CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Guna Satu Resipi Sahaja Tapi Hasilkan Pelbagai Lauk Masak Lemak Cili Api

8-4-2019 04:00 PM| Diterbitkan: m.manis| Dilihat: 9405| Komen: 25|Original author: Oleh: M. Manis

Orang Melayu memang suka masak lemak cili api kerana rasanya yang berlemak dan pedas. Sesuai dengan cita rasa orang Melayu. Masak lemak cili api ni senang sangat kalau kita pandai nak ubah suai resipinya.

 

Ini resipi masak lemak cili api dengan hanya menggunakan satu resipi, tapi anda boleh buat bermacam-macam lauk.


Foto: Carian internet

Bahan-bahan:

*4 ketul ayam/ Semangkuk besar udang/ Seekor ketam saiz besar/ 4 ekor ikan (pilihan)/ Semangkuk daging
*7 biji cili api (belah dua)

*Secawan santan pekat
*1 keping asam gelugur
*1/2 sudu kecil serbuk kunyit
*1/2 sudu besar garam
*2 batang serai
*2 biji tomato
*Sebiji kentang (direbus sedikit terlebih dahulu)

Cara masak:

1. Masukkan lauk pilihan anda bersama bahan-bahan yang lain. Perasakan dengan garam dan santan secukup dan selemak yang anda mahukan.

2. Masak dalam api perlahan selama 5-7 minit. Mungkin untuk ketam dan daging, masa memasak yang lebih lama diperlukan.

3. Setelah lauk anda sudah masak, angkat dan hidangkan.



Tip 1: Ada juga sesetengah individu rebus lauk dengan bahan-bahan lain dalam sedikit air tanpa masukkan santan terlebih dahulu. Tujuannya adalah untuk mengelakkan santan menjadi seperti berketul.

Tip 2: Nak lagi sedap? Masukkan sedikit belimbing buluh atau nanas. Tapi kalau dah letak belimbing buluh, elakkan letak asam gelugur dan tomato. - CARI 



Sumber: MakanLena
7

Bagus
5

Marah
6

Terkejut
6

Sedih
5

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (35 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sapeka 8-4-2019 04:28 PM
klu nk cepat masak ni je
Quote nono86 8-4-2019 04:28 PM
Sedapnyaaaaaaaaaa
Quote seramado 8-4-2019 05:12 PM
ni kira masakan mcm rebus je kan..tp sdpp
Quote munchkin 8-4-2019 05:28 PM
Tomato??? First time dengar ni
Quote Keisha_izara 8-4-2019 08:54 PM
Nak lagi sedap blend serai,cili,bawang putih dan besar..masukkn bahan blend td dlm periuk,masuk lauk yg nak digunakan,masuk santan cair..bila lauk dh masak sikit,bru masukkn santan pekat..tmbh belimbing buluh atau asam keping..sedapp  Letak sikit daun kunyit utk aroma wangi
Quote frozenfroggie 9-4-2019 02:32 PM
boleh try ni
Quote rosasen 9-4-2019 04:42 PM
Keisha_izara replied at 8-4-2019 08:54 PM
Nak lagi sedap blend serai,cili,bawang putih dan besar..masukkn bahan blend td dlm periuk,masuk lauk ...

biasa blend dlu jugak
Quote violetungu 10-4-2019 12:40 PM
bawang xdak,serai xdak??cili belah je?
Quote violetungu 10-4-2019 12:41 PM
Keisha_izara replied at 8-4-2019 08:54 PM
Nak lagi sedap blend serai,cili,bawang putih dan besar..masukkn bahan blend td dlm periuk,masuk lauk ...

i selalu bt cam u cm serai x blend i ketuk je.
Quote m.manis 10-4-2019 02:30 PM
munchkin replied at 8-4-2019 05:28 PM
Tomato??? First time dengar ni

sedap. kena try
Quote juruterra 10-4-2019 02:46 PM
masak lemak better pakai kunyit hidup,rasa lebih sedap berbanding dgn kunyit serbuk yg dah di process.

Dan lagi satu pastikan api kecil, kacau sampai menggelegak supaya x pecah minyak

Oh ye kalau masak lemak ikan / daging, sedap tumbuk sekali ketumbar sikit.

Quote eileen80 10-4-2019 02:54 PM
antara masakan yg mudah & ringkas.
sng bg wanita yg bekerja.
Quote sfrnna 10-4-2019 11:58 PM
Edited by sfrnna at 10-4-2019 11:59 PM

Masak lemak cili api ni kalau guna ayam kampung lagj sedap. Kalau letak belimbing tu lagi sedap kau gulai tu guna ikan. Ayam x berapa nak umph.. Kalau guna daging sedap letak Daun kunyit. Ni apa yg I nampak mak I selalu buat la... Hehe
Quote Bantalkuning 11-4-2019 12:20 AM
sedapnya.. favourite i ni.. makan plak dgn sambal belacan and ulam.. perghhh sedapnya
Quote bazarayamy 11-4-2019 03:18 PM
arwah opah ajar santan bahagi dua, mula mula rebus dgn air dan 1 bahagian santan bila lauk dh masak baru masukkan santan selebihnya... tggu gelegak trus tutup api. nyam... nyam
Quote boolan 13-4-2019 03:11 AM
Tadi baru buat itik salai masak lemak cili api. Itik smoke sendiri kat blkg rumah
Quote yayangmama 15-4-2019 10:28 AM
2 mgu sekali mst masak lauk ni

lawan dgn telo dadar, ibu2 bekerja mcm ni lah

apa yg mudah je masak...hehehe...jnji ank makan dr air tangan mak dia
Quote bidadari_tyco85 19-5-2019 04:12 PM
Bagus ni wat paste siap2..
Quote cpnor 25-5-2019 09:47 PM
munchkin replied at 8-4-2019 05:28 PM
Tomato??? First time dengar ni

Same la..1st time jupe resepi lemak cili api guna tomato

Lihat semua komen(25)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

12-12-2024 09:13 AM GMT+8 , Processed in 0.238539 second(s), 34 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top