View: 75999|Reply: 110
|
MENU/RESEPI ANTARABANGSA :: TIMUR TENGAH ::
[Copy link]
|
|
akum...
rasanya belum ada lagi thread nie.
saya nak ajak kawan2 kat fnr nie kongsi resepi masakan arab, tak kirala roti ke,
nasik ke, manisan ke....
sesapa yg ada resepi masakan arab yg best2...bolehla masukkan kat sini.
sy ada tgk sebelum ni ada resepi baklava...
tu pun salah satu manisan arab.
ok...saya start dulu.
tak pernah test lg resepi nie.
tp suka sgt makan roti arab...
selalu beli yg siap je, kat sini SR1 (saudi riyal) ada 5 keping.murah sgt!!
kekadang tu sampai tak abis.
Arabic Bread
Ingredients
4 cups flour
1 tablespoon milk powder
1 tablespoon dry yeast
1 tablespoon sugar
1 tablespoon salt
2 tablespoons soft butter
1 |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
kufta wrapped in eggplants
kufta nie boleh jugak di makan dengan roti arab tu...
biasanya kalau makan kat restoran sini, roti arab tu dia bg free je dalam 4 keping.
biasanya makan dengan mixed grill...meat kufta, chicken kufta, homous eggplant/chickpeas (resepi dr lebanese) dll.
kalau ada resepi homous tu nanti, sy akan masukkan.
Kufta Wrapped in Eggplants
Ingredients
1- Kufta
2 eggplants
Salt and pepper
2 tablespoons olive oil
|
|
|
|
|
|
|
|
Baklava banyak jual kat sini...
kakpinat dah pernah jumpa kat Mid valley, Alamanda Putrajaya,The Curve...biasanya kat kiosk yang jual kacang-kacang dan kurma Arab...kalau nampak mesti beli...tapi mahal siot...tak apalah...bukan makan banyak pun,makan sikit-sikit jer...takut kencing manis.... |
|
|
|
|
|
|
|
kak pinat...
nanti sy cuba cari resepi tu...
sy pun tak pernah jumpa lg hati lembu yg dorang masak cam kufta tu.
karkadeh tu apa yek??
sy pun taktau sgt nama2 masakan arab nie
kalau gi restoran tu...tanya waiter tu macam2
sbb suma menu dalam bahasa arab..... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #5 maratussolehah's post
karkadeh tu kalau kat Malaysia orang panggil hibiscus..
rupa macam bunga raya merah tapi kelopak keras ...
orang keringkan dan rebus air dia minum..rasa macam ribena.... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #6 pinatbate's post
karkadeh nie kalau kt tempat kita ialah roselle...
kibdah tu senang jer...
hati lembu di potong halus...letak dlm periuk masuk sedikit stok /air + tomato pure + lada hitam + bawang besar...bila dah mendidih masuk garam secukup rasa...:bgrin:
p/s: kalau versi tumis tumis bawang puteh terlebih dahulu..boleh juga dicampur cili hijau dihiris halus... |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
sesapa ade resepi untuk buat baklava tak...atau tau kat mana nak carik? |
|
|
|
|
|
|
|
BAMIA
Resepi taken from Mesra.net
1 kg daging (saya prefer kambing)
1 tin susu cair
100 gram jintan manis
100 gram jintan putih
10 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
3 cm halia
serbuk lada putih
kacang bendi
4 biji bawang besar, potong empat (saya selalu boh 2 je)
4 sudu besar sos tomato (boleh ganti puree tomato)
sedikit daun ketumbar (saya omit sebab allergic dgn daun ni )
sedikit garam
sedikit serbuk perasa (saya omit)
cara2
- Daging dibersihkan dan potong nipis
- Kisar jintan manis, jintan putih, bawang merah, bawang putih dan halia.
- Gaul daging bersama bahan kisar.
- Masuk dalam periuk bersama segelas air. Masak daging hingga empuk.
- Kemudian masukkan serbuk lada putih, susu cair, kacang bendi, bawang besar, daun ketumbar, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga masak.
1st time makan daging bamia ni masa open house raya few years back. sedap sangat makan dgn roti perancis. saya da try resepi atas tu 2 kali memang best! |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by pinatbate at 13-5-2007 08:54 PM
karkadeh tu kalau kat Malaysia orang panggil hibiscus..
rupa macam bunga raya merah tapi kelopak keras ...
orang keringkan dan rebus air dia minum..rasa macam ribena....
dulu masa dok egypt..selalu minum air nie..sedap nye..dah tu murah..jual mcm kotak teh tu..
saya suka minum letak ais..teringat mcm minum ribena..
kat msia ada jual ker? ada masa nak cari kat supermarket sini lah..mana tau ada.. |
|
|
|
|
|
|
|
Khudhar (Masakan Arab)(mesra.net resipi)
Bahan-Bahan:
1 biji bawang besar atau 3 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
8 biji tomato masak yg lembik-lembik - diblender dengan air sehingga hancur (1 jag blender sja.)
