|
Kak liza...ada forumer request resepi kuih lompang..sutra cakap kak liza nyer resepi..so sutra tolong paste kan....
KUEH LOMPANG
Bahan:
2 cawan tepung beras
3 1/2 cawan air gula merah (secukup manis) ..panas skit
1/2 cawan air biasa ]
1/2 sudu kecil kapur ] bancuh dan tapis
Kelapa muda diparut gaul dgn sikit garam
Cara:
1. Bancuhkan tepung dgn air kapur yg ditapis.
2. Tuangkan air gula yang suam dan kacau rata.
3. Panaskan cawan kecil dalam kukusan.
4. Tapiskan adunan kedalan teko untuk memudahkan dituangkan kedlam acuan kecil.
5. Kukuskan kueh selama 15 minit.
6. Sejukkan kueh.
7. Cungkilkan perlahan dan masukkan kelapa parut .
me dah buat dah kueh nie..menjadik dengan jayanya...
[archived]
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 5-3-2009 13:51 ] |
|
|
|
|
|
|
|
tak ponah laiee den buek kuih lompang...makan ponahlahhh...:lol sonang2 nanti maklang cubo yo!:ah: |
|
|
|
|
|
|
|
nanti saya nak cuba laa.......terimakasih sutra kerana tolong dapatkan resepi untuk saya.......
lagi satu nak tanya pernah makan kuih JONGKONG tak ?......kuih tu warna hijau ...kalau tak silap bahan asas ialah tpg beras. kuih ini dimakan dengan kuah yg dimasak dengan santan/gulamerah........siapa ada resepinya? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by MAKLANG at 16-5-2005 12:42 PM:
tak ponah laiee den buek kuih lompang...makan ponahlahhh...:lol sonang2 nanti maklang cubo yo!:ah:
saya pun tak ponah buat laeiii.....nanti2 nak terai lah.....:lol |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by nsutra at 16-5-2005 12:28 PM:
Kak liza...ada forumer request resepi kuih lompang..sutra cakap kak liza nyer resepi..so sutra tolong paste kan....
KUEH LOMPANG
Bahan:
2 cawan tepung beras
3 1/2 cawan air gu ...
3. Panaskan cawan kecil dalam kukusan.
K/Liza,
camner bntk cawan kecil yg akak gunakan tu?
kalau ada gambar boleh tunjuk kat sini.
teringin nak cuba resepi kak liza ni. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Shahir at 16-5-2005 02:09 PM:
K/Liza,
camner bntk cawan kecil yg akak gunakan tu?
kalau ada gambar boleh tunjuk kat sini.
teringin nak cuba resepi kak liza ni.
sutra buat pakai cawan yg kecik2 tu..buat apam pun boleh..kalau pakai cawan plastik lagi cantik...tak melekat..senang jerk kuar nya...(10sen sebijik)...kalau shahir nak tengok camne rupa cawan tu..pegi ke thread pelbagai apam..kat sana ada acuan tu...wokeyyy.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by speedial at 16-5-2005 02:06 PM:
saya pun tak ponah buat laeiii.....nanti2 nak terai lah.....:lol
maklang / speed..pakat2 la buat...senang jerk buatnya...semudah abc gitu...hehehhhee...sedap pun sedap..wat minum petang...:cak: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by sitipayung at 16-5-2005 01:00 PM:
nanti saya nak cuba laa.......terimakasih sutra kerana tolong dapatkan resepi untuk saya.......
lagi satu nak tanya pernah makan kuih JONGKONG tak ?......kuih tu warna hijau ...kalau tak silap b ...
sama2 kasih siti..pasai jongkong tak tau la tak biasa makan pun..mungkin forumer lain ada resepi nya...tak pun cuba usha ngan kak liza sure ada tu!...:cak: |
|
|
|
|
|
|
|
kuih lompang tu camne rupenyer wei...ihiks
kuih lompang = kuih kasui ke?? |
|
|
|
|
|
|
|
kasui ngan lompang lebih kurang sama jerk..bezanya xette..kuih lompang kita kukus dalam acuan apam kecik2 tu then kat tengah2 nya kita taruk kelapa parut...
