CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Jangan Dibuang Nasi Sejuk, Terbukti Khasiatnya Memang Terbaik

31-1-2017 04:37 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 10269| Komen: 32|Original author: Oleh: Myra Rozi

Memang biasa berlaku bila nasi yang dimasak hari semalam masih berbaki pada pagi ini bukan? Adakah sebaiknya dibuang sahaja atau disimpan?

Nah, jawapannya adalah jika nasi tersebut masih tidak basi, ianya boleh dimakan dan sangat baik untuk sistem percernaan manusia.

Foto: www.everydaymaven.com
Menurut Doktorsehat, ini antara sebabnya:

Perubahan kimia yang menyihatkan
Perubahan ini dapat memberikan kesihatan pada tubuh badan dan ternyata nasi sejuk mempunyi kandungan kalori 60 persen yang jauh lebih rendah.

Nasi yang baru dimasak akan terus diubah menjadi glukosa dan sekiranya kita tidak banyak bergerak atau bersenam, maka ia akan menjadi lemak yang berkumpul dalam badan. Berbeza dengan nasi sejuk, ia tidak mengandungi kandungan glukosa yang tinggi.


Foto: www.bigoven.com
Bukan hanya nasi, malah kentang juga
Kentang memiliki kandungan kanji yang tinggi dan seperti nasi, ia juga sangat baik dimakan selepas keesokan harinya. Kanji akan menyebabkan perut berasa kenyang dan menghindarkan kita dari mengambilnya secara berlebihan. Zat ini juga dapat mencegah tubuh dari terkena kanser usus.

Foto: Tastyfoodsnacks.com
Pasta yang dipanaskan kembali sangat baik
Proses pemanasan semula akan menjadikan pasta tersebut mempunyai kadar glukosa yang rendah. Jadi pesakit yang menderita diabetis boleh memakannya tanpa menyebabkan paras gula dalam darah naik mendadak.

Wah, tak sangka makanan semalam begitu banyak manfaatnya bukan? Bukan sahaja mengelakkan pembaziran, malah banyak manfaatnya pada tubuh badan. -CARI
16

Bagus
8

Marah
13

Terkejut
3

Sedih
4

Lawak
5

Bosan

Friends Rank (49 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote CardiGans85 31-1-2017 05:19 PM
Bila msk nasik,mmg sengaja msk lbh sbb bole buat sarapan eg nasi goreng or jemput2. Lgpun family x berapa mkn mee/kue teow.
Quote vanillaninja 31-1-2017 05:21 PM
Selalu buat nasi goreng je kalau ada nasi lebih ni.
Quote SalenaGomez 31-1-2017 05:30 PM
Waktu bpantang dulu my mom n mil x bagi makan nasi semalam...kena makan nasi fresh gitu
Quote Joannalee 31-1-2017 05:38 PM
Bukan nasi n kentang x blh mkn atau dipanaskan untuk keesokkan harinye???? Kejb x blh kejb blh
Quote Super-M 31-1-2017 06:08 PM
nasi semalaman buat nasi goreng ulam campur ikan goreng semalam ikut resepi chef wan.. sedapnya.
Quote siskepoh 31-1-2017 06:15 PM
yg penting nasi sejuk mmg layan makan pagi2
Quote cik-jaja 31-1-2017 06:27 PM
vanillaninja replied at 31-1-2017 05:21 PM
Selalu buat nasi goreng je kalau ada nasi lebih ni.

kan..jimat pon jimat
Quote ctsueraya 31-1-2017 06:32 PM
Joannalee replied at 31-1-2017 05:38 PM
Bukan nasi n kentang x blh mkn atau dipanaskan untuk keesokkan harinye???? Kejb x blh kejb blh

Mak aku dari zaman muda makan nasi dgn kentang yang dipanaskan semula, sbb taknak bazir, hidup molek je sheols


Larikkkkk
Quote red_cattleya 31-1-2017 11:43 PM
lah yeke sbb ioll akan panaskan semula.
Quote buttergal 1-2-2017 07:23 AM
Hemm kalau ada nasi lebih suka sedekah pd burung burung blkng rumahku
Quote emma.giggs 1-2-2017 11:58 AM
Kwn aku mmg xleh mkn nasik smlm...mula la nti bdn dia sakit2 n x sedap badan..nk mkn nasik gireng pn kn masak nasik dulu
Quote emma.giggs 1-2-2017 11:58 AM
buttergal replied at 1-2-2017 07:23 AM
Hemm kalau ada nasi lebih suka sedekah pd burung burung blkng rumahku

Burung helang terus tu... Ingt burung meebuk ka burung gagak ka  
Quote abgsallehsado 1-2-2017 12:14 PM
iolss nasi lebih suke buat apommmm ..sodap tak hengatt...
Quote MarryPottet 1-2-2017 12:30 PM
tapi bg setengah orang plak kalau makan nasi putih, kentang & pasta yg dah semalaman, perut dia jadi kembung even food tu semua dah dipanaskan semula
Quote MarryPottet 1-2-2017 12:34 PM
CardiGans85 replied at 31-1-2017 05:19 PM
Bila msk nasik,mmg sengaja msk lbh sbb bole buat sarapan eg nasi goreng or jemput2. Lgpun family x b ...

1st time dengar org buat jemput2 nasi
care to share the recipe, thank u
Quote drivethru 1-2-2017 12:52 PM
Memang sengaja masak nasi lebih kalau dah plan nak buat nasi goreng esok pagi. Simpan dalan peti sejuk, nasi goreng jadi cantik sbb sebijik sebijik.
Quote mochi1098 1-2-2017 03:35 PM
Super-M replied at 31-1-2017 06:08 PM
nasi semalaman buat nasi goreng ulam campur ikan goreng semalam ikut resepi chef wan.. sedapnya.

zaman kecik makan nasi goreng ikan ni. memag sedapp..demm lapa
Quote CardiGans85 1-2-2017 03:41 PM
MarryPottet replied at 1-2-2017 12:34 PM
1st time dengar org buat jemput2 nasi
care to share the recipe, thank u

Nasi tu blender dgn air jd halus mcm adunan tepung..n letak la baking powder n telur sebiji. Lain2 mcm biasa,letak bwg,cili besar merah,garam,udang/ikan bilis n apa2 ikut ksukaan.  Biarkan 20 minit n kmudian goreng.



Quote sambaldurian 1-2-2017 05:18 PM
Klu x basi mmg ak mkn, tp klu mknn basi atau bnyk sgt lebihan mknn dlm peti sejuk, apalagi ak tanam kt pokok2 mak ak, jadi baja, dari bazir buang dlm tong  

Lihat semua komen(32)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-11-2024 08:09 PM GMT+8 , Processed in 0.131766 second(s), 34 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top