|
salam semua,
bel ada sikit soalan bodos la...
kalau kita bakar kek, kek jenis apa yang kita buat?
butter cake or sponge cake?
kalau butter cake, boleh simpan dlm fridge tak? sbb bila bel masuk dlm fridge dia jadik agak keras walhal kek tu asalnya lembut je...
dan normally lepas deco tu you all terus hantar pada customer ke? biar pada suhu bilik?
thanks in advance ya! |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #1 beldandy's post
Salam dik, nak bakar kek jenis apa tu terpulang la pada order customer atau selera kita. Kalau utk hias ngan buttercream, kek sponge atau butter boleh. Kalau utk fondant, make sure kek yg compact mcm butter cake, fruit cake dan yg sewaktu dgn nye. Butter cake memang boleh simpan dlm freezer, up to 3 months. Boleh balut ngan aluminium foil atau pun cling wrap. Bila nak hias, keluar dan defrost kan dulu, dlm beberapa jam awal. Nanti akan jadi lembut balik. Lepas deco, yes boleh terus hantar kat customer. Depend jugak jenis topping, kalau buttercream pakai susu, kita kena advice kat customer yg tak boleh biarkan kek tu lama-lama kat suhu bilik, takut cepat jadi masam. Kalau topping buttercream yg jenis pakai air je with shortening, tahan lama sikit kat luar. Kalau nak selamat, suruh je customer masuk dlm fridge kalau mkn tak habis.
Tapi utk kek fondant, tak boleh masuk fridge. Nanti bila keluarkan dia akan berpeluh. Just kat luar je. |
|
|
|
|
|
|
| |
|