|
eh sape2 ada x resipi pisang goreng yg enak?? aku suke sgt mkn pisang goreng yg lebih2 lg yg pisang goreng nye agak lembik2 dan rangup tuh..
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 19-2-2009 10:14 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
kalu cempedak....goreng pakai tepung beras kan? pastu letak kunyit
skit biar ader kaler.....kalu nak rangup bancuh pakai air sejuk dlm fridge..... |
|
|
|
|
|
|
|
kalau cempedak goreng and pisang goreng nak bagi lemak sket...tepung cap sauh ke ape ape brand lah campur dengan tepung beras sket..then masukkan sket santan + air+sedikit serbik kunyit + secubit garam..untuk yang nak ranggup boleh masukkan kapur..tapi sikitttttt aje kang pahitt lak |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #1 menatang\ catat
I nak tambah skit ..+ kelapa parut secukup raya supaya lebih ranggup, lemak n tak berminyak sgt.
TQ... |
|
|
|
|
|
|
|
Ni ada resipi goreng pisang rangup my fren bagi....sedap giler...rangup walaupon dah sejuk lagi best kalau ada sambal kicap...selalu bancuh tepung gandum, garam, kunyit, gula sikit...tp bila ada resipi nih...i dah tak pandang lagi resipi lama tuh
3/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan tepung jagung
1 sd teh garam
1/2 sd teh serbuk kunyit
2 sd besar gula
1 sd besar minyak masak
air secukupnya (susah nak agak beh kuang 1 cawan kots)...agak2 dapat konsistensi titis (bukan cair yer)
1/2 cawan kelapa parut
Gunakan whisk, pukul seme bahan kecuali kelapa parut hingga sebati dan halus, masukkan kelapa parut dan gaul rata, sadurkan dengan pisang atau apa2 buah yg hendak digoreng....agak2 well coated tuh...kira cantik la tuh. Goreng dalam minyak panas hingga kuning keemasan...
pakai resipi nih i noticed senang jer nak separate kan pisang/buah jadi sebiji2...paling suka goreng cempedak pakai batter nih...cuma jgn rendam buah lama sgt ngn batter nih...bila nak goreng jer celup...lebihan batter tu pun boleh goreng titis jadi kopok yg rangup makan ngn gula...fevret |
|
|
|
|
|
|
|
Ni ada satu resipi..bila tgk balik mcm lebih kurang jerr dgn kacang soya paste tu..ambik dr forum sebelah..
TEPUNG UNTUK MENGGORENG PISANG/ KELEDEK DLL
sumber : Diana
Bahan-bahannya
75 gram tepung naik sendiri
60 gram tepung beras
1 camca besar tepung jagung
sedikit serbuk kunyit/ pewarna kuning
garam secukupnya
gula secukupnya (jika mahu)
sedikit air kapur (anggaran 1 sudu kecil - jangan terlalu banyak nanti pahit)
130 ml air
3 - 5 ketul ais (jangan terlalu banyak takut adunan cair)
Cara-caranya
Satukan bahan kering didalam mangkuk. Buatkan lubang di tengahnya, tuangkan air sambil gaul hingga sebati. Bila pekat dan boleh menyalut belakang sudu, biarkan bancuhan selama 10-15 minit. Pastikan minyak untuk menggoreng banyak dan cukup panas supaya pisang digoreng menjadi keemasan dan tidak menyerap minyak. Selepas bancuhan diperab untuk 10 - 15 minit dan minyak cukup panas, masukkan anggaran 3 - 5 ketul ais dalam adunan dan celup pisang dalam bancuhan dan terus goreng. Insyallah pisang akan menjadi ranggup
walaupun telah sejuk. |
|
|
|
|
|
|
|
Ni pula resipi utk tepung goreng cempedak..tak pernah try lagi..sumber resipi tak diketahui..
Tepung Goreng Cempedak
10 camca besar tepung beras
2 camca besar tepung ubi
1 biji telur
1 sudu teh air kapur
sedikit garam dan gula
sedikit pewarna kuning
Air ikut kepekatan yang kita suka
|
|
|
|
|
|
|
|
Tak pernah try buat bancuhan goreng pisang boh kelapa parut bagai...tak pernah makan lagi dan camner erkk rasa dia...