kasui pulak kita kukus dalam loyang then kita salutkan semua sekali dengan kelapa parut...tak banyak beza la...dua2 sodap...
lagi satu lompang nie boleh bikin banyak color...kalau nak buat color kita tak perlu pakai gula merah tuh...apa kata kita refer kat pakar masakan kita..chef liza...eheheeehhee |
|
|
|
|
|
|
|
inilah lompang warna warni..
selalunya kak liza suka gunakan gula merah...
kalau nak buat warna-warni tu hanya tukarkan gula merah kepada gula putih...
pastu bahagiikan kepada beberapa mangkuk..
pastu buh pewarna dan masukkan dalam acuan kecik2 tu.. dan kukus...
nanti kak liza nak buat lompang berlauk pulak...
tunggu kemunculannya.....:lol
[ Last edited by hanieliza on 16-5-2005 at 05:06 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Ni dia kuih lompang kak Noor buat dulu..lompang gula merah..sbb tak ada cawan kecil kat sini kak Noor guna tat case jd ler lompang tu lebau2..tapi rupa tak penting yg penting rasa :cak:...akak pun lupa lah dulu pakai resepi siapa..amik dlm buku resepi ke kak Liza punya ntah la..kena check balik..my hubby kata cedappp heheheh..:bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
kuih nie kukus berapa minit....semasa membancuh adunan guna air gula yang panas ker atau airgula sejuk?.......lagi satu kukus dengan api perlahan atau kuat? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 16-5-2005 04:51 PM:
inilah lompang warna warni..
selalunya kak liza suka gunakan gula merah...
kalau ...
kalau guna gula merah lagi sedap kot kak lieza:hmm: dari guna gula pasir..:hmm: Lompang biru, 1st time maklang tengok...cantik gak tapi bebudak kuih lembik2 ni tak jalanlah...camno tu..:stp: Nak pass kat jiran, ghase tak sedap pulak pasai nanti diarang pulangkan piring berisi...tak ke nyusahkan diarang pulak...maklang slalu pk camtu.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 16-5-2005 06:57 PM:
Ni dia kuih lompang kak Noor buat dulu..lompang gula merah..sbb tak ada cawan kecil kat ...
ha'ah cuba kak noor ingatkan balik siapa nyer resepi tuh!...boleh we all share kat sini.....yang sedap2 tu yang teruja nyerrrr... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 16-5-2005 04:51 PM:
inilah lompang warna warni..
selalunya kak liza suka gunakan gula merah...
kalau ...
kak liza..sut masa memula cuba tu rasa confuse gak pasai adunan jadi cair semacam jerk..dalam kepala nie duk pikir jadi ke tidak lompang nie...try jugak la..bila bukak kukusan tu mak aiiii ok jerkkk...cantikkk..makan pun sodapp..so lain kali kalau nak buat yg color2 plak..gula putih tu dalam berapa cawan kak liza?..ke ikut manis?...maaf banyak tanya pulak...:tq: |
|
|
|
|
|
|
|
sutra,
u kukus brapa minit kuih tu? ,,,,,,,api kuat ker api pelahan? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by sitipayung at 17-5-2005 10:02 AM:
sutra,
u kukus brapa minit kuih tu? ,,,,,,,api kuat ker api pelahan?
siti...sutra kukus dalam 15-20 minit dengan api sederhana...nak tau masak ke tidak sutra cucuk ngan lidi..kalau nampak melekit jerk kat lidi tu sure tak masak lagik ...
bila dah masak..jangan cungkil dulu pasai dia masih panas..karang tak elok keluar nya..biar suam2 dulu...sutra nyer cara nak cepat sejuk..sutra rendamkan acuan dalam air..hhehehe..kes tak sabar...jom siti kita buat lompang..kali ni sutra nak buat yg color molor punya.... |
|
|
|
|
|
|
|
tq sutra........kita ingat nak buat kuih nie bawa ke kelas fardu ain esok petang lepas ofis.........kuih nie boleh simpan berapa lama/hari/jam?.......boleh letak dlm peti ais ker? |
|
|
|
|
|
|
|
nsutra...sorry ya nak tanya u lagi.........masa u bancuh adunan tepung tu.... guna air gula sejuk atau air gula panas2? |
|
|
|
|
|
|
| |
|