JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
16582
View
75
Reply

✿ Seni Jahitan Beg ✿

[Copy link]

Author: Elle_mujigae    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 24-11-2015 09:39 PM | Show all posts
glump replied at 6-11-2015 02:03 PM
i just pandai jahit tote beg je

kita pun mula2 belajar jahit tote bag...   tapi teringin juga nak jahit design yang advance sikit macam frame bag.. huhu...tapi tak try2 lagi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2015 09:42 PM | Show all posts

awesome sling bag   cantik kain you guna..kain jeans eh yang biru gelap tu..?...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2015 09:49 PM | Show all posts
smurfetz replied at 13-11-2015 09:13 AM
actually ai mmg tak pandai jahit, tak pernah belajar pegang mesin jahit pun. semuanya belajar dari ...

really.. belajar dari tutorial internet je..wow..self learner ni... I mula2 pergi kelas..lepas dah belajar kat kelas baru berani buat sendiri.. huhu..so far dah pergi 3 kelas...kelas tote bag,backpack dan sling bag...


actually nak buat wristlet for me, tapi cam gerun jer nak jahit zip tu, takut tak kemas.. so practise dgn buat bag takde zip dulu..


part zip tu mmg mencabar sbb jahitan akan nampak kalau tak kemas...masa kita mula2 belajar jahit zip ni,beberapa kali jugalah tetas menetas sbb senget..hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2015 09:54 PM | Show all posts
smurfetz replied at 13-11-2015 09:13 AM
mak aii.. besar giler pulak pic kat atas tu..

I selalu guna http://imgur.com/   kalau nak letak gambar kat forum..sebab boleh edit saiz image..resize.. lepas dah upload dan edit image, copy BBcode then paste kat forum....  





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2015 09:56 PM | Show all posts
smurfetz replied at 13-11-2015 09:27 AM
ala-ala keychain utk first bag tadi.. kasi budak2 excited sikit

yang keychain ni buat sendiri juga ke.. yang part hidung dan mata teddy ni sulam eh?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-11-2015 10:31 PM | Show all posts
since @smurfetz share first bag beliau jahit, I pun nak share la..hehe..



Bag pertama I jahit..

tote bag ni I belajar kat fabric fanatics Summit USJ bulan March 2015 ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 10:01 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 24-11-2015 09:42 PM
awesome sling bag   cantik kain you guna..kain jeans eh yang biru gelap tu..?...

a'ah kain jeans..

mmg belajar kat internet je elle, tak de masa nak p kelas. ai ada 3 anak.. 6yrs - 4 mths, mmg takde masa. berkuntum kat internet aje, tgk pinterest/ mana2 tutorial. pastu try aje lah. you untung dapat belajar formal p kelas.. cantik jahitan you, potong kain & interface pun cantik aje
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 10:04 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 24-11-2015 09:56 PM
yang keychain ni buat sendiri juga ke.. yang part hidung dan mata teddy ni sulam eh?

aah kechain buat sendiri.. konon nak kasi baby main2, tapi dia tak suka lak.. so letak kat bag kakak dia

part mata sulam.. hidung guna felt aje, bawah hidung tu pun jahit (straight line)

tapi lagi senang buat beg dari buat key chain ni rasanya.. leceh nak jahit tangan & buat benda kecik2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 10:50 AM | Show all posts
Edited by smurfetz at 25-11-2015 11:10 AM
Elle_mujigae replied at 24-11-2015 09:39 PM
kita pun mula2 belajar jahit tote bag...   tapi teringin juga nak jahit design yang ad ...

tote is my 3rd bag.. senang rupanya jahit tote ni yer..
[img][/img]



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 10:58 AM | Show all posts
Edited by smurfetz at 25-11-2015 11:00 AM

finally ... my 4th bag.. ai punya

[img][/img]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2015 11:01 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 24-11-2015 09:54 PM
I selalu guna http://imgur.com/   kalau nak letak gambar kat forum..sebab boleh edit saiz image..r ...

tq elle.. jadi kecik dah gambar kat atas tu..
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2015 11:05 AM | Show all posts
smurfetz replied at 25-11-2015 10:58 AM
finally ... my 4th bag.. ai punya

[/img]

wahhh,..hebat ye u ni.............
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-11-2015 05:54 PM | Show all posts
Thank you smod medangmru for the tachangs..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-11-2015 06:07 PM | Show all posts
smurfetz replied at 25-11-2015 10:01 AM
a'ah kain jeans..

mmg belajar kat internet je elle, tak de masa nak p kelas. ai ada 3 anak.. 6y ...

bestnya ada anak..coolness of the eyes...  umur sebegitu tengah lasak kan orang kata..hehe..

you untung dapat belajar formal p kelas.. cantik jahitan you, potong kain & interface pun cantik aje
Terima kasih.. ^^ ya,it is something that I am very thankful for this year..before this biasala student kan, ada masa tapi takde duit..hehe...>.< so when someone dear to me generously supported my hobbies..tu yg I can grab all the available opportunity to learn.. happy sangat2...