Anis selalu goreng pisang guna bancuhan begini :
10 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung goreng pisang adabi
2 sudu besar minyak masak panas
air dan garam secukupnya.
campurkan semua bahan kecuali minyak panas...dah sebati dan sedang elok bancuhan tu tak cair tak pekat...masukkan lak minyak panas dalam bancuhan tu....then celup pisang dalam bancuhan tu then gorenglah dalam minyak yang dah panas tu..goreng ler sampai kekuningan..mmg rangup dan sedap... |
|
|
|
|
|
|
|
kat archive pun ade byk resepi batter nih |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #6 pink_lavender's post
goreng pisang taruk kelapa parut mmg sedap.. dulu2 mmg x pnh dgr gak..
tapi masa kat u dulu, selalu tgk ada makcik jual grg pisang ni bancuh pakai kelapa parut..
hasilnya mmg sedap.. rangup then akan ada rasa lemak2 skit..
sekarang ni me buat pon pakai cara ni gak... |
|
|
|
|
|
|
|
sorry.. nak up balik thread ni.. psl goreng pisang.. check kat archive tak update..
tu yg search tu..
kelmarin MIL aku bagi setandan pisang.. bnyk tul..
so, ni first time aku nak try buat goreng pisang since ni peberet ku..
kalau ada lagi resepi nak buat goreng pisang ni tolong update pls..
lagi bnyk cara lagi bagus.. thanks.. |
|
|
|
|
|
|
|
wah best nye..........
teringat plak kat pisang goreng kat kampung....
mak cik joyah buat..... |
|
|
|
|
|
|
|
so far kakliza dah makan banyak negeri punya versi pisang goreng..
tapi kkliza suka versi Terengganu..
garing dan nipis jer batter goreng pisang ni..
Bahan Batter
2 cawan tepung beras cap Gajah
1 biji telur
1 s/k air kapur
1 s/k kunyit serbuk
garam
air secukup pekat
Cara
1. Bancuhkan bahan Batter sehingga rata dan biarkan sekejap. Jgn cair sangat.
2. Panaskan minyak yg banyak.
3. Masukkan pisang yg dibelah 2 dalam bahan batter dan jemputkan kedalam kuali.
4. Bila telah kuning keemasan angkat dan toskan dalam tapisan sayur
[ Last edited by hanieliza at 20-2-2009 11:33 AM ] |
|
|
|
|
|
|
|
tepung pisang goreng style alangGIRL
resepi alang ni adalah modification selepas alang tengok org siam buat pisang goreng diorang... in fact rasa dia mcm pisang goreng yg alang makan kalau alang balik kedah...
bahan2 utk batter
2 cwn tepung beras (nak campur tpg jagung sikit pun bole)
garam
sedikit ajer gula (satu sudu teh gitu, ikut selera la, takat nak melemakkan lagi)
minyak masak satu sudu teh
air kapur satu sudu teh..
bijan (disangai supaya wangi) dalam satu atau dua sudu makan gitu
kelapa parut tuh dlm satu pertiga cawan gitu or kalau nak lebih sikit pun bole.
sedikit santan (sikit sajer dlm suku cawan gitu)
air sejuk - agak2 lah, jgn cair.
pisang awak, abu atau apa2 pisang yg utk digoreng (alang suka yg lembik sikit)...
cara2
1. Bancuh bahan2 tepung tu smpi sebati... jgn masin sgt lah...
2. Celup pisang yg di belah dua kedalam tepung
3. Goreng dlm minyak terendam smpi kekuningan.
4. Angkat dan tos. Sedia utk dimakan.
batter ni sedap sbb rasa bijan yg harum dan lemak2 santan dan kelapa parut dan rangup...
[ Last edited by alangGIRL at 20-2-2009 12:06 PM ] |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by alangGIRL at 20-2-2009 12:00 PM
resepi alang ni adalah modification selepas alang tengok org siam buat pisang goreng diorang... in fact rasa dia mcm pisang goreng yg alang makan kalau alang balik kedah...
bahan2 utk batter
...
pisang goreng nk sedap mmg taruk bijan..
tapi kat sini jarang sgt dan tak penah nampak le pulak orang meniaga bubuh bijan..
kat penang ada satu gerai pisang goreng nie yg letak bijan..
alahai..sedap kan.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by Kacip_Fatimah at 20-2-2009 12:38 PM
pisang goreng nk sedap mmg taruk bijan..
tapi kat sini jarang sgt dan tak penah nampak le pulak orang meniaga bubuh bijan..
kat penang ada satu gerai pisang goreng nie yg letak bijan..
alaha ...
nanti kakliza pun nak cuba la.. |
|
|
|
|
|
|
|
kalau takde kapur kat rumah, takpe ke??
lagi satu, apa beza antara tepung gandum dgn tepung beras ni dari segi rasa..? |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #17 Kacip_Fatimah's post
kat kedah ada gak yg taruk bijan...wangi sgt... |
|
|
|
|
|
|
| |
|