|
Post Last Edit by maisya at 8-3-2010 11:54
sape tau cm ne nak buat kuih cakui...
huhuhu...suusah seh |
|
|
|
|
|
|
|
Aku ada cuba wat pakai recipe dari cook book cina...pakai alum powder...huarggh payau tu...uli pakai breadmaker....keras lak tu...hancuss....
Tp aku dgr pakai yis lagi ok...tak pernah try pakai yis lagik... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by MARAstudent at 11-2-2007 09:04 AM
sape tau cm ne nak buat kuih cakui...
huhuhu...suusah seh
HAI mara...
boleh refer kat link di bawah ni yea...
sebelum tu..Selamat Datang ke FNR yea...
CAKOI |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #2 kacang^soya's post
cakoi ni apa sbenarnya??chinese food ker?rasa plak camna? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by pinKy180 at 11-2-2007 01:19 PM
cakoi ni apa sbenarnya??chinese food ker?rasa plak camna?
cakoi nie sejenis kuih..
bentuknya panjang dan ada belahan kat tgh..
selalunya kalau nk goreng..kena tarikk panjang sket then lepas dalam minyak..
chinese ske makan nie..
tapi sekarang orang melayu pun tahu..kat pasar mlm byk..
kalau melayu yg jual..derang kasik kuah kacang sebagai dip..
sesetengah tempat panggil 'pak tongko'
sedap kalau dimakan bersama bubur nasik..
takpun makan saja pun sedapp gak..
|
|
|
|
|
|
|
|
Reply #3 Kacip_Fatimah's post
|
|
|
|
|
|
|
satu lg....cm ne nak buat kuih cakui tu dlm die mcm banyak ruang2 arr...???
ni arr yng penting skali..hehehe
[ Last edited by MARAstudent at 11-2-2007 05:06 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
hmm sedapnye.. nak try buat minggu ni |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #5 Kacip_Fatimah's post
klo tgk gambar tu mcm cucur kembung ja......kat pasar mlm ada jual yg ni n sy selalu beli....dia bagi sos utk cicah...sedap
eh betul ker ni cucur kembung?cucur ni mengelembong masa goreng kan n dalam dia berongga...betul x? |
|
|
|
|
|
|
|
rina suka cicah gula..sedap... |
|
|
|
|
|
|
|
saper ada resepi?leh kita sama2 try..mmg sedap ni |
|
|
|
|
|
|
|
cam best jer...
nampak gaya semua bebenda yang diperlukan dah ada dlm peti sejuk...
nak wat gak lah esok..hehe |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #10 rinafarha1709's post
rina bukalah link yg kak kacip tu bg kat atas....klo x silap ada 2 recipe....sy lupa lak nak copy ke sini... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by pinKy180 at 11-2-2007 08:28 PM
klo tgk gambar tu mcm cucur kembung ja......kat pasar mlm ada jual yg ni n sy selalu beli....dia bagi sos utk cicah...sedap
eh betul ker ni cucur kembung?cucur ni mengelembong masa ...
dah lama nak tanya soalan nie masa demam cakoi dulu tu..cakoi nie sama ker dng cucur kembong aka pak tongku tu........saper2 ada resepi nie boleh kasi tk..maksud soulha camner nak bentuk cucuq kembung yng 4 segi panjang tu..tk dpt nk imejin plak..
sekali dng sos cair dia tu..ada setengah orng ltak sesame dlm tu..uhh sedapnya..makan panas2 dimusim sejuk nie..... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #14 soulha's post
eloo..ade orang reti tak nak buat ruang banyak2 kat cakui tu?? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by MARAstudent at 12-2-2007 08:48 AM
eloo..ade orang reti tak nak buat ruang banyak2 kat cakui tu??
adoi kita tk reti gak lahh..nak tanya gak saper yg pandai tu..sy cuma pandai makan jer..yg cakoi panjang2 tu fisrt time msk sini baru tau..sllu dok makan yg 4 segi kembung tu jer..tp ada setengah bagitau cakoi nie sama dng cucur kembung tu..tk cuma tk reti nak emijin cam ner nak bentuk 4segi tu jer...dok sini barulah menyesal tk belajaq kat mak sedara dulu..dia pandai buat dan sedap cucuq kembung dia...
Nie resepi cakoi dlm simpanan cuma tak tau maner satu resipi kak noormasri..ingat nk cuba resepi kak noor..dan nie pic cakoi kak noor...
CAKOI - Sumber Chef Norzailina Alaf21
Adunan Yis
200g tepung gandum
300ml air suam
1 camb yis segera (instant yeast)
DOH
1 camt tawas, ditumbuk (alum)
400ml air
2 camt soda bikarbonat
1-2 camt garam
2 camb minyak
600g tepung berprotin tinggi (bread flour)
1 camb minyak, untuk sapu
2-3 camb tepung, untuk tabur
minyak untuk menggoreng
Untuk adunan yis:
Gaul semua bahan hingga sebati, tutup dengan kain lembab dan biar 1-2 jam. Larutkan tawas dengan separuh air, campur dengan adunan yis. Tambah baki air, soda bikarbonat, garam dan minyak. Bubuh tepung dan gaul menjadi doh yg lembut. Uli hingga adunan licin dan tutup dengan tuala lembab selama 30 min. Uli doh selama 10 min kemudian sapu permukaan dengan minyak dan tutup sekali lagi dengan tuala lembab. Biar 2 jam. Tabur tepung atas papan pencanai, ambil doh setebal 1 cm, lebar 10 cm dan panjang 30 cm. Potong menjadi 20 keping. Basahkan air di tengah satu potongan (gunakan lidi) kemudian lekatkan satu potongan lain di atasnya. Buat hingga habis. Angkat potongan yg bercantum, tarik sedikit kemudian terus masukkan ke dalam minyak panas. Goreng hingga keemasan.
