CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Resepi Enak Buatan Roti Lebihan Anda!

7-12-2015 06:34 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 10031| Komen: 5

Description: Kami mahu berkongsi bersama anda cara mempelbagaikan resipi dari lebihan roti supaya anda tidak terus membazir.

Oleh : TS LOO

sumber foto: http://www.shecan.biz/



Jangan risau jika anda tidak berjaya menghabiskan roti yang dibeli. Sebelum hampir ke tarikh luput, kami mahu berkongsi bersama anda cara mempelbagaikan resipi dari lebihan roti supaya anda tidak terus membazir. Hujung minggu sebegini memang menarik untuk 'melariskan' lebihan roti yang terbiar di dapur.

 

sumber foto: http://lh5.ggpht.com/




1. PUDING ROTI BAKAR

Bahan-bahan:

Lebihan roti

1 sudu marjerin

1 biji telur

1/2 cawan gula

2 sudu tepung kastad

1 cawan susu cair

1 sudu teh Sunquick perisa oren

1 sudu kismis

1 sudu cip coklat

 
Cara Membuat:

Satukan kesemua bahan ke dalam sebuah mangkuk kecuali kismis dan cip coklat kerana dua bahan ini akan ditabur ke atas roti. Setelah sebati, masukkan ke dalam loyang pembakar yang telah disusun roti yang telah ditabur kismis dan cip coklat. Bakar selama 20 minit dengan suhu 180 darjah selsius. Puding roti ini lebih lazat dimakan panas bersama air krim vanila.

 
Info: Puding roti mampu membangkitkan selera pada awal pagi kerana haruman dari perisa Sunquick oren. Gabungan puding roti yang panas bersama aiskrim membantu anak-anak berselera dengan gaya hidup sihat berbanding mengambil snek ringan yang lain.



sumber foto: http://keluarga.karangkraf.com/




2. SUP CENDAWAN "CROUTON"

Bahan-bahan:

Lebihan roti yang sudah dibakar

10 biji cendawan butang dan shitake dicincang halus

100 gram isi ayam cincang

1 kiub ayam

2 ulas bawang putih yang dicincang

1 biji bawang besar yang dicincang

1/2 kotak kecil uht whipping cream (boleh ganti susu cair)

1/2 cawan air

1 sudu serbuk lada hitam dan putih

 

Cara Membuat:

Isi ayam, bawang putih, bawang besar, cendawan butang dan shitake di tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan krim dan setengah cawan air. Akhir sekali masukkan perisa dari kiub ayam, serbuk lada hitam dan lada putih. Masak sehingga pekat dan boleh dihidang dengan taburan "crouton".


Info: Crouton merupakan lebihan roti yang disapu marjerin dan bawang putih. Ia kemudian dibakar sehingga kekuningan dan ranggup sebelum dipotong dadu bersaiz kecil. Ia sememangnya lebih lazat dan sesuai dimakan bersama segala jenis sup berkrim dan juga salad sayuran.

 


sumber foto: https://img-global.cpcdn.com



3. ROTI BERGULA MADU

Bahan-bahan:

Lebihan Roti, Marjerin, Madu dan Gula.

 
Cara Membuat:

Sapukan marjerin dan madu di atas roti. Kemudian tabur dengan gula mengikut kesukaan. Bakar beberapa minit di dalam ketuhar sehingga warna kelihatan kuning dan rangup.

Info: Roti bergula ini boleh tahan lama jika disimpan di dalam bekas kedap udara. Roti bergula ini lebih sedap dinikmati pada cuaca sejuk lebih-lebih lagi bersama kopi kampung yang panas dan pekat. - CARI Infonet
16

Bagus
20

Marah
10

Terkejut
16

Sedih
12

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (90 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote devilito2 8-12-2015 09:39 AM
sedapnya....
Quote SuteraPurple 8-12-2015 02:12 PM
roti bergula madu blh cuba nanti
Quote starbee 8-12-2015 04:31 PM
boleh buat untuk minum  petang
Quote sellie003 9-12-2015 09:47 AM
mudahnya...nak cubalah...kekadg ada jek roti yg tak habis makn...
Quote akakdendeng 10-12-2015 10:39 AM
tq share resepi...semuanya sedap dan senang buat....

Lihat semua komen(5)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-5-2024 01:34 PM GMT+8 , Processed in 1.097563 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top