CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2092|Reply: 1

Ayam Masak Hijau, Bagi Penggemar Cili Padi!

[Copy link]
Post time 16-11-2015 03:10 PM | Show all posts |Read mode
Oleh Adib Za


(Sumber foto: Bisikan)


Bagi anda yang gemarkan masakan pedas, ayam masak hijau memang mampu menambat selera!

Ada juga yang memanggilnya ayam berlado hijau, berbeza mengikut tempat.

Campuran cili hijau dan juga cili padi memang sangat 'membara'. Awas! Jika tidak suka pedas, boleh kurangkan jumlah cili.

Anda boleh variasikan sumber protein, tidak semestinya ayam, telur rebus atau ikan goreng juga boleh dijadikan masakan berlado hijau ini.

Lihat resipi yang dipetik daripada blogger masakan, Azlita Masam Manis ini:



Bahan-bahan:

1 ekor ayam

Lumurkan ayam dengan kunyit dan garam kemudian di goreng hingga keemasan

Rempah tumis ~ kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan biji pelaga

Daun pandan ~ di simpul

1 batang serai ~ di titik

Garam dan gula secukup rasa



Bahan Kisar:

6 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

2 inci halia

10 tangkai cili padi hijau

10 tangkai cili hijau



Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali.

2. Tumiskan bahan tumisan, daun pandan dan serai hingga harum.

3. Masukkan bahan yang dikisar dan masak hingga harum dan terbit minyak.

4. Kemudian perasakan dengan garam dan gula.

5. Merenihkan sebentar

6. Masukkan ayam goreng tadi

7. Gaul rata, sedia di hidangkan! - CARI Infonet




(Sumber foto: royco)


Sumber resipi: Azlita Masam Manis/ Facebook RASA resepi

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-11-2015 10:54 AM | Show all posts
ayam balado..mmg sodap
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-4-2024 08:21 AM GMT+8 , Processed in 0.050250 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list