Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10837
View
395
Reply

Sunnah nikah budak 6 tahun

[Copy link]

Author: Hujatul_Jihad       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-7-2016 12:44 AM | Show all posts |Read mode
قال البخاري : حدثنا محمد بن يوسف : حدثنا سفيان عن هشام، عن أبيه ،عن عائشة رضي الله عنها : أن النبي صلى الله عليه وسلم تزوجها وهي بنت ست سنين ، وأدخلت عليه وهي بنت تسع، ومكثت عنده تسعا

Artinya : Berkata Imam Bukhari : Menceritakan kepada kami Muhammad bin yusuf, berkata ia : Menceritakan kepad kami Sufyan dari riwayat Hisyam, dari riwayat ayahnya, dari riwayat Aisyah r.a : Bahwasanya Nabi s.a.w. menikahinya ketika umur beliau enam tahun, dan hidup serumah dangannya ketika umur beliau ( Aisyah ) sembilan tahun, dan beliau hidup beserta Rasul selama sembilan tahun.
( H.R Bukhari : 5133 ) .


hamdallah............  


suka laa para pedofil nak ikut sunnah  
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 12:25 PM | Show all posts
tak de perempuan dewasa ke untuk dinikahi...adoi laaa
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 08:50 PM | Show all posts
    قال البخاري : حدثنا محمد بن يوسف : حدثنا سفيان عن هشام، عن أبيه ،عن عائشة رضي الله عنها : أن النبي صلى الله عليه وسلم تزوجها وهي بنت ست سنين ، وأدخلت عليه وهي بنت تسع، ومكثت عنده تسعا

    Artinya : Berkata Imam Bukhari : Menceritakan kepada kami Muhammad bin yusuf, berkata ia : Menceritakan kepad kami Sufyan dari riwayat Hisyam, dari riwayat ayahnya, dari riwayat Aisyah r.a : Bahwasanya Nabi s.a.w. menikahinya ketika umur beliau enam tahun, dan hidup serumah dangannya ketika umur beliau ( Aisyah ) sembilan tahun, dan beliau hidup beserta Rasul selama sembilan tahun.
    ( H.R Bukhari : 5133 ) .



hamdallah............  


suka laa para pedofil nak ikut sunnah  

LOL , lagi sekali ko buat komen tanpa usul periksa yg akhirnya akan terbukti yg ko ni betul betul 'mat slow'

Sejak bila jadi sunnah nikah budak 6 thn? Nabi Muhammad(saw) nikah pompuan hingga ke umur 50+ , tetiba ko klaim sunnah nikah 6 thn. Ha ha , ko ni dah mabuk ketum ke? Dak terdesak kot ...

Ko paham ke ttg 'evolution of society'? Terutamanya ttg umur seseorang pompuan dinikahi

Pssst .... boleh ko bagi definisi pedofil? Cuba ko click link tersebut .... macamana sekarang ttg klaim pedofil yg kureng cerdik ko tu?

Kalo ko tak paham ...... oops , ko 'mat slow' .... mana ko paham .... ni dia research dari Uni of Sydney

An age of consent statute first appeared in secular law in 1275 in England as part of the rape law. The statute, Westminster 1, made it a misdemeanor to "ravish" a "maiden within age," whether with or without her consent. The phrase "within age" was interpreted by jurist Sir Edward Coke as meaning the age of marriage, which at the time was 12 years of age.

A 1576 law making it a felony to "unlawfully and carnally know and abuse any woman child under the age of 10 years" was generally interpreted as creating more severe punishments when girls were under 10 years old while retaining the lesser punishment for acts with 10- and 11-year-old girls. Jurist Sir Matthew Hale argued that the age of consent applied to 10- and 11-year-old girls, but most of England's North American colonies adopted the younger age. A small group of Italian and German states that introduced an age of consent in the 16th century also employed 12 years.
At the end of 19th century, moral reformers drew the age of consent into campaigns against prostitution. Revelations of child prostitution were central to those campaigns, a situation that resulted, reformers argued, from men taking advantage of the innocence of girls just over the age of consent. W. T. Stead's series of articles entitled, "The Maiden Tribute of Modern Babylon," published in the Pall Mall Gazette in 1885, was the most sensational and influential of these exposs.
More than 800 years after the first recorded age of consent laws, the one constant is the lack of consistency. Laws around the world define the socially appropriate age of consent anywhere from 13 to 18. Some differentiate between heterosexual and homosexual acts while others do not.

Kalo ko ada sikit aje otak , ko akan paham hanya pada 1275 di England saja , 'age of consent' law ini dikemukakan tapi tak dipraktikkan sehingga 800 thn kemudian. Objektif ttg 'age of consent' law ini is to address child prostitution.

Aiyoyo 'mat slow' , pasal apa ko gunakan the present cultural anthropology utk menilai sesuatu yg berlaku 1500 thn dulu? Klaim yg ko buat ni dipanggil presentism. Hanya yg kureng cerdik atau secara kasar ... bodoh bengap ..... akan buat klaim macam tu ..... oh yeah , sorry aku lupa ... 'mat slow' lah katakan

Ha ha , nak tunggu apa jawapan ko tu .... adakah ko akan meroyan bodoh lagi dan lagi dan lagi ....

