CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 16624|Reply: 29

MASAKAN BERASASKAN TAUCU

[Copy link]
caramelmini This user has been deleted
Post time 4-11-2006 09:52 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Kacip_Fatimah at 9-2-2010 09:35

rase cm nk mkn ikn bilis yg masak dengan taucu brand bilal tu..
tp x reti nk buat cmner..
ade sesape yg tau nk buat or ade resepi?
try cari dlm archive x jumpe..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-11-2006 02:28 AM | Show all posts
saya tak makan tauchu

kalau rajin baca thread ini ada guna tauchu utk masak ikan http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=189612
mee goreng blah blah blah -------------------- > http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=238892
cendawan -------------- > http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=225969

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2006 02:13 PM | Show all posts
saya pun tak suka makan taucu rasanya sgt masin n baunya sgt busuk.. Tp pernah makan sekali tu sodap pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2006 03:06 PM | Show all posts
Nenek Yume suka buat tauchu ikan bilis nih ...
Tapi Yume x lak suka makan dgn ikan bilis ... kalau ikan biasa tu ok la ..

Yume suka pakai brand ni x masin yang terlampau & rasa lemak sikit



Tauchu Ikan Bilis
Ikan bilis (Digoreng & ketepikan) - 2 genggam
Bawang besar - 1
Bawang putih - 3 ulas
Halia - sedikit
Cili padi kampung - 7 (Dibelah 2)
Asam jawa - 1 sd teh

Tauchu - 3 sudu makan(Tgk jenama tauchu. Ada sesetengah tauchu terlalu masin..)

Tumis bawang,halia & cili padi sampai kekuningan, masukkan tauchu tumis seketika sahaja..masukkan ikan bilis goreng tadi.

Masukkan pula air 1 1/2 cwn & air asam jawa. Bila dah mendidih rasa garam jika perlu kan tambahan untuknya.Gula sedikit jer untuk menyedapkan rasa.

Jika suka boleh letakkan timun & cili hijau.. tapi untuk ikan bilis nenek Yume x pakai cili hijau. Ini semua ikut selera masing masing ...

[ Last edited by  Yume at 5-11-2006 03:11 PM ]
Reply

Use magic Report

adryn This user has been deleted
Post time 7-11-2006 12:19 PM | Show all posts
tengok mak masak tauchu sedap jer tapi bila masak sendirik lain ler rasa nyer depend pada jenis taucu kot camner yang yume cakap
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2006 04:04 PM | Show all posts
Ikan gelama pun best masak taucu
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 7-11-2006 05:43 PM | Show all posts
Originally posted by Yume at 5-11-2006 03:06 PM
Nenek Yume suka buat tauchu ikan bilis nih ...
Tapi Yume x lak suka makan dgn ikan bilis ... kalau ikan biasa tu ok la ..

Yume suka pakai brand ni x masin yang terlampau & rasa lemak sikit: ...



wahhh.. boleh try ni.. thanks for sharing Yume.. akak blum pernah lagi try ikan bilis masak tauchu..
ikan bilis tu nak di goreng garing atau hambar2 jer Yume?
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2006 07:18 PM | Show all posts
heheh rasanya pasal taucu dah ada dah kat bod ni....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-11-2006 08:13 PM | Show all posts
Originally posted by cranko21 at 7-11-2006 05:43 PM



wahhh.. boleh try ni.. thanks for sharing Yume.. akak blum pernah lagi try ikan bilis masak tauchu..
ikan bilis tu nak di goreng garing atau hambar2 jer Yume?


Goreng hambar2 jer kak Cranko ...

Yume x pernah try lagik ... ekekeke ... Yume fon ibu tanya macam mana nak masak tauchu ikan bilis ni ikut stail nenek Yume jer(sebab nak kasik tuan rumah ni) .. kalau tauchu ikan bawal tu biasa la .. resepinya sama jer ...

Kalau pakai brand tauchu yang Yume pakai ni memang x masin ... so kita boleh sesuka hati letak garam macam mana kita nak mengikut kepekatan kuah yang kita suka...

Masakkan tauchu ni jugak memang menjadi satu kemestian dalam keluarga Yume belah perak ni ... Asal balik kampung jer mesti ramai yang request kat nenek suruh masak tauchu...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2006 08:32 AM | Show all posts
masak tauchu peberet juita


hati ayam
pedal ayam kalu suka-juita tak baper suka pedal
tauhu
semua diatas goreng dan potong kecil

kerang - rebus dan buang kulit
bawang putih
bawang besar
bawang merah
cili api
cili merah dan hijau
halia
tauchu
santan
minyak utk tumis

halia,cili api,bawang putih dan merah dihiris tumis dlm minyak panas.bila layu masukkan tauchu.Pastu masukkan bawang besar yang dibelah enam/lapan ,cili merah dan hijau yang dipotong memanjang.masukkan santan dan bahan lain yang dah digoreng dulu beserta kerang. last letak ler garam+gula.

terlior plak dahh
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2006 11:14 AM | Show all posts
Originally posted by Yume at 7-11-2006 08:13 PM


Goreng hambar2 jer kak Cranko ...

