|
Ada tak resepi nak buat keropok lekor?. Teringin sangat nak makan sebab tapi kat sini kena buat sendiri.
[ Last edited by NoorMasri at 13-9-2005 11:07 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by kiki at 26-12-2004 07:56 PM:
Ada tak resepi nak buat keropok lekor?. Teringin sangat nak makan sebab tapi kat sini kena buat sendiri.
Hai Kiki, Noor selalu gak wat kepok kat sini..ni dia resepinyaaa
kalau kat M'sia resepi yg Noor buat camgini..
KEROPOK LEKOR
Bahan-bahan:
2 cawan isi ikan tamban atau selayang
4 cawan tepung sagu rumbia
1 1/4 sudu kecil garam
secubit serbuk perasa jika suka
ais ketul mengikut kesesuaian adunan
Cara membuatnya:
Bersihkan ikan
Asingkan tulang dan kulit dari isinya
Mesinkan isi ikan sehingga hancur
Masukkan tepung sagu dan mesin sekali lagi sambil menambahkan sedikit demi sedikit ketulan ais/air sejuk sehingga mendpt adunan yg lembut.
Pastikan adunan tidak terlalu lembik atau keras
Gentel dengan tangan membentuk saiz memanjang
Panaskan air hingga mendidih
Masukkan keropok lekor
Angkat setelah ia timbul dipermukaan air seketika.
tapi oleh krn sini (UK) tak ada tepung sagu rumbia so resepi nya Noor adjust jadik cam ni..
KEROPOK LEKOR PERANTAU
Bahan-bahan:
2 cawan isi ikan
2 1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kanji (tapioca starch)
1 sudu kecil garam
ais ketul secukupnya (boleh guna air sejuk dlm peti klu tak ada ais ketul)
secubit serbuk perasa jika suka
Cara membuat:
Bersihkan ikan
Asingkan tulang dan isinya
Mesinkan isi ikan sehingga hancur
Masukkan tepung jagung & tepung kanji, mesin sekali lagi sambil menambahkan sedikit demi sedikit ketulan ais/air sejuk sehingga mendpt adunan yg lembut.
Pastikan adunan tidak terlalu lembik atau keras
Gentel / uli dengan tangan membentuk saiz memanjang
Panaskan air hingga mendidih
Masukkan keropok lekor
Angkat setelah ia timbul dipermukaan air beberapa ketika
Boleh dimakan terus atau digoreng
Ni dia gambo KEROPOK PERANTAU yg Noor buat kat sini
[ Last edited by NoorMasri on 13-7-2005 at 05:36 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
KEROPOK LEKOR
500 gm ikan selayang/parang
500 gm tepung sagu rumbia [hanya banyak di Terengganu/Kelantan]
garam secukupnya
sedikit kiub ais
Cara;
1. Ambil isi ikan, buangkan tulangnya.
2. Tumbuk atau blend halus isi ikan sambil dibubuh garam.
3. Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini.
4. Kemudian bubuh tepung sagu secukupnya sambil diuli menjadi doh yang
kenyal [kental].
5. Ambil sebuku kecil adunan ini dan kepalkan.
6. Gelekkan supaya menjadi saperti sebatang kayu.
7. Jerang air hingga men-didih dan masukkan keropok ke dalamnya.
8. Bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis.
8. Biar sejuk sebelum dipotong pendek dan digoreng di dalam minyak panas.
keropok lekor yg baru direbus..masih panjang..
keropok lekor yang telah di potong dan goreng..siap untuk dimakan... |
|
|
|
|
|
|
|
Thanks Noor and Kak Liza...boleh try le petang nie....kena adjust sikit macam Noor buat tu.... |
|
|
|
|
|
|
|
Satu soalan...Pasai apa kena boh ais ketui?. Apa rahsianya...musykil jugak |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by kiki at 26-12-2004 10:23 PM:
Satu soalan...Pasai apa kena boh ais ketui?. Apa rahsianya...musykil jugak
alamak kiki...
