|
Reply #106 Achik-Yaya's post
Mee sanggul ni ada jual dkat semenanjung x..?? Klau ada dkat mne..?? Tlg bgtau... Aku da lama mengidam nak makan mee ni... |
|
|
|
|
|
|
|
Balas #119 Baiduri Othman\ catat
teringat dgn umai ikan yu...sedapp... |
|
|
|
|
|
|
|
kat medan selera sri teja precint 9, putrajaya ade gerai juall masakan sarawak - mee kolok dgn laksa sarawak
opposite gerai mee rebus haji wahid |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #121 danialarif's post
Rasanya memang tak ada kot. Lainlah kalau kena import dr. Swak. Kalau tak jumpa, then boleh guna instant noodles yg dlm bungkus tu. Sedap jugak tau. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #124 Baiduri Othman's post
Ye ke...?? Pki Instant noodle x pernah try makan lgi la... Dlu2 msa duk sarawak mkn yg ori pny sedap giler la... Teringat blk msa aku duk dkat sarawak dlu... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #125 danialarif's post
Cubalah guna instant noodles kalau tak jumpa mee sanggul. Tapi jgn overcooked kalau rebus instant noodles. Biarkan noodles tu setgh masak. Lagipun kuah cukup panas & boleh masak mee tu. Lebih kurang mcm Mee Sedap ttp Mee Kolok instant noodles lagi sedap. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #126 Baiduri Othman's post
Waaaa... Ni nak kna try ni... Thanx for the info... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #128 Achik-Yaya's post
Ok, thanx for the info... |
|
|
|
|
|
|
|
teringin nk mkn ayam yg masak dlm buluh tu..yg msak cam lemang tu..ayam pasuh kot namanya |
|
|
|
|
|
|
|
Jgn lupa Ayam Pansuh & boleh ganti ikan instead.
Bahan2nya:-
Daun ubi utk dijadikan penutup ka ...
Baiduri Othman Post at 21-7-2006 11:20
Ayam pansuh ni yang kena masak dalam buluh ke?Rasanya hari tu ada makan ayam pansuh kat sarawak, tapi katanya 'ayam masak dalam buloh'. |
|
|
|
|
|
|
|
Ad sesiapa yg sudi share resipi Laksa Sarawak...
Hari tu ada try buat sendiri, tapi mcm tak sama yg jual kat kedai tu....he he he |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 132# rose_jewel
Laksa Sarawak (Resepi II)
bahan-bahan : anggaran 6 orang makan
- 200 g pes atau perencah laksa (guna pes laksa HJ Manan)
- isi ayam secukupnya (direbus dan dicarik halus)
- 1/2 kilo udang basah
- 1 bungkus mihun (direndam dan dicelur)
- 4 biji telur (didadarkan dan dihiris halus)
- 2 batang serai (diketuk)
- 200-250 ml santan pekat
- garam dan gula secukup rasa
- taugeh (dicelur)
- sedikit daun ketumbar (diracik)
- limau kasturi secukupnya (dibelah dua)
Cara-cara :
- Sediakan 2 liter air dalam periuk. Jerangkan. Kemudian masukkan udang (sekali dengan kulit dan kepala) bersama serai. Rebus hingga udang masak. Kemudian toskan udang. Air rebusan tadi jangan dibuang. Sebaliknya masukkan pes laksa dan kacau menggunakan api perlahan. (Boleh tambah air jika perlu).
- Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan sedikit gula.
- Masukkan mihun ke dalam mangkuk, letakkan bahan-bahan seperti taugeh, telur, daun ketumbar, isi ayam dan telur. Tuangkan kuahnya dan perahkan dengan limau kasturi. Hidangkan panas-panas. Untuk menyedapkan lagi rasanya, masukkan sedikit sambal udang kering.
Resepi Sambal Udang Kering
bahan-bahan :
- 6 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- sedikit belacan bakar (dikisar)
- segenggam udang kering (dikisar/ditumbuk halus)
- 4-5 sudu makan cili kisar/cili giling secukupnya
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula
Car-cara :
Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar tadi hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula dan masukkan air asam jawa. Kacau hingga pekat. |
|
|
|
|
|
|
| |
|