View: 11616|Reply: 14
|
Resipi MasterChef Malaysia? Menjadi?
[Copy link]
|
|
Nak tau ade sesiapa yang dah cuba resipi kat website MasterChef Malaysia? Menjadi tak? |
|
|
|
|
|
|
|
xpenah try..cuci2 mata je kat cinun..tp menu2 nye mmg de vastt |
|
|
|
|
|
|
|
MC malaysia belum try tapi MC australia selalu..penah buaat isabella lemon meringue cupcake,chocolate cake donna hay etc |
|
|
|
|
|
|
|
paste la resepi dari masterchef tu dan gambar yg korang dah masak... baru semangat org lain nak cuba..hehehe |
|
|
|
|
|
|
|
xpenah jugak tp berangan slalula..hihi |
|
|
|
|
|
|
|
jarang tgk masterchef.. ada eh.. nk try la |
|
|
|
|
|
|
|
Teringin gak nak cuba tp belum berkesempatan lg...
Antara plan nk try ilah cucur udang chef Jo tu...
Simpla tp nmpak mcm sedap dan ada kelainan... |
|
|
|
|
|
|
|
Kero ada cuba resepi cucur udang chef Joe tu, cuma tak letak udang sbb allergic ngan udang. Guna russet potato sbb kentang jenis tu cepat masak... Mmg sedaplah bila letak kentang tu. Dah 2 kali Kero buat cucur nih.
Ni yg kero buat.....
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Ni resepi chef Joe (Credit MasterChef Malaysia )
Cucur udang - Chef Johari
Bahan-bahan Cucur Udang:
Tepung - 200gm
Tepung Beras - 2 sudu besar
Air - 1 cawan
Pes Cili - 1 sudu kecil
Bawang Merah - 1 biji
Daun Kucai - 80gm
Kentang - 1 biji
Jagung Kernel - ½ cawan
Udang Kecil Segar - 100gm
Garam
Lada Sulah
Minyak Masak
Bahan-bahan Sos Kacang Kuda:
Kacang Kuda (disejukkan) - 1 cawan
Cili Kering - 1 biji
Serbuk Kari Daging - 2 sudu besar
Bawang Merah - 1 ulas
Dadih Asli (Plain Yogurt) - 1 cawan
Daun Kari
Minyak Neuvida
Cara-cara Penyediaan Adunan Tepung:
Tepung dan tepung beras diayak dalam mangkuk sehingga tiada ketulan.
Masukkan garam dan lada secukup rasa.
Udang dikopek kulit dan dibuang kepala dan perut.
Bawang dimayang halus dan daun kucai dipotong panjang (ukuran – 1 inci).
Kentang dibersihkan dan dimayang halus.
Masukkan cili, bawang, udang, daun kucai dan kentang ke dalam adunan tepung tadi.
Masukkan air sedikit demi sedikit, gaul rata sehingga sebati.
Cara-cara Penyediaan Sos Kacang Kuda:
Kacang kuda direndam semalaman didalam air sejuk, dibiarkan dalam suhu bilik.
Rebus kacang kuda yang telah direndam dengan air bersih. Masukkan garam dan cili kering bersama kacang kuda tersebut. Rebus sehingga kacang menjadi empuk dan toskan menggunakan penapis dan asingkan air rebusan kacang di dalam bekas berasingan. Sejukkan kacang yang telah ditoskan.
Bawang merah dipotong dadu halus dan bawang putih dititik.
Panaskan minyak dalam kuali/periuk. Masukkan bawang merah dan bawang putih. Masak sehingga naik bau. Seterusnya masukkan daun kari.
Masukkan serbuk kari dan gaul dengan perlahan. Pastikan api perlahan juga.
Apabila sudah pecah minyak, masukkan kacang kuda tadi.
Goreng dalam 1 hingga 2 minit. Tuangkan 1 cawan air rebusan kacang tadi.
Didihkan selama 5 minit sehingga kari tadi menyerap ke dalam kacang.
Guna pelenyek untuk melenyekkan kacang dalam periuk tadi sehingga menjadi bentuk pati.
Pindahkan sos kacang kuda yang dilenyek ke dalam mangkuk. Biarkan sehingga sejuk. Masukkan ke dalam peti sejuk.
Sebelum dihidang, gaulkan dengan susu masam.
Betulkan rasa dengan garam. Tambahkan limau jika inginkan rasa masam.
Cara-cara Mengoreng Cucur:
Panaskan minyak didalam kuali sehingga menjengkau 160°C.
Masukkan adunan tepung menggunakan sudu dan goreng.
Goreng sehingga warna menjadi keemasan.
Hidangkan cucur udang bersama sos kacang kuda. |
|
|
|
|
|
|
|
Reply 8# Kero_kero
Nampak sedap! Best! |
|
|
|
|
|
|
|
Sungguh menyelerakan cucur tu....kena cuba nih |
|
|
|
|
|
|
|
Post Last Edit by Kero_kero at 15-12-2011 23:28
Lagi satu resepi yg Kero dah buat...Burger kambing mediterranean Zamir.
Tp Kero guna daging lembu.
Ni yg Kero buat....mmg sedap jugak.
Lebihan daging sbb tak semua guna buat burger, Kero buat sloppy joe aje. Senang & sedap.
|
|
|
|
|
|
|
|
Resepi Zamir:
Burger kambing mediterranean bersama raita
Bahan-bahan Burger Kambing Mediterranean:
Daging Kambing - 300gm
Jintan Putih - 1 sudu kecil
Kayu Manis - 1 sudu kecil
Bawang Putih - 3 ulas
Garam - Secubit
Lada Putih - Secubit
Kuning Telur - 2 biji
Serbuk Panko - 2 sudu besar
Bahan-bahan Raita (Tatziki):
Yogurt Asli -500ml
Lemon - ½ biji
Jintan Putih - ¼ sudu kecil
Bawang Putih - ½ ulas
Garam - secubit
Gula - secubit
Lada Putih - secubit
Timun (dipotong dadu)
Cara-cara penyediaan Burger Kambing Mediterranean:
-Kisarkan Daging Kambing,Jintan Putih, Kayu Manis dan Bawang Putih di dalam pengisar sehingga halus dan serata.
-Campurkan bahan kisaran tadi dengan kuning telur dan serbuk panko dan gaul sehingga sebati.
-Bentukkan adunan menjadi ‘Patty’ burger dan salutkan bahagian atas dan bawah burger dengan serbuk panko.
-Masak burger selama 6 minit setiap bahagian atau sehingga masak.
Cara-cara penyediaan Raita (Tatziki):
-Kisarkan semua bahan sehingga halus.
-Letakkan timun dalam bahan kisaran. |
|
|
|
|
|
|
|
penah buat masala kentang zamir. . sedap gak. sorry takda gamba |
|
|
|
|
|
|
|
Memang teringin nak buat tapi belum berkesempatan lagi, tak berapa minat western food tapi yang dah buat resepi chef Jo tu memang nampak menyelerakan |
|
|
|
|
|
|
| |
|