kak liza lupa nak tanya orang yg ajar buat keropok tu laaa..
heran ye ..apasal depa bubuh ais..:stp:
agaknya tak mahu ikan tu cepat busuk kot..
kan selalu kalau kita nak simpan ikan kena bubuh ais..:hmm:
nanti kak liza tanya depa semula..dan akan kasi feedback sini... |
|
|
|
|
|
|
|
Wah... bagus jugak kalau try buat sendiri kan? lagi pun terjamin kebersihannya, bukan apa saya pernah pergi tengok sendiri kat pondok makcik-makcik yg buat keropok lekor ni.... ish..ish... tak moh citer lah! |
|
|
|
|
|
|
|
Aku pun pernah terkena benda yg sama....Masa tu kononnya, nak le cari yg sedap dan fresh (keropok kering)...pi le satu rumah, masa tengah bercuti dengan famili (belah pantai timur)...Sementara dok tunggu turn, ternampak le satu "makhluk" dicelah-celah keropok kering tu..ehhehehehe...Teruih aku pusing masuk dalam kereta, balik ke hotel. Tak jadi teruih beli keropok masa pi tu....
Tapi bila tak nampak, buat tak tau le, beli aje..walaupun dok terbayang lagik "makhluk" tu |
|
|
|
|
|
|
Jonah This user has been deleted
|
Kak Liza & Noor,
boleh explain tak ais tu nak buat camana? Letak saja ke, atau blend skali ke?
Lagi satu, selain ikan selayang, tamban & parang, ada ikan lain yang boleh buat keropok lekor ni.
Lagi satu, hehehe... senang ke nak keluarkan tulang ikan parang tu? Maaf, takde experience.
Maafle, sebab blurr skit. Hehehe...
:bgrin:
[ Last edited by Jonah on 27-12-2004 at 03:47 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by kiki at 27-12-2004 01:16 PM:
Aku pun pernah terkena benda yg sama....Masa tu kononnya, nak le cari yg sedap dan fresh (keropok kering)...pi le satu rumah, masa tengah bercuti dengan famili (belah pantai timur)...Sementara dok ...
Hee...hee.. awak nampak apa kiki? yg besar ke yg kecik? :lol Yg saya nampak ni bukan kat keropok kering tapi kat pondok kecik tempat dorang proses ikan nak buat keropok lekor. Anyway, tak lalu makan masa tu je... sebab masih teringat kan benda Allah tu tapi lepas tu balun sakan! |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Jonah at 27-12-2004 03:37 PM:
Kak Liza & Noor,
boleh explain tak ais tu nak buat camana? Letak saja ke, atau blend skali ke?
Lagi satu, selain ikan selayang, tamban & parang, ada ikan lain yang boleh buat kero ...
blend sekali ais tu..
Noor tak pernah buat kepok guna ikan parang..mahal wooo ikan tu tapi kepok yg dibuat drp ikan selayang atau tamban paling best..
[ Last edited by NoorMasri on 28-12-2004 at 02:50 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by kiki at 27-12-2004 01:16 PM:
Aku pun pernah terkena benda yg sama....Masa tu kononnya, nak le cari yg sedap dan fresh (keropok kering)...pi le satu rumah, masa tengah bercuti dengan famili (belah pantai timur)...Sementara dok ...
kiki makhluk apa yg awak nampak tuh..? : |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by NoorMasri at 27-12-2004 18:45:
kiki makhluk apa yg awak nampak tuh..? :
Makhluk tu...jeng..jeng..jeng...Che Siti.....sama warna dengan keropok...dok pulak dicelah-celah keropok yang belum dipacking..heheheheh....besaq jugak saiz dia.... |
|
|
|
|
|
|
|
Noor, kenapa keropok lekor tu jadik liat sikit...sebab terlebih tepung tapioca ke atau tepung jagung......atau sebab lain.... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by kiki at 28-12-2004 05:08 AM:
Noor, kenapa keropok lekor tu jadik liat sikit...sebab terlebih tepung tapioca ke atau tepung jagung......atau sebab lain....
