Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
5650
View
30
Reply

Pilihan kenderaan 7 seater mampu milik

[Copy link]

Author: batusembilan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-11-2015 10:20 AM | Show all posts |Read mode
Edited by batusembilan at 18-11-2015 12:03 PM

Salam sejahtera,

aku tengah cari MPV atau kenderaan 7 seater untuk masa yg terdekat ni sbb anak akan bertmbh jd 4 org awal tahun depan.

skrg ni aku pakai waja; anak 3 org + maid sorg. so, dlm masa yg terdekat ni mmg nk kena tukar kenderaan yg lebih besar. waja ni nnti mmg akan dijual lah lps ada mpv ni nnti.

hrp2 korg semua blh bantu aku buat pilihan yg terbaik dari senarai poll yg aku bg kt bawah ni. atau mungkin korg blh bg cadangan kenderaan yg lain yg sesuai.

untuk makluman, aku cari yg 2nd hand shj sbb aku target nk pakai untuk 3 tahun shj dan tak nak hutang tinggi2 sgt.


ciri2 yg aku cenderung ialah:

a- ada 7 seater (memenuhi keperluan aku)
b- harga bwh rm50k
c- x byk mslh......enjin, wear n tear etc
d- fuel consumption yg baik (bukan jenis mentekedarah petrol@diesel)
e- resale value yg tinggi (sbb nk jual balik nnti dlm tahun 2018)
f- kalau blh, ada air-cond vent untuk seat baris kedua/ketiga
g- ruang simpanan brg yg mencukupi atau blh letak "thule" kt atas bumbung kenderaan


hrp korg semua blh bg pendpt yg baik yg dpt bantu aku. VOTING BOLEH DUA. vote xde komen pun ok, janji korg vote.

tq u alls
Multiple Polls: ( Max 2 choices ) , Show Result after voted, Total 35 Users voted
 
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2015 11:08 AM | Show all posts
nak pakai 3 taun je amik exora pun dah ok...
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2015 11:13 AM | Show all posts
tapi kalau ikut pendapat akula kan...
setakat nk pakai 3 taun je baik cari yg murah2...yg boleh beli cash, so takyah nk berutang...ko jual waja ko, tambah sket dlm 10K dah boleh beli MPV, skang byk MPV below 30K pun...contohnya Citra, Odc lama, avanza,
daripada ko nk beli yg harga 50K dah tentu loan smpai 5 tahun.....silap2 lepas 3 taun sok utang lagi byk dari market value...sekadar pendapatla...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-11-2015 11:32 AM | Show all posts
zulka replied at 18-11-2015 11:13 AM
tapi kalau ikut pendapat akula kan...
setakat nk pakai 3 taun je baik cari yg murah2...yg boleh bel ...

ye betul waja tu mmg nk let go. mpv ni nk ganti waja tu la.

tq bg views
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2015 02:51 PM | Show all posts
Exora, kereta pun agak baru berbanding yg lain
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-11-2015 12:34 AM | Show all posts
assaffah replied at 18-11-2015 02:51 PM
Exora, kereta pun agak baru berbanding yg lain

betul jgk tu.......tp fuel consumption mcmn? ada ok ke?
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2015 04:44 AM From the mobile phone | Show all posts
batusembilan replied at 19-11-2015 12:34 AM
betul jgk tu.......tp fuel consumption mcmn? ada ok ke?

Agak kuat sedikit tapi berbaloi dgn kuasanya. Turbo cfe ni enjin walaupun 1.6 aje tapi kuasa lebih kurang 2.0. Malah exora cfe jauh lebih laju dari segi pecutan berbanding innova 2.0
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2015 11:41 AM | Show all posts
EXORA je bro..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2015 02:49 PM | Show all posts
stream pun ok..

nak jimat skit amik Exora turbo
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2015 09:24 PM | Show all posts


Cadangan saya:

Ford Everest, 1st. version.

