|
alang nyer style buat kepok ikang ni
bahan2
satu kilo isi ikan selayang/ sardin/ tamban
1/2 kilo tpg sagu (kalau nak kurangkan pun tak pe)
ais
garam
cara2
1. Isi ikan ditumbuk lumat
2. Digaul dengan tepung, garam dan ais
3. Pastu gentel bagi panjang
4. Rebus dlm air panas, bila dh timbul, baru angkat.... |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Reply #232 ninoZ's post
alang beli tepung sagu kat bakery shop... |
|
|
|
|
|
|
|
cara nk buat kepok lekor sama je ngn nk buat fishball sebenarnye.....tp aku x pnh lak buat...slalu nk mkn blk kg or sape2 dtg dr kg aku kirim aje.... |
|
|
|
|
|
|
|
guna tepung kanji pun boleh. dulu masa mak muda2 dia selalu wat keropok lekor guna tepung kanji |
|
|
|
|
|
|
|
Nak tanya pasal keropok lekor ni, kalau guna ikan selar yang size besar tu boleh tak? |
|
|
|
|
|
|
|
pasar kajang yang kat mane ekOriginally posted by shahampang at 17-6-2007 10:50 PM
kalau nak keropok losong kat area lembah klang nie
saya sarankan pergi ke pasar kajang. Kat sana ade... dan dia buat depan kita lagi ... macam kat ganu jugak cuma lokasi jer yg berbeza.
Rasan ... |
|
|
|
|
|
|
|
keropok lekor yg terlebih tepung...tapi still boleh dimakan la |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
ada ker kt cni jual tepung sagu rumbia tu?? Kwn bgtau tepung tu ada kt area pantai timur jer... |
|
|
|
|
|
|
|
kalau nak buat kopok lekor ni, korang jgn letak sagu byk2 terus.. letak sikit2 jer dulu.
biar terlebih ikan, jgn terlebih sagu..
time nak gentel tulah korang tgk balik.. tabur dulu tepung sagu atas talam/papan nak gentel tu..
kdg2 bahan2 td nampak mcm lembik, tp bila dah tabur tepung atas talam tu, ok jer.. dah boleh gentel.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|