|
Tertengok maklang punya inti kelapa tu, terfikir pula kenapa tak buatkan satu tajuk segala inti sebab akak memang fail bab inti ni. Hari tu buat inti kelapa, terlebih manis dan inti tu jadi liat. Tengok maklang punya inti kelapa, lembab saja. Boleh tak kita letakkan resepi segala inti kat sini, tak kira lah inti karipap ke, inti ketayap ke atau inti apa-apa saja.
Boleh juga nanti sediakan inti dulu sebelum buat badannya. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
petua bley dak?!kuikuikui..
kalau nk kasik inti nyoq tu mcm berkilat2 skett..tabur tepung gandum..pehtu masak mcm biasa.. |
|
|
|
|
|
|
|
Boleh lah cip...letak sajalah petua ke resepi ke... |
|
|
|
|
|
|
|
INTI KACANG MERAH
meh kita bagi lak cara kita wat inti kacang merah di rumah. lepas ni tak yah dah beli kat yen ke mana ker... yang ni dah tentu halal. Jgn lupa baca bismillah
1/2 kilo kacang merah (bentuk cam kacang hijau tapi kaler merah)
2 ketul gula melaka
sedikit garam
Daun pandan
1. Rendam kacang merah sehari semalam. Cuci bersih dan rebus hingga kembang. Masukkan sekali daun pandan.
2. Bila dah kembang tutup api dan biar suam atau sejuk sedikit.
3. Blend kacang yang dah direbus bersama air rebusan hingga hancur.
4. Masak semula bersama2 gula dan garam sehingga inti kelihatan likat.
5. Tutup api dan sedia untuk digunakan.
Cubalah... sesuai untuk inti roti, pau atau apa saja yang berinti... |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
kalau nak buat iinti kelapa, tapi guna kelapa kering leh tak? kat sini tak jumpa pun kelapa. kalau ada pun, nak kukur kat mana pun tak tau... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by ciku_nunu at 16-7-2006 12:50 PM
kalau nak buat iinti kelapa, tapi guna kelapa kering leh tak? kat sini tak jumpa pun kelapa. kalau ada pun, nak kukur kat mana pun tak tau...
boleh..saya selalu buat ketayap guna kelapa kering ja...ataupun yang frozen nun.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by alahai at 16-7-2006 03:01 PM
boleh..saya selalu buat ketayap guna kelapa kering ja...ataupun yang frozen nun..
oooo.. ye ke? leh tak bagi resepi...:love: |
|
|
|
|
|
|
|
Inti kelapa
1. Kelapa parut putih - kelapa muda
2. gula pasir
3. gula merah
4. daun pandan
5. sedikit garam
Caranya:
1. Masukkan semuanya dalam kuali. Pasang api & kacau sentiasa.
2. Gula tu agak-agak le nak manis macam mana. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
mekasih..:tq: kalau guna kelapa kering nak kena masuk banyak air ek?:hmm: |
|
|
|
|
|
|
|
ciku, kalau guna kelapa kering, buat air gula dulu. masak air gula pekat. kemudian masukkan sikit-sikit le. nak bagi inti tu tak rasa kesat kat tekak, bancuh tepung gandum dengan sedikit air & masukkan dalam inti tu. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by shidaaziz at 16-7-2006 06:35 PM
ciku, kalau guna kelapa kering, buat air gula dulu. masak air gula pekat. kemudian masukkan sikit-sikit le. nak bagi inti tu tak rasa kesat kat tekak, bancuh tepung gandum dengan sedikit air & ...
ok shida thnk bebanyak...soulha guna kelapa kering gak..sini fresh ssh nk dpt..klu buat ketayap..buat inti supow yg fresh tuu..tp tk menjadi sngt..dia cam berketul2 ...nk try wat air gula dulu...tengok camner..ok |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by soulha at 16-7-2006 08:35 PM
ok shida thnk bebanyak...soulha guna kelapa kering gak..sini fresh ssh nk dpt..klu buat ketayap..buat inti supow yg fresh tuu..tp tk menjadi sngt..dia cam berketul2 ...nk try wat air gula dul ...
soulha, biasanya mak buat kalau pakai gula merah memang dia buat air gula dulu. sebab gula merah jeni timbang tu berpasir sikit. |
|
|
|
|
|
|
|
shida pernah buat inti kelapa last year. tapi sebab kat kl ni payah nak dapat kelapa muda yang sedang elok buat inti, maka beli je lah kelapa putih. memang berserdak sikit rasa dia. tapi shida taruk bancuhan air tepung gandum supaya dia jadi lembap & tak rasa melekat kat tekak. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Penyulawa at 15-7-2006 12:01 AM
meh kita bagi lak cara kita wat inti kacang merah di rumah. lepas ni tak yah dah beli kat yen ke mana ker... yang ni dah tentu halal. Jgn lupa baca bismillah
1/2 kilo kacang merah (bentuk cam ...
Thank you cik penyu...:love:
Resepi inti kcg merah yg ni lah yg saya cari... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by shidaaziz at 16-7-2006 11:08 PM
shida pernah buat inti kelapa last year. tapi sebab kat kl ni payah nak dapat kelapa muda yang sedang elok buat inti, maka beli je lah kelapa putih. memang berserdak sikit rasa dia. tapi shida taru ...
mekasih.. kelapa kering tu dah beli 2 minggu lepas. asben asyik tanya je bila nak buat kuih ketayap. camna nak buat kalau tak reti buat inti... mekasaih banyak2..:tq: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by ciku_nunu at 17-7-2006 05:55 AM
mekasih.. kelapa kering tu dah beli 2 minggu lepas. asben asyik tanya je bila nak buat kuih ketayap. camna nak buat kalau tak reti buat inti... mekasaih banyak2..:tq:
kalau resepi sayakan, yang guna kelapa kering ni...saya guna dark brown sugar tu. tak pakai dah gula putih.
campur sekali dgn. kelapa kering masuk air sikit campur tepung jagun secamca secubit garam....itu ja. |
|
|
|
|
|
|
|
baru ku tahu boleh guna kelapa kering utk wat inti selama ni inti ku siap diimport dr semenanjung yg telah siap dimasak oleh kakak.
:tq: |
|
|
|
|
|
|
Satsuki This user has been deleted
|
camner nk buat inti kuih kasturi? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Penyulawa at 15-7-2006 12:01 AM
meh kita bagi lak cara kita wat inti kacang merah di rumah. lepas ni tak yah dah beli kat yen ke mana ker... yang ni dah tentu halal. Jgn lupa baca bismillah
1/2 kilo kacang merah (bentuk cam ...
selalunya kacang merah bentuk mcm kidney besar2...kalau kecik2 mcm kacang hijau tak penah nampak....:hmm::hmm::hmm: |
|
|
|
|
|
|
|
sitislam nak tanya .ada tak kawan-kawan menyimpan resepi nak buat kaya pandan...sitislam ada beli pandan paste..bolehkah ia dibuat inti bun? atau kena campur bahan yang lain? |
|
|
|
|
|
|
| |
|