CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: friz6928

MENU ETNIK MASYARAKAT SABAH & S'WAK

[Copy link]
Post time 20-4-2009 08:44 PM | Show all posts

Reply #106 Achik-Yaya's post

Mee sanggul ni ada jual dkat semenanjung x..?? Klau ada dkat mne..?? Tlg bgtau... Aku da lama mengidam nak makan mee ni...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-4-2009 09:38 AM | Show all posts

Balas #119 Baiduri Othman\ catat

teringat dgn umai ikan yu...sedapp...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2009 10:33 AM | Show all posts
kat medan selera sri teja precint 9, putrajaya ade gerai juall masakan sarawak - mee kolok dgn laksa sarawak
opposite gerai mee rebus haji wahid
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2009 02:22 PM | Show all posts

Reply #121 danialarif's post

Rasanya memang tak ada kot. Lainlah kalau kena import dr. Swak. Kalau tak jumpa, then boleh guna instant noodles yg dlm bungkus tu. Sedap jugak tau.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2009 05:47 PM | Show all posts

Reply #124 Baiduri Othman's post

Ye ke...?? Pki Instant noodle x pernah try makan lgi la... Dlu2 msa duk sarawak mkn yg ori pny sedap giler la... Teringat blk msa aku duk dkat sarawak dlu...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2009 06:10 PM | Show all posts

Reply #125 danialarif's post

Cubalah guna instant noodles kalau tak jumpa mee sanggul. Tapi jgn overcooked kalau rebus instant noodles. Biarkan noodles tu setgh masak. Lagipun kuah cukup panas & boleh masak mee tu. Lebih kurang mcm Mee Sedap ttp Mee Kolok instant noodles lagi sedap.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-4-2009 08:42 PM | Show all posts

Reply #126 Baiduri Othman's post

Waaaa... Ni nak kna try ni... Thanx for the info...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2009 04:06 PM | Show all posts

Reply #128 Achik-Yaya's post

Ok, thanx for the info...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-3-2012 01:15 AM | Show all posts
teringin nk mkn ayam yg masak dlm buluh tu..yg msak cam lemang tu..ayam pasuh kot namanya
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 12:52 PM | Show all posts
Jgn lupa Ayam Pansuh & boleh ganti ikan instead.

Bahan2nya:-

Daun ubi utk dijadikan penutup ka ...
Baiduri Othman Post at 21-7-2006 11:20


Ayam pansuh ni yang kena masak dalam buluh ke?Rasanya hari tu ada makan ayam pansuh kat sarawak, tapi katanya 'ayam masak dalam buloh'.
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 12:54 PM | Show all posts
Ad sesiapa yg sudi share resipi Laksa Sarawak...
Hari tu ada try buat sendiri, tapi mcm tak sama yg jual kat kedai tu....he he he
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2012 12:07 AM | Show all posts
Reply 132# rose_jewel



Laksa Sarawak (Resepi II)
bahan-bahan : anggaran 6 orang makan
  • 200 g pes atau perencah laksa (guna pes laksa HJ Manan)
  • isi ayam secukupnya (direbus dan dicarik halus)
  • 1/2 kilo  udang basah
  • 1 bungkus mihun (direndam dan dicelur)
  • 4 biji telur (didadarkan dan dihiris halus)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 200-250 ml santan pekat
  • garam dan gula secukup rasa
  • taugeh (dicelur)
  • sedikit daun ketumbar (diracik)
  • limau kasturi secukupnya (dibelah dua)

Cara-cara :
  • Sediakan 2 liter air dalam periuk. Jerangkan. Kemudian masukkan udang (sekali dengan kulit dan kepala) bersama serai. Rebus hingga udang masak. Kemudian toskan udang. Air rebusan tadi jangan dibuang. Sebaliknya masukkan pes laksa dan kacau menggunakan api perlahan. (Boleh tambah air jika perlu).
  • Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan sedikit gula.
  • Masukkan mihun ke dalam mangkuk, letakkan bahan-bahan seperti taugeh, telur, daun ketumbar, isi ayam dan telur. Tuangkan kuahnya dan perahkan dengan limau kasturi. Hidangkan panas-panas. Untuk menyedapkan lagi rasanya, masukkan sedikit sambal udang kering.

Resepi Sambal Udang Kering
bahan-bahan :
  • 6 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • segenggam udang kering (dikisar/ditumbuk halus)
  • 4-5 sudu makan cili kisar/cili giling secukupnya
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula

Car-cara :
Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar tadi hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula dan masukkan air asam jawa. Kacau hingga pekat.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-11-2024 08:21 PM GMT+8 , Processed in 0.059683 second(s), 24 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list