Bagi mereka yang gemarkan pedas, rasa macam tak sah makan kalau tak ada cili. Kadang-kadang tak perlu pun masukkannya ke dalam masakan, jadikan cili sebagai ulam pun dah cukup puas!
Ada satu lagi cara yang boleh menggembirakan hati si penggemar pedas, resipi Sambal Cili Goreng. Memang umph! Bahan-Bahan: 1. Bawang besar saiz sederhana 2 2. Cili hijau 6 & Cili Merah 4 3. Cili Padi merah sikit (kalau nak pedas) 4. Ikan bilis sikit 5. Belacan sikit 6. Asam Jawa (agak agak 1/2 dari saiz telur ayam, perah dalam mangkuk, air ditoskan)
7. Semua bahan-bahan dikisar kering. Cara-Cara: 1. Ambil minyak dalam 1 senduk (memang kena lebih kalau tak sambal tak garing) 2. Tumis bahan bahan kisar kering tadi sampai garing 3. Bila dah garing, baru masukkan air asam 4. Perasakan dengan garam dan gula sikit 5. Hiriskan bawang and campur sekali dalam sambal lepas tu tutup api 6. Lebihan minyak pada sambal tadi boleh juga dibuang sedikit Lagi pedas, lagi berselera. Sedap dimakan bersama bubur nasi, tapi nasi biasa pun lagi sedap. Selamat mencuba! -CARI |
13
Bagus |
13
Marah |
9
Terkejut |
10
Sedih |
10
Lawak |
22
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT