CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: alahai

salammmsss warga bod K/P

[Copy link]
Post time 28-7-2009 10:17 AM | Show all posts
354# MsCinderella

Huih! Biri sedap o...Tiap minggu mesti aku buat Roast lamb, Lamb chop.....
belanga Post at 27-7-2009 09:46


gravy buat sendiri ka?? tereee... madc pi tesco tgk yg depa jual bungkus tu.. 400gram fr rm15 kut.. x berbaloi.. bek p kedai order sepinggan Rm15
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2009 10:19 AM | Show all posts
350# Hang

Tarak nak jatuh rega dah aih! Lagi elok orang lelaki kita boikot anak dara kita,  pi cari orang luaq ...hat murah sikit...baru padan muka puak2 yg duk kira nak belanja mahai. :lol menga ...
belanga Post at 27-7-2009 09:43


time madc baru kawen pun ada org tanya soklan2 gini.. then my hubby kinda arab sket la.. pastu dia keja kt site.. mmg gelap ler.. bila org tanya.. laki madc bangla ja.. brapa sgt la dia nk bg.. Quran sebijik dgn mas kawen pun dh cukup baguih.. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2009 10:53 AM | Show all posts
361# gutes_madchen
Aku suka masak sendiri sebab bila sediakan  makanan sendiri ni, kita boleh guna bahan2 terbaik, kita tak masukkan msg, food colouring, artificial flavour . Kita pakai minyak canola, extra virgin olive oil. orang berniaga pakai minyak yg low qualiti. Kalau yg dijual tu takkan depa nak letak cold pressed extra virgin olive oil? Mahal, tak untung. Lagipun aku surirumah sepenuh masa ada masa untuk memasak, mencuci, berkebun, segala. Sekali sekala beli kat luar juga.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2009 11:10 AM | Show all posts
Post Last Edit by belanga at 28-7-2009 11:21

360# MsCinderella

Ih, malaih la aku bab resepi2 ni. Hang cari saja dlm internet.

Biri ni hang bakaq kering gitu saja pun sedap dah sebab dia memang sedap.
Paling mudah kalau urgent, hang buh saja garam, lada, thyme dan rosemary(taboq atas daging tu). Rosemary memang kena sangat dengan biri. Bakaq la dlm oven atau atas arang. Pan fried dgn sedikit olive oil pun sedap. Ni paling mudah. Garam lebih sikit sesuai untuk biri dan panggang bagi garing sikit. Biri sesuai ada rasa masin sikit berbanding tawar.
Nak tambah garlic pun best ...ketuk beberapa ketui, slit sikit daging tu di beberapa tempat jolok masuk garlic.

Kalau yg berkuah sikit2  tu aku campoq dan mesin saja apa ada dlm fridge. bawang, bawang putih, lada  halia, tomato masak atau paste atau puree atau tomato sauce(apa yg ada dlm fridge), good quality mustard, thyme, rosemary, asamjawa(kadang buh kadang dak), cabai(kalau mau), kicap asli(kalau suka), extra virgin olive oil. Pas tu peram la....Pendekata, buh saja apa rasa nak makan...
Kadang2 aku bedai buh parmesan cheese lagi...

biri sesuai makan dengan sauce pudina.

Kalau nak buat gravy, buat yg macam makan dengan deef steak pun sedap, ikut la...mushroom base ke black pepper bese ke.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2009 11:16 AM | Show all posts
lama tak makan lamb chop............
masa student dulu selalu buat lamb chop goreng......
kak belanga pos sini sikit
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2009 11:20 AM | Show all posts
365# Hang
Habih dah aih, Sekali awang belanga hadap, licin! Tiap minggu kena jamu biri kat anak bujang aku tu...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 28-7-2009 11:29 AM | Show all posts
xreti buat gravy....
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2009 11:52 AM | Show all posts
xreti buat gravy....
gutes_madchen Post at 28-7-2009 11:29 AM


beli ja sos lada hitam tu........
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2009 11:53 AM | Show all posts
Post Last Edit by belanga at 28-7-2009 11:21

360# MsCinderella

Ih, malaih la aku bab resepi2 ni. Hang cari saja dlm internet.

Biri ni hang bakaq kering gitu saja pun sedap dah sebab dia me ...
belanga Post at 28-7-2009 11:10 AM


ni menu open house raya umah kak belanga ka...?
bila nak buat tu..
tang mana...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2009 07:10 PM | Show all posts
aduhh dah dekat bulan posa ni teringat buka posa makan nasi dgn biri masa kat US dulu....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2009 07:11 PM | Show all posts
xreti buat gravy....
gutes_madchen Post at 28-7-2009 11:29


aku tak reti langsung nak masak macam depa bagi lembuttt sungguh daging tu...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2009 09:34 PM | Show all posts
369# Hang

open house aku? Masa hampa duk buat open house sakan tu, aku duk nganga kelaparan di rumah pak mentua.
huk,huk,huk....
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2009 09:37 PM | Show all posts
367# gutes_madchen

gravy ni sebenaqnya nak buat lorat gak. kena roast daging bertulang, ambil fat yg jatuh tu...kira renyah la juga, tapi tak lah sangat. cari resepi la dlm internet tu..ataupun hang beli sudah la..tapi kan, buat sendiri lagi mengancam...fresh ingredients
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2009 09:39 PM | Show all posts
371# alahai

Nak bagi lembut steak ke? Hang kena tenyeh, hampuk dua tiga daih dengan martun kayu/besi  bergigi tu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2009 11:18 PM | Show all posts
370# alahai


teringat kat kak lahai dulu2 selalu tayang kat kami gambaq food yang dia masak !
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2009 11:19 PM | Show all posts
cemane ntah nak quote nih ..tak ketahuan cari yang baru nih
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-7-2009 08:15 AM | Show all posts
cemane ntah nak quote nih ..tak ketahuan cari yang baru nih
estrellas Post at 28-7-2009 23:19


klik qoute saja..pastu taip la kat bwh tu mcm biasa......hehe
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2009 09:00 AM | Show all posts
teringat kat kak lahai dulu2 selalu tayang kat kami gambaq food yang dia masak !


cheq tunggu kak lahai tayang kazen2 & anak buah dia yang single mingle....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-11-2024 09:22 PM GMT+8 , Processed in 1.423392 second(s), 26 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list