berkuntum kat internet aje, tgk pinterest/ mana2 tutorial. pastu try aje lah.
pinterest banyak tutorial yang best best kan...

kalau kat facebook pula, I suka page Tuna's Linen Garden..banyak juga share tutorial bag...

https://www.facebook.com/tunalinen/photos_albums
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-11-2015 06:11 PM | Show all posts
smurfetz replied at 25-11-2015 10:50 AM
tote is my 3rd bag.. senang rupanya jahit tote ni yer..
[/img]

ya, senang juga.. untuk tote bag macam ni I refer kat website ni..

http://www.craftbuds.com/tutorial-totes-big-and-small/
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2015 10:55 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 26-11-2015 06:11 PM
ya, senang juga.. untuk tote bag macam ni I refer kat website ni..

http://www.craftbuds.com/tut ...

skrg ni tgh sibuk buat mini tote lak.. kawan2 opis sibuk suh buat sbb nak buat bag 4 lunch, nk letak hp, wallet & kunci keta. cute pulak bila dah siap. nasib la senang

ai selalunya tak stick kat satu2 tutorial.. mesti tgk byk2 web, pastu combined kan & adjust ikut citarasa, tu yg kdg2 pening kepala.. nak adjust measurement. tapi thrill & seronok nk selesaikan masaalah.. cam belajar maths masa kat sekolah balik rasanya hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2015 10:58 AM | Show all posts
medangmru replied at 26-11-2015 11:05 AM
wahhh,..hebat ye u ni.............

errkk... kalo tengok dekat2 tilik2 bag tu, sure u akan tarik balik kata2 tu hehehe
nasib la bag kaler hitam & benang hitam.. jahit senget2/ main belasah aje, tu yg tak nampak..
tapi best bag ni.. slouchy & weightless camtu
ai tak suka tul bwk bag yg berat, nak letak barang lagi.. bertambah2 berat
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2015 10:59 AM | Show all posts
smurfetz replied at 27-11-2015 10:58 AM
errkk... kalo tengok dekat2 tilik2 bag tu, sure u akan tarik balik kata2 tu hehehe
nasib la bag k ...

yg penting jahit  sndiri...........takyah beli
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2015 12:14 PM | Show all posts
medangmru replied at 27-11-2015 10:59 AM
yg penting jahit  sndiri...........takyah beli

bab tu mmg best sbb boleh custom nak lebar mana.. besar mana.. kain apa

medangmru tunjuk la bag u lakk
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2015 12:24 PM | Show all posts
smurfetz replied at 27-11-2015 12:14 PM
bab tu mmg best sbb boleh custom nak lebar mana.. besar mana.. kain apa

medangmru tunjuk la bag ...

I xmewti buat....i masuk bg semangat jah,,,mod sini dah lama x masukkan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-11-2015 07:51 AM | Show all posts
smurfetz replied at 27-11-2015 10:55 AM
skrg ni tgh sibuk buat mini tote lak.. kawan2 opis sibuk suh buat sbb nak buat bag 4 lunch, nk let ...
nak adjust measurement. tapi thrill & seronok nk selesaikan masaalah..
yup, part tu pening kepala tapi seronok especially bila jadi juga bagnya..


bag for lunch tu macam bento box bag ni ke?



Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2015 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-11-2015 07:51 AM
yup, part tu pening kepala tapi seronok especially bila jadi juga bagnya..



Mcm bento bag tu la tapi xde drawstring atas tu. Selalunya bag camni letak bekal dr rumah kan

Tapi bag i ni utk jenjalan masa lunch. just nice nk letak purse, hp & benda kecik2. Ai called it bag hari jumaat. Jumaat rehat panjang kan, so panjang la langkah. So bawak la mini tote ni, very convenient
20151126_203451.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2015 05:27 PM | Show all posts
smurfetz replied at 28-11-2015 07:24 PM
Mcm bento bag tu la tapi xde drawstring atas tu. Selalunya bag camni letak bekal dr rumah kan

T ...

love the paris theme fabric... I pula beg kecik macam ni I panggil beg pergi kedai runcit..hehe...

sekarang smurfetz tengah buat projek beg apa?
kita plan nak buat beg letak telekung lagi satu, tapi tak start lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2015 05:35 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 1-12-2015 05:27 PM
love the paris theme fabric... I pula beg kecik macam ni I panggil beg pergi kedai runcit.. ...

hahaha.. my mum pun ckp camtu masa i kasi kat dia bag pegi kedai ni, yelah dia dah pencen. tak leh la panggil bag lunch.

ai nak try buat wristlet. aritu dah practise jahit zip masa buat nursing pillow cover, mak aiiii buruk sungguh jahitan zipnya tapi jadilah kannn sendiri yg pakai..

elle buat bag telekung yg cemana? cam tote bag ke?

baru teringat, byk betul kelas bag elle pegi ehh.. mmg suka buat bag ke elle?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2015 05:01 AM | Show all posts
Edited by juliahanif at 5-12-2015 05:02 AM

Hai,
Jemput join group fb Geng Penjahit Beg. Rmai otai2 di sana.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048924s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list