(Foto: sprinklesomesugar.com)
Bahan: •2 1 / 4 tsp yis kering (1 paket standard) •1 air suam cawan •1 sudu besar mentega tawar, dicairkan
•1 gula tsp •1 garam tsp •3 biji cawan tepung serba guna + sehingga 3 / 4 cawan lebih jika diperlukan •2 cawan air •6 sudu besar serbuk soda •1 sudu besar garam kasar, untuk taburan diatas •6 sudu besar mentega masin, dicairkan Cara Penyediaan • Panaskaan ketuhar pada suhu 475 darjah dan sediakan bekas beserta kertas pembakar kek • Campurkan yis dengan air suam dan gula dan putarkan didalam mesin pemutar sehingga adunan menjadi berbusa/kembang. • Campurkan garam dan butter yang dicairkan • Tambah 1 cawan tepung sehingga adunan tidak lagi melekat. (Kandungan tepung bergantung pada suhu keadaan sekeliling). • Jika anda tekan pada adunan, dan ia kenyal kembali, ia menunjukkan tanda sebati. • Bulat kan menjadi doh yang kecil dan biarkan doh selama 15 minit. • Dalam periuk lain, panaskan 2 cawan air bersama dengan serbuk soda. Apabila baking soda telarut, padam dan biarkan ia menyejuk pada suhu biasa. • Selepas 15 minit, doh tadi sudah sedia untuk dibentukkan dan bentuk seperti pretzel dan larutkan doh yang sudah dibentuk ke dalam air baking soda tadi. • Tapis air tersebut selepas 2 minit, dan letak di dalam bekas untuk dibakar selama 8 - minit atau sehingga ia berwarna keemasan. Walllaaaaaa~~
|
clarizsa: Mksud i gmbar step by step...
ADVERTISEMENT