Yume x pernah try lagik ... ekekeke ... Yume fon ibu tanya macam mana nak masak tauchu ikan bilis ni ikut stail nenek Yume jer(sebab nak kasik tuan rumah n ...




oooo goreng hambar2 eh..
ok ok. malam ni akak try.. mandangkan kat dlm esbok byk ikan bilis.. hehehehe

thanks Yume
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2006 03:28 PM | Show all posts
Ikan masak tauchu resepi mak Sis ...Kalau kena makan hari hari pun Sis suka ..Tak tau ler kalau ada org lain yg resepi nya bih kurang cam yg Sis nak tulis ni:

Ikan - digoreng dulu (ikan kembong atau cencaru atau jenahak,,pendekata sumer boleh)
Bawang kecik, bawang putih, halia ..hiris-hiris
Cili HIjau
Timun - potong panjang2 (i inci) dari bahagian tepi timun , bukan tengah
Kunyit , serbuk
Tauchu, Air asam
Garam. gula

Cara:  
Tumis bwg kecik , bwg putih dan halia..sampai wangi
Masuk kan 4 sudu besar tauchu dan seerbuk kunyit.
Gaul kejap..Pas tu masukkan air asam jawa...(asam jgn byk sgt)
Masukkan ikan
Masukkan cili hijau..Bile mendidih masukkan garam dan gula..biar manis, jgn
masin.
Last sekali , masukkan timun.

Cuba laa...Sis kalu makan mesti berladong ladong kuah nya..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2006 08:59 AM | Show all posts
nanti nak try la masak taucu ikut resepi juita... mcm menyelerekan..
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2006 10:28 AM | Show all posts
tak penah makan ikan bilis masak taucu. kalo ikan tongkol ke, ikan sepat ke penah la
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2006 11:21 AM | Show all posts
dh lama x mkn ikan masak taucu..
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2006 12:44 PM | Show all posts
warda pun suka makan taucu...

selalu buat kangkung masak taucu.. marbeles sedapnya...

cumanya, dah jadi habit..sebelum masukkan tauhu.. warda rajin la masukkan taucu tu dalam  penapis teh... dan basuh sketttt
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-11-2006 06:20 PM | Show all posts

Kangkung masak lemak tauchu

Niii resepi yang selalu rimbun buat masa dulu2.. masa kat kampung. sekarang dah lama tak buat:

Sayur Kangkung
Bawang Putih (hiri)
Bawang besar(hiris)
Ikan bilis
pati santan
Minyak untuk menumis
Cili padi (ditumbuk)
Tauchu
Garam(sedikit jerr.. kalau tauchu x masin)
Serbuk perasa
Serbuk kunyit (or kunyit hidup ditumbuk sekali dengan lada)

Cara2
Goreng ikan bilis sehingga rangup, ketepikan
Then tumiskan bawang putih n bawang merah sehingga garing, masukan tauchu & cili.
Then masukn santan & serbuk kunyit. Biarkan mendidih.
Kemudian masukan kangkung, ikan bilis goreng, garam n perasa.
Sedia untuk dihidangkan.

kalau nak kuah banyak bole tambah air, but biasernyer mak rimbun buat tak banyak kuah.

eee lamanya rimbun tak makan kangkung masak lemak tauchu niiii... my feberet niiii

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2006 11:20 PM | Show all posts
Originally posted by aaz at 5-11-2006 02:13 PM
saya pun tak suka makan taucu rasanya sgt masin n baunya sgt busuk.. Tp pernah makan sekali tu sodap pulak..


Tak sepatutnya masukkan banyak sangat, 1 or 2 teaspoon tauchu pun dah cukup, for the flavour,bergantung kpd brand yg dibeli.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2006 01:04 AM | Show all posts
pernah buat bubur nasi taucu..resepi dari majalah saji atau rasa.....ok juga...
esok rasa nak goreng mee hoon campur taucu...tu pun kalau bangun awal...
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2006 10:42 AM | Show all posts
juita penah dengar ada sorang  celebrity chef ckp beza bihun goreng kita ngan mee siam ...cuma resepi buhun goreng kita yang biasa tu tambah taucu ngan kucai.....tambah 2 tu jadik ler mee siam...tak ingat dah rancangan  masak yan mana tah!!
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-11-2024 07:38 PM GMT+8 , Processed in 0.362025 second(s), 38 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list