Bersempena musim perayaan ini, mesti anda tidak mahu ketinggalan untuk mengadakan majlis rumah terbuka kan? Tapi pening kepala rasanya memikirkan menu apa yang boleh dihidangkan pada para tetamu nanti.
Alahai, kalau nak buat rendang ayam biasa macam dah bosan, tapi kalau Rendang Ayam Cili Padi ala Negeri Sembilan ini memang istimewa sungguh. Jom cuba! Bahan-Bahan 8 ketul ayam 3 ulas bawang merah* 3 ulas bawang putih* 1/2 biji bawang besar*
1/2 inci halia* 1/2 inci lengkuas* 1/2 inci kunyit* 3 batang serai* 20 biji cili padi* (nak letak lebih pun boleh) kisar bahan bertanda * 1/2 sudu ketumbar (disangai dan tumbuk) 1/2 sudu jintan manis (disangai dan tumbuk) Santan dari sebiji kelapa Daun kunyit (hiris halus) 1 sudu kecil kerisik Gula melaka Garam Air asam jawa Cara-Cara 1. Tumis bahan kisar hingga naik baunya. Masukkan ketumbar dan jintan. Kacau sebati. 2. Masukkan santan, daun kunyit dan ayam. 3. Setelah separuh kering, masukkan kerisik. Perasakan dgn garam, gula dan asam jawa. 4. Tunggu hingga kuah kering dan bolehlah dihidangkan. (Kalau ayam belum masak boleh tambah air dan biarkan kering semula. Siap! Memang mudah, masak sendiri pun boleh tak perlukan orang lain tolong. Sesuai sangat bagi anda yang sukakan kepedasan. Selamat mencuba! -CARI Kredit video: IG @norhanajones Resepi : MAHI Group
|
18
Bagus |
22
Marah |
22
Terkejut |
17
Sedih |
26
Lawak |
19
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
GincuPurple replied at 6-7-2017 05:02 PM
pasti ke ni rendang Nogori Sembilan?
Setahu nya, orang negeri sembilan tak pakai sebarang rempah ...
babyleo68 replied at 6-7-2017 06:14 PM
Errr.. sangai tu ape?
Ipo replied at 6-7-2017 04:11 PM
Oh ada bubuh jintan manis dan ketumbar jugak ya?
Nasib baik tak guna semangkuk cili padi
ADVERTISEMENT