CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Sup Ayam Pekat Lagi sedap

2-3-2016 06:09 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 11786| Komen: 10

Description: Tumbuk bawang besar, putih dan lada hitam bersama...


Oleh Fyruz Hanna


10  ketul ayam (dipotong kecil)
4   biji kentang
2   biji tomato (dibelah 4)
2   biji bawang besar
7   ulas bawang putih
2   sudu besar serbuk kurma
1   sudu besar biji lada hitam
1   sudu kecil serbuk lada sulah

Secukupnya air



Cara Penyediaan

Tumbuk bawang besar, putih dan lada hitam bersama.

Tumis dan masukkan ayam bersama serbuk rempah kurma. Gaul hingga naik bau, masukkan air. Lebihkan sedikit dari cadangan hidangan.

Masukkan kentang, gula, garam dan lada sulah. Gaul rata dan biar mendidih. Tak perlu tutup periuk, biarkan air berkurang dari asal.

Ketika ayam sudah masak dan kentang sudah empuk, masukkan tomato dan kacau rata. Siap dihidang bersama sambal kicap.

Boleh ditabur bawang goreng jika suka.
31

Bagus
23

Marah
14

Terkejut
24

Sedih
19

Lawak
26

Bosan

Friends Rank (137 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ninjago 3-3-2016 11:36 AM
baru tau pakai serbuk kurma.. slama nie kalau ada pakai serbuk sup tu je.. leh try nanti. makan ngan kicap pedas, nasi pepanas sedap oooo
Quote CARI-SFG 3-3-2016 03:29 PM
ninjago: baru tau pakai serbuk kurma.. slama nie kalau ada pakai serbuk sup tu je.. leh try nanti. makan ngan kicap pedas, nasi pepanas sedap oooo


untuk pekatkan kuah sup..nanti cuba k.. kalau sedap boleh share review.. tq
Quote TerompahMerah 3-3-2016 04:46 PM
ok...mlm ni da tau nk masak ape...tq share resepi ni...hihihi
Quote ira79 4-3-2016 02:35 PM
cuba korang try serbuk rempah sup cap mak siti.. memang wangi dan sup sedap.
Quote airisa 4-3-2016 04:52 PM
share resepi sambal kicap yg sedap pls...
Quote blackvanilla 5-3-2016 05:23 PM
terima kasih kongsi!
Quote Avior 5-3-2016 07:14 PM
yg ni tak perlu pakai rempah empat sekawan bagai ek
Quote swayne 8-3-2016 12:54 PM
ohh rahsia kasi pekat letak serbuk kurma.
Quote deekhan 27-3-2016 05:53 PM
sedapnyer simple je
Quote SuRiaGreeNz 6-6-2017 02:52 PM

klu masak sup guna sup bunjut tu, kena basuh dlu x sup bunjut tu??

Lihat semua komen(10)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-5-2024 08:14 AM GMT+8 , Processed in 0.050504 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top