terlebih tepung tapioca membuatkan ianya liat..kalau tak suka liat tak yah bubuh tepung tapioca pung boleh, ganti dgn tepung jagung..kalau suka kepok yg betul2 byk ikan boleh kurangkan tepung jagung..terpulang pada citarasa masing2..Noor mmg suka kepok yg bila digoreng ianya akan kembang skit (spt yg selalunya dijual kat pasar malam sekitar Trg kepok jenis ni digentel panjang2 cam gambo kat Liza tu)..sbb tu Noor bubuh tepung tapioca..kalau kepok yg byk ikan bila goreng ianya tak kembang (spt kepok losong yg kecik2/pendek tu )
kepok yg sedap mesti guna tepung sagu rumbia..tapi kat sini mana nak carik..tepung jagung lah alternatifnya..cian kita ek..awak UK kat mana ni Kiki :cak:
[ Last edited by NoorMasri on 28-12-2004 at 10:55 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by kiki at 28-12-2004 05:06 AM:
Makhluk tu...jeng..jeng..jeng...Che Siti.....sama warna dengan keropok...dok pulak dicelah-celah keropok yang belum dipacking..heheheheh....besaq jugak saiz dia....
Che Siti Wan Kembang melawat kepok tu sebelum dijual...:lol..eee yukkk |
|
|
|
|
|
|
Jonah This user has been deleted
|
Originally posted by NoorMasri at 28-12-2004 02:35 AM:
blend sekali ais tu..
Noor tak pernah buat kepok guna ikan parang..mahal wooo ikan tu tapi kepok yg dibuat drp ikan selayang atau tamban paling best..
[ Last edited by NoorMasri on 28- ...
Noor, tulang ikan tu camana nak buang? Seumur hidup belum pernah beli atau makan ikan tamban, ikan parang tu adalah. Tak leceh ke nak buang tulang dia? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Jonah at 29-12-2004 10:24 AM:
Noor, tulang ikan tu camana nak buang? Seumur hidup belum pernah beli atau makan ikan tamban, ikan parang tu adalah. Tak leceh ke nak buang tulang dia?
kak Jonah ke adik Jonah ni..ikan tamban tu kan buang tulang tengah nya aje..tulang yg halus2 tu tak yah buang..bila mesin hancur nya..kalu boleh demo kang senang..hehehe..teringat Noor masa Ting 1 & Ting 2 sebelum gi sekolah (masa tu sek petang) sempat amik upah siang/potong ikan kat tempat org wat kepok..carik duit lebih wat beli buku..sedihkan...:cry: |
|
|
|
|
|
|
dear_vcool This user has been deleted
|
Originally posted by hanieliza at 26-12-2004 09:31 PM:
KEROPOK LEKOR
500 gm ikan selayang/parang
500 gm tepung sagu rumbia [hanya banyak di Terengganu/Kelantan]
garam secukupnya
sedikit kiub ais
Cara;
1. ...
Ala! tak kan keropok lekor aje! mana sambalnya? kasik eh resipinaya!...aceh! |
|
|
|
|
|
|
Jonah This user has been deleted
|
Originally posted by NoorMasri at 30-12-2004 05:52 AM:
kak Jonah ke adik Jonah ni..ikan tamban tu kan buang tulang tengah nya aje..tulang yg halus2 tu tak yah buang..bila mesin hancur nya..kalu boleh demo kang senang..hehehe..teringat Noor masa Tin ...
Noor, akak Jonah ni dah kira sewaktu gak ngan kak liza kita tu. Cuma akak ni belia skit je dari kak liza. Hehehe...:lol |
|
|
|
|
|
|
| |
|