Sebabnya:

(+):

SUV dgn 7 tempat duduk,
Harga berpatutan;(More metal for less money), terutamanya unit2 terpakai,
Diesel, dgn Turbo InterCooler.  (Tork@Pulling power best utk naik bukit, bawa penumpang & brg2 berat)
Mechanical injection diesel@ Old skool diesel - Tak perlu risau ttg computerised engine sensors, etc.
Ada low-range gear@transfer box/4x4 - 'Go anywhere, Do anything' - Tak perlu risau hujan lebat / bencana banjir kilat kat KL.   
Ladder-type chassis -  sama dgn versi pick-up 4x4.  Tahan lasak.
Slow on highways - Tak risau kena speed trap.
Macho look - Less likely kena buli di jalanraya.

(-)

Solid axle + leaf spring at rear = penumpang belakang tak selesa/bumpy ride
Road tax = lebih kurang RM850/year
Boring drive & slow on highways
Low re-sale value.











Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-11-2015 05:35 PM | Show all posts
Z28 replied at 20-11-2015 09:24 PM
Cadangan saya:

Ford Everest, 1st. version.

yg ini mmg wife aku rejek terus
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-11-2015 05:37 PM | Show all posts
nmpk nya ramai yg vote exora......

2nd.....3 tahun pakai.....ok x?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2015 09:50 PM | Show all posts
batusembilan replied at 23-11-2015 05:35 PM
yg ini mmg wife aku rejek terus



OK   
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2015 12:17 AM | Show all posts
wish 1.8 atau stream sebab minyak cam bwk keta je
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2015 12:19 PM | Show all posts
alza 2nd sudey
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2015 03:11 PM | Show all posts
vote for innova.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2015 01:03 PM | Show all posts
ok2 aku dh pi used car n submit loan unt mitsubishi grandis.

hrp2 lepas la
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2015 09:33 AM | Show all posts
aik???Grandis???takdepun dlm list pool ko tu?...sedap je kitorang kena kencingkan....
penat2 je bagi komen bagai....
apa2pun...good luck la dgn Grandis ko tu.....lepas 6 bulan sok ko update la cmana...best ke tak best ke...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2015 01:23 PM | Show all posts
zulka replied at 15-12-2015 09:33 AM
aik???Grandis???takdepun dlm list pool ko tu?...sedap je kitorang kena kencingkan....
penat2 je b ...

ingatkan grandis tak best......tiba2 itu hari tergerak hati nk gi tgk grandis......ehhh mcm ok je

so, pilih la grandis. tapi berita kurang baik loan tak lepas sbb komitmen tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2015 02:10 PM | Show all posts
batusembilan replied at 15-12-2015 01:23 PM
ingatkan grandis tak best......tiba2 itu hari tergerak hati nk gi tgk grandis......ehhh  ...

Dah cuba banyak bank ke?

Biasanya kalau dapat pegawai bank yg berpengalaman mungkin boleh uruskan dokumen2 dan bukti2 pendapatan yg lain.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-12-2015 03:32 PM | Show all posts
assaffah replied at 16-12-2015 02:10 PM
Dah cuba banyak bank ke?

Biasanya kalau dapat pegawai bank yg berpengalaman mungkin boleh urusk ...

used car cuba satu bank je....
ptg semlm aku sendiri apply affin sbb keta aku skrg hire purchase affin. hrp2 dgn rekod baik aku tu dpt la diorg pertimbangkan
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2015 03:29 PM | Show all posts
mitsubishi grandis tgk kat mudah semua above 50k.

tt buat citer apa ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-8-2016 05:27 PM | Show all posts
nk apdet......dh ambik odc rb1 sekenhen 2008/2012
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2016 08:59 AM | Show all posts
batusembilan replied at 25-8-2016 05:27 PM
nk apdet......dh ambik odc rb1 sekenhen 2008/2012

tahniah..
up la gamba satu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-8-2016 09:14 AM | Show all posts
zulka replied at 26-8-2016 08:59 AM
tahniah..
up la gamba satu..

ha ha tak reti nk tepek gambar. rb1 stendet kilang. rim pun pakai rim asal.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053815s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list