CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Kaki Ayam Empuk Dan Tidak Hamis, Ini Rupanya Tips Mudah Yang Ramai Tak Tahu

31-1-2017 03:07 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 28640| Komen: 29|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Siapa yang pernah menikmati kaki ayam pasti tidak dapat menafikan lagi rasanya yang enak, bahkan ianya juga baik untuk kesihatan.
Foto: daydaycook.com

Siapa yang pernah menikmati kaki ayam pasti tidak dapat menafikan lagi rasanya yang enak, bahkan ianya juga baik untuk kesihatan.

Kaki ayam mengandungi banyak kolagen yang membantu meremajakan kulit namun kadang-kadang baunya hamis dan untuk memasaknya juga agak leceh. 

Jangan khuatir lagi, guna tips ringkas ini untuk mendapatkan kaki ayam yang empuk dan menghilangkan bau yang tidak menyenangkan.

Foto: www.reformationacres.com

1. Buang kotoran di kuku dan kulitnya
Pastikan anda membuang segala kotoran yang ada pada kaki ayam sebelum mula memasaknya. Rendam dahulu dalam air panas untuk memudahkan proses mengupas kulit kakinya.

2. Lumur dengan air limau nipis atau cuka.
Rendam kaki ayam dalam air limau nipis atau cuka selama 15 minit sebelum dibilas bersih dengan air. Gunakan air paip atau air yang mengalir supaya kotoran dan sisa lain tidak melekat atau membuatkan rasanya menjadi pahit.

Foto: www.piasthaikitchen.com
3. Rebus dengan aneka rempah
Bagi mempercepatkan proses rebusan, sebaiknya gunakan periuk tekanan tinggi kerana ia cuma akan memakan masa selama 10 minit sahaja. Masukkan halia, serai, dan daun limau bagi menghilangkan bau hamis. Aroma dan rasa rempah ini akan memberikan citarasa yang tersendiri pada kaki ayam yang dimasak. 

4. Masak dengan rempah pedas
Selain dari sajian sup kaki ayam, boleh juga cuba sajian yang dimasak pedas. Kelebihannya adalah ia akan menghilangkan bau hamis serta merta.

Foto: life.viva.co.id
Nah, senang sahaja bukan? Sekarang anda sudah mengetahui rahsia untuk mendapatkan kaki ayam yang empuk dan tidak hamis.

Jadi boleh mula praktikkan di dapur sendiri ya. Selamat mencuba! -CARI
43

Bagus
36

Marah
37

Terkejut
33

Sedih
34

Lawak
35

Bosan

Friends Rank (218 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote DeeHanania 31-1-2017 03:45 PM
Sedap,kalo dbuat sup & sambal kicap
Quote cahaya_almas 31-1-2017 04:00 PM
Biasa i buang je terus jari2 ayam tu...tinggal betis dia je......tk reti nak mkn kaki ayam...
Quote siskepoh 31-1-2017 06:14 PM
sedapnya kaki ayam. lembut gila kalau masak sup. tak payah kunyah
Quote cik-jaja 31-1-2017 06:28 PM
xreti makan kaki ayam..tah celah mana dihisap dikunyahnya...haha
Quote Grengo 1-2-2017 08:00 AM
sedap kaki ayam ni. sangai kasi kecut kulitnye then pressure cook then masak
Quote ogata 1-2-2017 11:34 AM
i pengemar kaki ayam..tapi tengok pic di atas tu tak buang kuku kaki ayam buat aku marah jer..
Quote SalenaGomez 1-2-2017 12:02 PM
Grengo replied at 1-2-2017 08:00 AM
sedap kaki ayam ni. sangai kasi kecut kulitnye then pressure cook then masak

Yup..pakai pressure cooker mmg terbaaaoikkk la
Quote SalenaGomez 1-2-2017 12:03 PM
DeeHanania replied at 31-1-2017 03:45 PM
Sedap,kalo dbuat sup & sambal kicap

Dee, cer try buat kerabu kaki ayam...mabeles juga tau
Quote SalenaGomez 1-2-2017 12:04 PM
siskepoh replied at 31-1-2017 06:14 PM
sedapnya kaki ayam. lembut gila kalau masak sup. tak payah kunyah

Sis...kaki ayam ni pon elok utk org yg sakit dkt sendi or joint tu...kalau beli ubat pil tu mahal...so makan sup kaki ayam ni pon ok dah n murah
Quote MistrezHermanaz 1-2-2017 02:02 PM
SalenaGomez replied at 1-2-2017 12:04 PM
Sis...kaki ayam ni pon elok utk org yg sakit dkt sendi or joint tu...kalau beli ubat pil tu mahal. ...

sbb kt kaki ayam tu la byk kolagen khenn..x perlu beli kolagen memahai dh

Quote doublethread 1-2-2017 02:51 PM
Teringat kesedapan mak masak sup kaki ayam aku kecik2 dulu. Sekarang dia tak masak dah sebab makin tua anaknya ngengade banyak benda tak boleh masuk
Quote SalenaGomez 1-2-2017 03:12 PM
MistrezHermanaz replied at 1-2-2017 02:02 PM
sbb kt kaki ayam tu la byk kolagen khenn..x perlu beli kolagen memahai dh

Betul2...lagi satu,slalunya org yg suma makan rangka ayam sure suka kaki ayam
Quote red_cattleya 1-2-2017 07:21 PM
terus teringin nk mkn sup panas.
Quote shanshero 1-2-2017 08:40 PM
nak masak kaki mayam masak lomak cili api esok
Quote becir 2-2-2017 10:44 AM
sup kaki ayam ni elok utk orang sakit..dia naikkan selera makan...
Quote Logix 2-2-2017 12:48 PM
saya buang kuku kakinya , tinggalkan sikit je dan satu lagi yg mesti saya buang..bawah tapak kaki dia,,,yg byk lemak tu
Quote dekmieDandy 2-2-2017 01:47 PM
cmna kalau kat thailand/kelate tu jadi puith betul yer

mcm x logik pulak
Quote MsKathryn 2-2-2017 06:00 PM
Sedapnya kaki ayam...
Quote goblin87 3-2-2017 12:03 AM
Xpnh mkn kaki ayam..adik ipar den suke beno kaki ayam..

Lihat semua komen(29)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-4-2024 01:04 PM GMT+8 , Processed in 0.290882 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top