5 biji kentang dipotong besar besar
4 batang carrot dipotong dadu
2 sudu teh lada hitam
1 ekor ayam dipotong 8 atau 1 kg daging dipotong besar besar - di goreng 5 minit
garam secukup rasa
Cara:
Tumis bawang putih dan merah sehingga kekuningan
Masukan tomato yang telah diblender Biarkan mendidih seketika masukan kentang dan carrot setelah hampir empuk masukan ayam tutup periuk reneh seketika sehingga kentang betul betul empuk masukan lada hitam dan garam secukup rasa biarkan seketika tutup api.
Siap untuk dihidangkan dengan nasi arab dua warna.
Tambahan:
Masakan ini boleh dibuat tanpa menggunakan ayam atau daging. |
|
|
|
|
|
|
|
DAGING /KIBDAH TUMIS ala Mesir(Gambar Internet)
Ingredients:
1/2 kg daging potong strips @ Hati lembu (Kibdah)
Bahan Perap :
Dark soy sauce/ mushroom sauce
Gula ( hanya untuk mem balance kan rasa, sedikit saja )
Lada hitam
1 sdb bawang putih cincang
2 sdb jus limau nipis
Campur semua bahan dan dimarinade selama 2 jam.
Directions:
Bahan lain :
1 bhg bawang besar potong memanjang
1 sdt ketumbar halus
1 sdt cumin (jintan)
1/2 sdt lada hitam
caranya :
Basuh daging /hati lembu sebersihnya..
Tumis daging/hati lembu dengan minyak olive secukupnya, lalu tambahkan air sebanyak 200 cc, kemudian masukkan bahan perap tadi, masak sampai daging empuk, dan airnya kering, masukkankan bawang besar dan ketumbar halus, jintan dan lada hitam.
Masak sebentar asal bawang layu, angkat dan sajikan panas2.
Biasanya disajikan dengan vegetarian mousaka..Orang Arab nie klu hati lembu dia nak yg bau2 kuat skit..baru terasa ummppp
[ Last edited by soulha at 15-5-2007 07:03 AM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
baklava ni tak silap saya dia pakai sejenis pastry philo (betul ker eja tu?)...pastry nipis gitu.....saya tak pasti la ada jual ker tak kat pasaraya ....
yang saya tgk dia way camni:
bahan :
pastry philo
1 mangkuk kekacang yang di cincang (almonds,pistachio,walnuts dan lain2)- saya suker byk kacang
melted butter (utk di sapu)
1 cawan air gula pekat (boleh campur perahan lemon kalau suka)
serbuk kulit kayu manis (jika suker spicy,tak sker boleh ommit)
cara:
-dalam loyang,lapiskan dengan pastry philo sehingap menutupi dasar loyang,kemudian sapukan dengan butter cair,tabur kekacang (dan serbuk kulit kayu manis), dan lapiskan lagi dengan pastry
-ulang proses yang sama sehingga penuh loyang
-sapu permukaan pastry yang paling atas dengan butter
-sebelum di bakar di dalam oven, potong baklava kepada beberapa bahagian (macam potong pizza gitu...potong kiub pon bulih gak....err...paham ker saya explain nie),kemudian barulah bakar di dalam oven pada suhu 180'C sehingga pastry nampak garing dan keemasan.
-setelah masak keluarkan dari oven dan curahkan air gula pekat ke atas baklava. biarkan sejuk baru lah makan. |
|
|
|
|
|
|
|
kak pinat...
insignia tu dah bg resepi hati lembu yg akak mintak tu. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #16 maratussolehah's post
hehehe....
dan kakpinat pun dah beli hati lembu...
cuma tak sempat nak buat lagi..
semalam layan biryani kambing la pulak.... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by pinatbate at 15-5-2007 06:53 PM
hehehe....
dan kakpinat pun dah beli hati lembu...
cuma tak sempat nak buat lagi..
semalam layan biryani kambing la pulak....
sedapnya kak pinat..hulur sepinggan...sy pun nk pie cari kibdah gak aarr..resepi isignia tu rasanya dh betoi dh...mkn dng isyh...sedap2 klu sekali dng mukhally (acar timun arab/zaitun jeruk).... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #18 soulha's post
soulha...
anak dara kakpinat suka sgt makan jeruk zaitun ni...
dia ratah jer makan depan tv...macam makan kacang tu..
sat yang warna itam,sat yang ijau,sat yang inti carot kat dalam tu...
bangkrap woo...kat sini sebotol kecik dah RM 4.00...yang botol besar berbelas ringgit..
mana ada jual pakai kilo..... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by pinatbate at 15-5-2007 08:15 PM
soulha...
anak dara kakpinat suka sgt makan jeruk zaitun ni...
dia ratah jer makan depan tv...macam makan kacang tu..
sat yang warna itam,sat yang ijau,sat yang inti carot kat dalam tu. ...
dulu soulha tk reti nk makan gak..tambah yg timbang kilo bau mcm minyak gas jer..ntah apa2 yg aku baunya...tp bila dh mula pandai makan,ratah cam timun jer..tp yg hijau tu sorrylahh..pahit....klu rajin dan ada orng balik boleh jer klu nak.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|