|
panas air sampai didih..masuk bawang, lada, halia, asam keping, perencah tomyam..didih lagi, campak kubis cina, telur, *lobak merah, *fishballs, *ayam atau sewaktunya yang ada dalam peti ais...makan dlm mangkuk dengan nasi panas.
(masakkan akhir bulan bila stok dalam peti ais dah abis )
fiber, protein, kuah, pedas, masam semua dah ada sekali.. tak payah masak banyak kali dan boleh masak dalam periuk nasi je semua ni .
*adalah optional... |
|
|
|
|
|
|
|
MissVixen posted on 21-10-2012 08:01 PM
panas air sampai didih..masuk bawang, lada, halia, asam keping, perencah tomyam..didih lagi, campak ...
wow..!! mcm sedap... tq2... aq print statement.. try buat kt umah...
|
|
|
|
|
|
|
|
*tips.
jika korang masak sambal ikan bilis. mesti taknak ikan bilis tuh lembik or lembut kan.
jadi, lepas masak sambal, jangan masukkan ikan bilis masa sambal masih atas api.
sejukkan sambal tu dulu. kemudian baru masukkan ikan bilis. hasilnye, ikan bilis jadik ranggup.
simpan dalam bekas kedap udara. boleh tahan berbulan gak tau. (pastikan masak sambal tu sampai betul2 masak)
aku datang waktu rajin (biasanya bulan puasa la), mesti buat stok sambal ikan bilis.
senang okeh.
|
|
|
|
|
|
|
|
ko nak resepi berasaskan ape ni? ayam ? ikan? telor? hehehehehe
|
|
|
|
|
|
|
|
ayam dan telo..ikan x makan.. sardin pn x makan... |
|
|
|
|
|
|
|
panas air selama 5 min, dh pns masukkan telo sebanyak bape bijik ko nak
agak2 nk telo 1/2 masak rendam kejap, kalo nk wt telo rebus,rebus lame2..
slmt mencuba |
|
|
|
|
|
|
|
Loloq89 posted on 24-10-2012 09:28 AM
panas air selama 5 min, dh pns masukkan telo sebanyak bape bijik ko nak
agak2 nk telo 1/2 masak r ...
haaa.... yang 2 aq expert buat...huhu
|
|
|
|
|
|
|
|
kalo kat umah 2 plak , mmg jenis mals tahap gaban kan so every month akan blander bawang siap2x n beli cili boh simpan dlm peti. bila nak masak sayur tumis ja bawang dah blander 2 campak ikan bilis sikit pas2 masuk minyak bijan sikit, serbuk pasti sedap then siap.
ayam or ikan plak goreng pas2 masak cili boh 2 buat ayam or ikan masak sambal... kalo nak jadikan ayam masak merah plak tambah jer sos cili ngan sos tomato sikit pas2 daun limau nipas n titik halia. |
|
|
|
|
|
|
|
Kalo dah bujang ni masak apa pun sedap....huhu |
|
|
|
|
|
|
|
skng ni org bujang leh masak mcm2...
demi perot yg bernyanyi katanya... |
|
|
|
|
|
|
|
hazimlensa posted on 24-10-2012 09:20 AM
ayam dan telo..ikan x makan.. sardin pn x makan...
telur sambal... hehehe yumie2.. sedapp..
ayam? ayam masak kicap..
gaul ayam ngn garam+kunyit..
tumis bawang besar, cili padi.. campak ayam.. tuang kicap..! da siap..hehe
klu rajin...
ko perap ayam ngn bawang merah+bawang putih+halia(ditumbuk or dikisar) + kicap..
pehtu tumis bawang besar, n masukkan aym yg diperap.. masak sampai ala2 kuah die jadi pekat sikit..
siap tuk dimakan..hehe |
|
|
|
|
|
|
|
bagi details..berapa biji bawang.. berapa2 semua..brg2 apa.. aq da try resepi dlm forum cari nie.. mmg ada mjadi..tp ada yg x jd.. ase mcm msin semacam je..huhuhu |
|
|
|
|
|
|
|
ini resepi aku....kalu tahap malas..........
1) Resepi MAGGI rendam...
a)mula2 jerang air smapai didih
b)dah didih kasi tuang dlm mangkuk berisi maggi
c) tutup mangkuk tersbut n tunggu 2 minit....
d) bila dh kembang setaman...kasi masuk perasa....
e) kacau smpai sebati...
f)kasi hidang n bedal.....
perut kenyang hati senang
2) Resepi oat berperisa sup cendawan campbell
a)mula2 jerang air sampai didih
b)masukkn oat dan serbuk sup campbell dlm mangkuk.
kacau smapai sebati.
c) bila air didih kasi tuang dlm mangkuk dan kacau.
d)biar smpai oat kembang
e) lepas kembang...mkn....ler apalagi
sekia utk hari dr org bujang trang..tang..tang............ |
|
|
|
|
|
|
|
turboturtle posted on 31-10-2012 05:30 PM
Resepi ni ..........ramai yg dah dapat Master... klu yg ni pun xpandai xtau la nk kat ...
hehhehe....ni bg yg paling mudah2 dulu...
skrg yg simple n agak mudah....
1) nasi putih + sambal + ikan goreng (nk syok amik ikan pelaling atau mata besar atau bawal hitam) + kicap + cili+ulam
a) masak ler nasik.....kalu x tau sila belajar....nk senang pakai periuk karan...kalu pakai dapur gas silap2leh hangus nnti.
b) ikan kasi siang dulu buang isik perut...lps tu gaul dgn kunyit (yg serbuk je) n garam (jgn bnyk sngt) lps tu goreng..mk rasa lemak2 ikan tu jgn ler garing sngt.....tp kalu nk garing...lama le goreng...tp jgn lak smpai rentung.
c) wat ler sambal belacan atau ikan bilis.....bhn2nya cili,bwng kecik (besau pun boley) n ikan bilis atau belacan.
nk kurang pedas kasi sangan dulu lps tu kasi tumbuk smpai lumat..letak garam secukup rasa...kalu nk than jgn terus perah
air asam atau limau....bila yg nk mkn je kasi taruk.....yg baki x yah taruk leh simpan dlm icebox...leh mkn esok lusa...
d) kicap lak...kasi tuang dlm pinggan..n pecahkan cili....
akhir sekali mknlah masa panas2...ikan goreng tu cicah kicap.....samabal kasi cicah ulam...nk jimat timun sudahhhhhhh.
terangkat beb.........
sekian resepi hari ini.
|
|
|
|
|
|
|
|
Agak2 ada lg ke umat manusia yg xreti msk nasik pakai periuk karan.... |
|
|
|
|
|
|
|
resepi ayam goreng berempah
ayam
serbuk jintan manis
serbuk jintan putih
serbuk ketumbar
serbuk kari daging
serbuk lada putih
garam dan serbuk kunyit
daun kari
gaul semua dgn ayam...perap la sejam...tp lg lama perap lg sedap...pastu goreng...siap!
|
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Wanita & Lelaki
|