SaintisUSA mengklasifikasikan beribu-ribu aroma yang boleh dihidu oleh manusia disusun kepada 10 kategori asas. ProfJason Castro (Bates College) dan Prof Chakra Chennubhotla (University ofPittsburgh) mengguna pakai teknik berkomputer untuk menganalisa bau kepadaintipati yang paling asas. Mereka melaporkan di dalam jurnal PLoS One bahawamereka telah melakukan 144 ujikaji dan ia mendapati mereka boleh dikumpulkan ke dalam 10kategori.
ProfCastro berkata: "Anda perlu memahami 10 kategori asas ini kerana iamencerminkan sifat-sifat yang penting tentang dunia seperti bahaya, makanan dansebagainya. Jika anda tahu kategori asas, maka anda boleh mula berfikir tentangdaya ciptaan bauan. Menurutnya lagi, kita tidak berupaya menyelesaikan masalah tentangmeramal bau berdasarkan struktur kimia, meskipun kkita berharap untuk melakukannya.
Beliauberkata ia akan menjadi penting untuk memulakan ujian teori pada aroma yanglebih kompleks, seperti minyak wangi dan bau setiap hari. Pada hakikatnya, apajua bau semulajadi adalah mungkin campuran kompleks - gabungan daripada 10kategori yang berbeza. Prof Tim Jacob, seorang pakar UK dalam bidang sains baudi Universiti Cardiff, berkata pada tahun 1950-an ahli sains bernama JohnAmoore mencadangkan satu teori yang melibatkan tujuh kategori bau berdasarkanbentuk molekul dan saiz.
Sepuluh jenis yang bau yang dikategorikan oleh kajian Castroadalah 1- Wangi 2- Kayu - Kayuan 3- Buah - Buahan (bukan limau) 4- Kimia 5- Pudina 6- Manis 7- Popcorn 8- Lemon 9- Pedas 10 Pereputan
Sumber: BBC Science
boleh diragui..popcorn satu asas bau yg kuat ker
|