CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Tarong Babanam Cacapan Santan, Harus Cuba Terung Bakar Versi Banjar Ini!

30-10-2017 03:57 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 16895| Komen: 32|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: Anda menggemari terung bakar? Anda pernah makan masakan Banjar? Nah, hari ini kita cuba resipi terung bakar versi Banjar pula!
Anda menggemari terung bakar? Anda pernah makan masakan Banjar? Nah, hari ini kita cuba resipi terung bakar versi Banjar pula!

Masakan ini diberi nama Tarong Babanam Cacapan Santan atau dalam bahasa mudah difahami semua, Terung Bakar Cicahan Santan. Unik namanya. Rasanya juga pasti unik dan enak!





Bahan: 
BABANAM (Bakar) 
Terung - dicuci dan terus dibakar tanpa diperisakan. Bakar sampai isi terung lembut (boleh guna ikan keli atau daging rebus/bakar)



CACAPAN SANTAN


1. Santan pekat segar - diperah menggunakan air masak (boleh dimasak kalau nak tahan lama)
2. Asam jawa - dibancuh dengan sedikit air masak
3. Bawang besar (hiris macam buat air asam)
4. Cili hijau (potong ikut suka)
5. Cili merah besar (potong ikut suka)
6. Sedikit belacan 
7. Garam dan gula secukupnya


Cara membuat:
1. Campur semua bahan cacapan santan dan ramas-ramas macam buat air asam. Sesuaikan rasa lemak, manis, masam dan pedas. Pastikan tidak cair atau terlalu pekat.


2. Campur bahan babanam ke dalam cacapan santan dan siap dihidang!



Sedapnya dinikmati bersama nasi panas, digandingkan pula dengan ikan bakar. Fuh, meletup! Selamat mencuba dan menjamu selera. - CARI


Kredit resipi: Suzy Esazyla via FB Resepi Sedap
6

Bagus
11

Marah
14

Terkejut
13

Sedih
13

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (63 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote damian_lee 30-10-2017 04:16 PM
Sorry la ye
Dah try yang dr arab
Rasa macam lembik2
..
Maybe aku jer tak suke texture macam tu
..
Tapi dulu time kecil my mom pernah buat mcm ni
Tapi cicah sos kacang (bukan kuah kacang satay)
Taste better
Quote Andyscenes 30-10-2017 04:18 PM
Aku lapar ni lagi nak tunjuk makanan.. da la hujan. Kalau dpt nasi panas pehhhh
Quote UsuFie 30-10-2017 04:34 PM

sedap bau terung bakar...

usu buat tambah lada hitam...

sedap tak terkata...  
Quote raradhia 30-10-2017 04:39 PM
terung bakar/goreng mkn dgn ikan, sambal belacan! sedapnyaaa alahaii
Quote noraidil_06 30-10-2017 05:41 PM
Andyscenes: Aku lapar ni lagi nak tunjuk makanan.. da la hujan. Kalau dpt nasi panas pehhhh

Gi la makan
Quote noraidil_06 30-10-2017 05:42 PM
Laparnyeee.


Santan tu mmg x payah msk eh cik reporter kec kite nk tahan lama. Hrp2 bibik can do it for me
Quote sehirkedi 30-10-2017 11:44 PM
Kecur air liur ni...boleh la cuba nanti...pembuka selera..
Quote UsuFie 31-10-2017 08:33 AM

sis...my mom version dia perah guna air masak suam.
my version, usu guna santan kotak (tak perlu dimasakkan)

kalau ada lebihan utk makan kendian usu simpan dlm fridge, nak makan semula panaskan guna microwave,
tapi biasanya jarang disimpan...mmg buat kasi habis makan terus..
Quote noraidil_06 31-10-2017 08:44 AM
UsuFie replied at 31-10-2017 08:33 AM
sis...my mom version dia perah guna air masak suam.
my version, usu guna santan kotak (tak perlu  ...

Thanks usu. Will try by this week
Quote nurchomel 31-10-2017 11:12 AM
uishhh nak trylah..sadappp
Quote EncikRhoma 31-10-2017 11:16 AM
cicah santan tu kalau cicah dengan ikan bakar pun sedap
Quote emelia1509 31-10-2017 02:33 PM
Best makan nasi berulam terung bakar..Colek sambal belacan je pun dah heaven..
Quote lululun 31-10-2017 02:44 PM
Huiiiii.... sodap eh.
Quote pinkypetal 31-10-2017 07:30 PM
Dok membayangkan rasanya. Tak perlu letak santan pon ok kot.
Quote meteorspeed 31-10-2017 07:52 PM
Sambal terung n belacan pun perhggg
Quote drivethru 31-10-2017 09:00 PM
Mcm kerabu umbut rotan.
Quote nisako 1-11-2017 10:00 AM
sedapnye................
Quote misscendol 1-11-2017 01:51 PM
This one i kenot swallow
Quote notyghosty 1-11-2017 03:49 PM
boleh cuba ni....

Lihat semua komen(32)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

6-5-2024 09:50 AM GMT+8 , Processed in 0.253231 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top