CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3324|Reply: 0

Cara Berlauk Udang

[Copy link]
Post time 14-9-2015 01:38 PM | Show all posts |Read mode
Sapuan minyak pada acuan penting bagi memastikan kuih tidak melekat pada acuan apabila masak.

                                                                           
                                        Oleh: Editorial RASA
                            Tarikh:                        24 Oktober 2014            

   
                                BAHAN-BAHAN:
  •                 120gm tepung gandum
  •                 1 biji telur
  •                 375ml santan
  •                 1 sudu teh garam
  •                 1/2 sudu teh serbuk kunyit


        BAHAN INTI:
  •                 2 biji bawang besar | ditumbuk
  •                 2 ulas bawang putih | ditumbuk
  •                 150gm udang
  •                 20gm daun sup
  •                 20gm daun bawang
  •                 2 sudu makan serbuk kari
  •                 Garam dan gula secukup rasa


        CARA MEMASAK:

        1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar bersama bawang putih hingga naik baunya.
        2. Masukkan rempah kari daging dan biarkan hingga garing.
        3. Masukkan udang dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
        4. Taburkan daun sup dan daun bawang. Angkat dan ketepikan.
        5. Campurkan tepung gandum, santan, telur, garam dan serbuk kunyit kemudian kisar hingga halus.
        6. Tapis bahan kisar dan kacau rata.
        7. Panaskan acuan kuih cara dan sapukan minyak.
        8. Tuangkan bancuhan tepung ke dalamnya dan letakkan bahan inti di tengahnya.
                        9. Biarkan hingga masak, angkat dan hiaskan dengan udang di atasnya.

        rasa
               

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-11-2024 07:51 AM GMT+8 , Processed in 0.368363 second(s), 14 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list