View: 50169|Reply: 35
|
CARA MAKAN CENCALOK???
[Copy link]
|
|
HAI FORIMER SUMER
BARU2 NI SY ADA PG MELAKA...MERIAH TGOK ORG JUAL BELACAN N CENCALOK SO REMBAT LA 2 BOTOL..TP CARA MAKAN X TAU
SAPER2 YG EXPERT LEH LA SHARE...SY DAH CUBA TRY TP MASIN YA AMAT....CAMNA NAK KURANGKAN RASA MASIN N MCM MANA NAK BUAT LG TERANGKAT LG...
KALAU DH ADA THREAD NI DEL LA MOD |
|
|
|
|
|
|
|
letak la bawang ngan asam limau..lia dulu suka tambah tomato..pastu cicah ikan bakar...nyam nyam |
|
|
|
|
|
|
|
perah limau, then potong bawang n potong cili api...
nyum2,, |
|
|
|
|
|
|
|
amik sesudu cencaluk.. boh dalam piring.. perahkan limau nipis, gaulkan dengan bawang hiris n cili api.
kalau boh dalam nasik goreng pon sodap! time tumis bahan2 tu tumis sekali cencaluk sesudu gitu pastu baru masukkan nasik. |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau nak lagi sedap makan ngan nasi panas2 berasap |
|
|
|
|
|
|
|
hiris bwg n cili padi,perah asam limau cket
campur gaul kan la kesemua bhn td bersama cencaluk
kecur plak ase......... |
|
|
|
|
|
|
|
nyum nyum ...... terliur aku .... |
|
|
|
|
|
|
|
ya Allah... kecur liur aku |
|
|
|
|
|
|
|
thks uols sudi kongsi...dah terbayang dah kesedapan nyer sllrp berair mulut nih...pah ni nak masuk dapur!!korang org melaka ke??? |
|
|
|
|
|
|
|
...bkn org melaka je reti mkn cencaluk nie...
omak den buh air limau kesturi + hirisan bwg kocik + cili api tumbuk
...slurpppp...mkn ngan nasik paneh...humanggg aiii...mau tambah tigo ompek kali nasikkkk... |
|
|
|
|
|
|
|
...bkn org melaka je reti mkn cencaluk nie...
omak den buh air limau kesturi + hirisan bwg kocik + cili api tumbuk
...slurpppp...mkn ngan nasik paneh...humanggg aiii...mau tambah tigo ompek kali nasikkkk... |
|
|
|
|
|
|
|
potong cili padi and spray asam limau.... fuhhh sodap |
|
|
|
|
|
|
|
taruk hirisan mangga muda pun sodapppp |
|
|
|
|
|
|
|
kita selalu letak air panas skit..nk kurangkan masin dia..pastu br letak jus limau..bawang hiris n patah2kan cili api |
|
|
|
|
|
|
|
Saya bubuh hirisan cili merah, hirisan bawang merah (or bawang besar) & perahan air limau. Sedap makan dgn timun. Paling sedap kalau ada ikan terubuk kukus. Berpinggan2 nasi tak sedar.
Pernah tengok org tumis cencaluk ni. Tumis bawang merah, bawang putih & cili dgn sedikit minyak. Bila dah brownish, baru masuk cencaluk & bubuh gula sikit. Dah masak baru perah dgn perahan limau kesturi. Fulamakkkk..... saya pula terliur. |
|
|
|
|
|
|
|
buat tumis sayur pun sodap...especially peria goreng
lebihkan hirisan bawang & lada. tumis bawang & lada, tambah cincalok, masukkan peria.
jgn lupa rendam hirisan peria dgn air garam dulu utk hilangkan rasa payau. |
|
|
|
|
|
|
|
sya baru 1st time nk blaja makan cencalok ni.. hari tu masuk dlm masakan ayam, sebab ada resipi dalam buku.. bile makan saje letak asam limau, bau die mcm hapak sikit.. mmg mcm tu ye bau die?? |
|
|
|
|
|
|
|
ahahhah me penah masa ngandung mulut tingin nak mkn cencaluk nih kebetulan somi otstesen melaka ...beli la .....pastu ble dah bwk balik tak reti plak nak makan..me tanya sorang pakcik (org melaka) nih camner nak makan cencaluk nih ..ada dia leh jwp "makan masuk mulut larrrr" huh! hampes tul!.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|