Sumber Cari.com
Bahan2nya
600gm tepung gandum
1 bungkus ibu roti(dicairkan)
1 biji telur
1 gelas air
sedikit garam
minyak utk menggoreng
Cara2nya
1.Gaulkan tepung dgn telur, ibu roti & uli hingga lembut. Biar selama 5 jam.
2.Canai & taburkan sedikit tepung kemudian dilipat dua.
3.Potong sepanjang 8cm & tekankan atasnya dgn belakang pisau.
4.Goreng sampai kuning.
Sumber : Cari.com
Bahan-bahan :
1kg tepung gandum
1 paket yeast segera - Mauripan
1/2 cawan gula halus
1 camcateh garam
2 sudu besar minyak jagung
2 gelas air suam atau secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:-Gaulkan tepung dengan yeast, garam dan gula. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung dan tuangkan minyak jagung dan air suam. Uli hingga sebati dan tidak melekat pada tangan. Doh akan menjadi kenyal bila telah cukup diuli. Tutup doh dengan tuala lembap dan peram di dalam suhu bilik hingga doh mengembang dua kali ganda. Kemudian uli sekali lagi selama 10 atau 15 minit. Biarkan doh mengembang sekali lagi selama 20 minit. Panaskan minyak penuh dalam kuali. Taburkan tepung atas papan pencanai dah canaikan doh setebal 1 inci dan lebarnya 5 inci (lebih kurang). Celupkan pisau pemotong doh ke dalam tepung dan potong doh mengikut saiz yang dikehendaki. Turiskan sedikit ditengahnya tetapi jangan sampai putus. Terus masukkan ke dalam minyak yang panas dan goreng menggunakan api kecil hingga kuning. Hidangkan panas-panas dengan sos kastad atau lain-lain sos yang digemari
KUEH CAKOI sumbangan Kak Liza
Sumber : Cari.com
Bahan-bahan :
500 gm tepung gandum
1 paket yeast segera - Mauripan
1 s/b gula halus
1/2 s/t garam
1 s/b majerin
1/2 cawan minyak jagung
2 cawan air suam ]
1 ulas bawang putih ] dimesinkan dan tapis
tepung untuk tabur dipapan canai
Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:-
1. Gaulkan tepung dengan yeast, garam dan gula.
2. Campurkan majerin dan gaulkan saperti buat tat..rubbing method.
3. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung dan tuangkan minyak jagung dan air suam.
4. Uli hingga sebati dan tidak melekat pada tangan. Doh akan menjadi kenyal bila telah cukup diuli.
5. Tutup doh dengan tuala lembap dan peram di dalam suhu bilik hingga doh mengembang dua kali ganda.
6. Kemudian uli sekali lagi selama 10 atau 15 minit.
7. Biarkan doh mengembang sekali lagi selama 20 minit.
8. Panaskan minyak penuh dalam kuali.
9. Taburkan tepung atas papan pencanai dah canaikan doh setebal 1 inci dan lebarnya 5 inci (lebih kurang).
10. Celupkan pisau pemotong doh ke dalam tepung dan potong doh mengikut saiz yang dikehendaki.
11.Tekankan sedikit ditengahnya tetapi jangan sampai putus.
12.Terus masukkan ke dalam minyak yang panas dan goreng menggunakan api kecil hingga kuning.
CAKOI
2 1/3 cawan tepung gandum
1/2 cawan air
1/2 camca besar marjerin( dicairkan )
1/2 camca teh garam
1 1/2 camca besar gula
1/2 camca besar susu pekat manis
1/2 biji kuning telur
1 camca teh yis
1/4 camca teh soda bikarbonat
-Campur semua bahan kecuali tepung hingga larut. Tambah tepung sedikit demi sedikit.
-Uli hingga sebati dan tidak melekat pada tangan. Doh akan menjadi kenyal bila telah cukup diuli.
-Tutup doh dengan tuala lembap dan peram di dalam suhu bilik hingga doh mengembang dua kali ganda(1/2 jam).
-Kemudian uli sekali lagi selama 10 atau 15 minit.
-Taburkan tepung atas papan pencanai dah canaikan menjadi bentuk 4 segi. Potong menjadi beberapa jaluran.
-Ambil satu jaluran, celup sebatang lidi ke dalam air dan sapu di atas jaluran tadi. Ambil satu lagi jaluran dan letak di atas jaluran tadi. Tekan sedikit agar melekat. Ulang hingga doh habis.
-Panaskan minyak, ambil jaluran berkembar tadi, tarik sedikit kemudian goreng dengan api sederhana hingga keperangan.
-Sedap dimakan dengan kuah kacang atau sos kastad
|
|
|
|
|
|
|
|
rina dah buat..jadi gemuk n keras...kuih cakoi rina version gemuk..masa rina letak je dlm minyak terus mengembang..... |
|
|
|
|
|
|
|
Nie cakoi yg maisya pernah buat....tapi terlupa letak soda bikarbonat so jadik tak berongga. Utk step by step cara-cara nak buat boleh refer resepi di fotopages MamaFaMi ni :dia:Cakoi |
|
|
|
|
|
|
nunnun This user has been deleted
|
seorang kawan cina aku pernah bagi tahu yang bahan yang paling penting membuat cakoi ni adalah Ve Shiin..( betoi ka ejaan aku ni)
ader sesiapa tau tak aper benda ni.. |
|
|
|
|
|
|
nunnun This user has been deleted
|
delete....
terpost 3x...adehhh
[ Last edited by nunnun at 13-2-2007 09:41 AM ] |
|
|
|
|
|
|
| |
|