:06 PM
kalau pilih route bangkok kena add tambah duit x?

AA tak caj agashi

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
owen81 replied at 16-8-2015 05:26 PM
Cuba ambik flight kl-bangkok tu awal sikit. Banyak flight dari Kl-bangkok.

a'ah dah dpt tukar yg.org AXA yg first call ckp yang ada hanya 7.30pm..selang 2 jam ada sorang lg orang AAX call semula dan kasi naik flight kt BKK 3.30pm.so ambil yg 3.30pm la
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 10:17 AM | Show all posts
owen81 replied at 16-8-2015 05:29 PM
Wah, bagusla... saya terpaksa tukar to satursday. Jadi balik dari osaka pun berubah dari sabtu ke  ...

Best lah extend cuti
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 10:29 AM | Show all posts
agashi replied at 17-8-2015 10:09 AM
a'ah dah dpt tukar yg.org AXA yg first call ckp yang ada hanya 7.30pm..selang 2 jam ada sorang lg  ...

Saya pilih flight pukul 11.45 pagi dari klia. Akan sampai awal kat bangkok n kalau sempat jalan2 kejap kat sana.

Plan sblm flight malam tu, check in hotel kat bangkok utk drop beg - jalan-jalan - balik bilik refreshment n rehat - lepak sampai lebam tunggu 11.30 mlm.

Ni untuk elak prob flight dari kl delay bagai @owen81

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 10:55 AM | Show all posts
Soalan utk kittie dan super otai japan.

Ada ke snow resort yang buka awal mid november? Untuk posing pegang snow konon. Tetiba husband request nak selit main snow. Pening semua nak last minit

Macam pernah baca kat thread tapinya lost track dah.

Thanks in advance!
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
mimiko replied at 17-8-2015 10:17 AM
Best lah extend cuti

Extend cuti ok lagi. Tapi budget pun extend jugakla... Dah la yen tgh naik nie
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
agashi replied at 17-8-2015 10:09 AM
a'ah dah dpt tukar yg.org AXA yg first call ckp yang ada hanya 7.30pm..selang 2 jam ada sorang lg  ...

Okla tu. mcm saya flight bangkok- narita yg saya nak yg penuh. Kl- bangkok ok. So, last2 tukar kl- haneda jela.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 02:09 PM | Show all posts
mimiko replied at 17-8-2015 10:55 AM
Soalan utk kittie dan super otai japan.

Ada ke snow resort yang buka awal mid november? Untuk po ...

pergi prince karuizawa snow resort or yeti dekat fuji
tapi artificial snow la

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-8-2015 08:13 PM | Show all posts
owen81 replied at 16-8-2015 11:18 PM
Haah. Memang ada baca pasal volcanic activity dekat owakudani tu. Kalau bulan 3 nanti pun ada risk ...

Kena tgk perkembangan la, sbb big eruptions salunya ambik masa berbulan atau bertahun. Tp kat Jepun tak perlu risau sgt pasal eruption nih sbb derang mmg akan katup tempat yg terlibat, salu yg kena hikers yg degil pegi gak (mcm secara haram gak la) wlau org dah katup atau warn. Cuma utk tourists klu kebetulan tempat yg nk pegi tuh ada eruption mmg plan lari la. Skrg nih yg lg serius dr Hakone, yg kat Sakurajima (kat Kyushu). So next month pun kite tak pegi Kyushu, dok atas2 jer.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-8-2015 08:19 PM | Show all posts
owen81 replied at 17-8-2015 11:09 AM
Extend cuti ok lagi. Tapi budget pun extend jugakla... Dah la yen tgh naik nie

Tuh la. Sedih kite. Dah plg tinggi dlm one year. Sbb kite mmg berulang ke sana, mmg leh rasa ketara perbezaan dia.
Tgklah mcm mana, yg plg tinggi dlm 2 years 3.43 ringgit utk 100yen. Sekarang dah dok around 3.3.
Yg kite sakit hati, even though yen pun dpt 80sen jer utk 1 dollar, nape kite still melemah against yen? Patutnya tak berubah sgt la. fjshruefhefhsjkcnsuey betul la.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-8-2015 08:22 PM | Show all posts
mimiko replied at 17-8-2015 10:55 AM
Soalan utk kittie dan super otai japan.

Ada ke snow resort yang buka awal mid november? Untuk po ...

Antara yg paling awal bukak & dekat, Karuizawa. Nak pegi pun senang.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2015 12:08 AM | Show all posts
Salam semua otai2 Nippon,
Mohon bantuan dapatkan nama hotel yg tak berdarah idung (budget hotel) berdekatan area Masjid Camii Tokyo serta Masjid Asakusa...teman rancang bulan Okt ni nak ziarah masjid2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2015 06:32 AM | Show all posts
Kittie replied at 17-8-2015 08:19 PM
Tuh la. Sedih kite. Dah plg tinggi dlm one year. Sbb kite mmg berulang ke sana, mmg leh rasa ketar ...

