Cendawan hadalah sejenis kulat yang boleh dibahagikan kepada 2 jenes,....beracun ( x bole dimakan) dan jenes yang xberacun(boledimakan).Cendawan segar telah lama dijadikan bahan makanan yang bolemenambahkan rasa masakan.Secara amnya ia mengandungi protin yang tinggidari sayuran hijau yang laien.
Ia jugak mengandungi karbohidrat,serat danvitamin yang tinggi serta kandungan lemak yang rendah.Cendawan didefinasikan sebagai organ pensporaan kulat yang bolehdimakan. Ia mengandungi banyak protein,vitamin dan zat-zat galianseperti Kalium(K) dan Posforus(P) yang penting untuk kesihatan badan.Ia juga mempunyai rasa yang sodap.
Selaen daripada tumbuh semulajadi ,hada
beberapajenes cendawan yang boleh ditanam dan dibiakan.Cendawan idop denganmenumpang pada perumah seperti sisa tumbuhan atau bahagiantumbuhan yangtelah reput dan menyerap zat-zat makanan daripadanye. Bentuk cendawanadalah pelbagai, tapi kebiasaanya ia mempunyai batang atau tangkai dantudung yang berbentuk seperti payung.
terdapat lebehh 2000 jenes spesis cendawan di dunea tapi hanya 25 jenes aja yang
boleh di makan. kalu Kat Malaysia ni hada 7 jenes saja yang boleh dimakan.
Jalan jalan carik cendawan
Cendawan Tiram Kelabu (Pleurotus sajor caju)
Cendawan Tiram Putih (Pleurotus florida)
Cendawan abalone ( Pleurotus systidiosus) berwarna pink