Kittie,
Pada i yen masih ok lagi sebab masa i gi mula2 pd tahun 2012: yen masa tu RM3.90 and RM4.00. Lepas tu yen jatuh, so rugilah nak tukar balik ke RM. So dgn sbb tu i gi 2 kali lagi utk menghabiskan yen.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2015 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Kittie replied at 17-8-2015 08:13 PM
Kena tgk perkembangan la, sbb big eruptions salunya ambik masa berbulan atau bertahun. Tp kat Jepu ...

I see. Kalau still tak selamat, pegi Lake Kawaguchi la nampakya. Dah pegi hakone dulu. Nie bawak adik and sepupu. Semua nak tgk mount fuji katanya. So, ikut jela. Ada tgk dekat forum low yat ada forumer naik helicopter pusing tokyo. Harga dekat 20,000 yen. Huhuhu, teringin...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2015 01:40 PM | Show all posts
maxxsa replied at 18-8-2015 12:08 AM
Salam semua otai2 Nippon,
Mohon bantuan dapatkan nama hotel yg tak berdarah idung (budget hotel) be ...

Kat Tokyo tak perlu spesifik sgt sbb leh gi tempat2 tuh naik train/subway jer. Sbb klu betul2 nk dok around situ, kemungkinan boleh terlepas tempat lain yg ada the better bargain. Lagi satu, tak perlu dok byk2 tempat kat Tokyo, dok satu tempat dah cukup dah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2015 02:04 PM | Show all posts
uda replied at 18-8-2015 06:32 AM
Kittie,
Pada i yen masih ok lagi sebab masa i gi mula2 pd tahun 2012: yen masa tu RM3.90 and RM4. ...

3~6 tahun dulu mmg yen overvalued, mmg taraf dia mcm US dollar skrg nih. Sbb tuh BoJ buat intervention. Tahun 2009-2012 mmg yen pada kedudukan 10 years high. Paling tinggi 100yen = 4.19 ringgit. Mmg tuh adalah tahun2 plg suram kite. Nilai yg plg ok utk yen sebenarnya adalah 100yen = 3 ringgit. Tak tinggi sangat & tak rendah sangat. Sebenarnya yen leh turun sehingga 100yen = 2.77 ringgit, nih kira mmg rendah betul la, tahun 2007, then masa March 2013 & November 2014. March 2013 & November 2014 tuh mmg BoJ buat intervention kaw kaw, sbb tuh yen boleh floating around 3~3.10 ringgit jer dlm 2 tahun kebelakangan ni. Sepatutnya ringgit tak jatuh lagi teruk berbanding yen (sekarang 100yen dok float above 3.30 ringgit) sbb yen pun lemah against USD, 100yen = 80sen USD jer (nilai plg ok utk yen VS dollar adalah 100yen = 1 USD). Klu pegi 2, 3 tahun sekali mmg tak rasa. Tp kite nih pegi every 2 @ 3 months, so leh rasa perbezaan dia sepanjang setahun lebih nih. Sia2 jer BoJ salu buat intervention, tp ringgit tetap bodo gak. Yg USD tuh takyah ckp la sbb most currencies pun mmg melemah against dia, tp ringgit tak mampu stabilized against yen pun menunjukkan byk internal factors mempengaruhi ringgit weakening.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2015 02:12 PM | Show all posts
owen81 replied at 18-8-2015 11:49 AM
I see. Kalau still tak selamat, pegi Lake Kawaguchi la nampakya. Dah pegi hakone dulu. Nie bawak a ...

Mmg boleh jer nak naik heli tuh, asalkan ada fulus. Masa kite pegi beach kat Makuhari hari tuh pun ada tourist heli dok legar2 atas kitorang, byk kali lak tuh. May be sbb derang jarang tgk org buat konsert besar (40,000 manusia) tepi pantai.

Actually, kesian gak Hakone tuh. Kite harap sgt cpt2 la kawasan tuh berenti menggedik, kesian sgt kat org2 situ byk rugi, dah la derang mmg bergantung hidup kat tourism. Nih dah berapa lama dah dgn warning, katup semer. Dah setengah tahun. Kalu nk erupt pun, erupt la cpt2, biar derang leh kembali hidup mcm biasa. Kesian derang.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2015 03:38 PM | Show all posts
Edited by lilyflower at 18-8-2015 03:39 PM

Insyallah akan repeat jepan lagi hujung bln January thn dpn.. Kali ni g winter pulak.. Tiket ke tokyo dah ada tp nak balik Malaysia tak beli lagi.. ikut route mana nak balik pun tak confirm lagi... Ingat nk ke sapporo pulak tp tiket mahal la on february tu.... huhuhu...

Selain airsia, mas, jal mana lagi tiket flight yang reasonable?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045762s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list