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 10:41 PM | Show all posts
Edited by ibnur at 16-7-2016 10:48 PM

Bagus juga Acong letak sanad hadith tu.  Dalam class hadith itu dikira hadith ahad.  dan menarik sekali jalurnya ada perawi bernama Hisham bin Urwah.  Dalam post Acong di tulis sebagai Hisham.  Dan ditulis diceritakan dari bapanya iaitu Urwah.  Urwah mendengar dari Aishah.

Hadith tu diriwayatkan oleh Hisham semasa di Iraq dan masa di Iraq unmurnya dah masuk 70++.  Diceritakan pula ingatannya dah merosot.

Tapi Bukhari masih meletakan Hadith ini category sahih dan saya tak pasti hujahnya.

Perkara menarik lain, boleh dirujuk pada hadith lain yang juga ada perawi Hisham bin Urwah.  Sila rujuk dalam kitab berikut:

Yaqub bin Syaibah berkata: Apa yang dituturkan oleh Hisyam sangat terpercaya, kecuali yang disebutkannya tatkala ia sudah pindah ke Iraq. Syaibah menambahkan, bahwa Malik bin Anas menolak penuturan Hisyam yang dilaporkan oleh penduduk Iraq. (Ibn Hajar Al-Asqalani, Tahzib al-Tahzib. Dar Ihya al-Turats al-Islami, Jilid II, hal. 50) Termaktub pula dalam buku tentang sketsa kehidupan para perawi Hadits, bahwa tatkala Hisyam berusia lanjut ingatannya sangat menurun (Al-Maktabah Al-Athriyah, Jilid 4, hal. 301).

Kalau dikira kebelakang dari tahun perkahwinan Aisha r.a., tahun kelahiran Aisha ialah 613 masehi.  Tetapi dalam Tarikh Attabari, diceritakan kesemua anak Abu Bakar lahir sebelum wahyu diturunkan.  Bila dikira semula, sekurang-kurangnya umur Aisha masa bernikah tu ialah 10 tahun dan bersama Nabi s.a.w. masa 13 tahun.  Itu paling minima.  

Hujah tak setakat itu, dikirakan masa berlakunya perang Badar dan Perang Uhud, dalam riwayat sahih bukhari juga ada disebut umur semua yang pergi berperang.  

Selain dari tu ada beberapa riwayat dari Bukhari yang lebih kuat yang mana kata-kata itu adalah dari Aisha sendiri.   Sila baca berikut:

Sumber : Hadits Bukhari No.2134
Telah menceritakan kepada kami Yahya bin Bukair telah menceritakan kepada kami Al Laits dari Uqail berkata, Ibnu Syihab maka dia mengabarkan keada saya Urwah bin Az Zubair bahwa Aisyah radliallahu anha isteri Nabi shallallahu alaihi wasallam berkata; Aku belum lagi baligh ketika bapakku sudah memeluk Islam. Dan berkata, Abu Shalih telah menceritakan kepada saya Abdullah dari Yunus dari Az Zuhriy berkata, telah mengabarkan kepada saya Urwah bin Az Zubair bahwa Aisyah radliallahu anha berkata; Aku belum lagi baligh ketika bapakku sudah memeluk Islam dan ........

Saya seorang gadis muda (jariyah dalam bahasa arab) ketika Surah Al-Qamar diturunkan (Sahih Bukhari, kitabul-tafsir, Bab Qaulihi Bal al-sa`atu Maw`iduhum wal-sa`atu adha wa amarr)

Surah Al-Qamar turun lapan tahun sebelum hijrah.

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 10:55 PM | Show all posts
Sepatutnya perdebatan ditukar topik kepada "Kanapa Bukhari mensahihkan hadith tersebut".  Juga ada hadith yang sama juga dari Hisham bin Urwah.  Selain dari Bukhari, hadith tu ada dalam sahih Muslim.

Jadi kenapa Bukhari dan Muslim mensahihkan hadith tersebut?

Yang tu saya tak nak cari jawapan.

Lagi pun Acong hanya minat nak condemn agama Islam dan lain-lain agama.  Itu ajer kegemaranya.  Bukan nak mencari jawapan.  Kalau Acong nak cari jawapan yang benar, inshaa Allah, PM saya dan saya boleh bantu carikan jawapan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2016 12:19 AM | Show all posts
sam1528 replied at 16-7-2016 12:50 PM
LOL , lagi sekali ko buat komen tanpa usul periksa yg akhirnya akan terbukti yg ko ni betul betul  ...

owh...... rupanya perawi nyanyuk....... bukan budak umur 6 tahun

@Maideen.   




Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 12:57 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 17-7-2016 12:59 AM
ibnur replied at 16-7-2016 10:55 PM
Sepatutnya perdebatan ditukar topik kepada "Kanapa Bukhari mensahihkan hadith tersebut".  Juga ada h ...

u tahu dengan berbekallah element umur aisyah dan sekarang mazhab syafie membenarkan ayah berkahwin dengan anak tak sah raf mereka akan cuba memfitnah islam dengan CAVEAT - penilaian semula imam mazhab syafie dan dalam masa yg sama masukkan element kekanak, perkahwinan yg dilihat ditarfsir as 'incest'

walhal tak pulak nak kaji why King henrythe viiith had to do what he had to do t get an heir ....so itu tak nak kaji pulak ...

tapi tulah ...saja.

seeing the 'trees' and not the forest.

lagi satu ada pendapat menyatakan hadith riwayat siapa riwyat aisyah ke nabi if aisyah ...apa jadi

dalam konteks istibnat / deriving hukum...

dan u know apabila kita argue macam ni pembenci islam akan kata kita defensive and apologists.
i mean biasalah - perangai 'highlighting the trees' but not the forest atau samarkan konteks ...

typical caveat...strategi lapik.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 01:00 AM | Show all posts
Hujatul_Jihad replied at 17-7-2016 12:19 AM
owh...... rupanya perawi nyanyuk....... bukan budak umur 6 tahun

@Maideen.

apa benda pun kena tag ye seolah olah you tak mampu berhujah dengan menggunakan kapasiti sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 01:23 AM | Show all posts
Hujatul_Jihad replied at 17-7-2016 12:19 AM
owh...... rupanya perawi nyanyuk....... bukan budak umur 6 tahun

@Maideen.

Ada beberapa cara yang telah digunakan untuk menjustifikasikan perkahwinan Junjungan kita Rasulullah SAW sewaktu baginda berumur 50 tahun dengan Ummu Muslimin Aisyah binti Abu Bakar yang ketika itu berumur 6 tahun.....

1. Waktu itu memang biasa orang berumur 50 tahun kahwin dengan budak berumur 6 tahun.

2. Hak elehhh....omputih di Amrika dan England pon membenerkan budak umur 6 tahun untuk kawen jugak per.... (Dengan harapan orang akan ingat omputih Amrika dan England umor 50 tahun selalu kawen dengan budak berumur 6 tahun jugak. )

3. Dulu dulu nenek kita pon kawen umur 12 tahun tawww....( Tapi dia tak cakap datuk dia waktu tu berumur 13 tahun dan bukan 53 tahun....Prrrrrrpfffftght)

4. Waktu itu Aishah dah besar badan dia sebab dia cepat matang.

5. Ada hikmahnya Allah SWT telah menjodohkan Junjungan kita dengan seorang budak 6 tahun. Sebagai butinya sewaktu junjungan kita wafat, Aisyah baru berumur 18 tahun. Kerana Aisyah masih muda maka dapatlah ummah mengetahui banyak sunnah sunnah dan hadis nabi kerana beliau masih muda dan ingatannya masih bagus. Contohnya daripada Aisyah lah kita tahu bahawa ayat rejam penzina sepatutnya ada dalam Quran, tapi medium yang ayat itu ditulis telah dimakan kambing pulak....

6. Perawi hadis yang kata Aisyah kawen umur 6 tahun itu nyanyok sebenernya......

Ulamak keling tersohor apaka Naik nama dia, pernah ditanya pasal ini. Di bawah ini Maideen pastekan pandangan beliau. Tapi harus di ingat pepatah Melayu ada mengatakan. Nampak ular dengan keling kalu, maka pukul lah keling itu dahulu... Wallahualam.


Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 03:12 AM | Show all posts
akhlak yg difitnah lebih baik daripada yg memfitnah baginda saw itu sendiri.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2016 04:38 AM | Show all posts
Maideen. replied at 16-7-2016 05:23 PM
Ada beberapa cara yang telah digunakan untuk menjustifikasikan perkahwinan Junjungan kita Rasulull ...

mashaallah....... ketat bangat  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2016 04:48 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 16-7-2016 04:57 PM
u tahu dengan berbekallah element umur aisyah dan sekarang mazhab syafie membenarkan ayah berkahwi ...

aku malas nak copy paste  

makcik, 18 tahun masih main patung yaa?  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2016 04:50 AM | Show all posts
sam1528 replied at 16-7-2016 12:50 PM
Ko paham ke ttg 'evolution of society'?

apakah islam akan halal kan gay marriage?  
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 11:44 AM | Show all posts
Edited by sam1528 at 17-7-2016 11:46 AM
Hujatul_Jihad replied at 17-7-2016 12:19 AM
owh...... rupanya perawi nyanyuk....... bukan budak umur 6 tahun

@Maideen.

LOL , perawi nyanuk? Tak ada pon aku kata apa2 ttg perawi nyanyuk.

Ko dah mabuk ketum ke? Apa yg aku klaim bersertakan kajian & bukti adalah ttg 'evolution of society'. Tapi ko 'mat slow'. Tiba2 bila ko dah kantoi .... perawi nyanyuk pulak. Ko nak lari lagi ye?

Can you address the issue of 'evolution of society' of which the so called child marriage occued at that time?

Ha ha ..... dah senyap ye ttg kononnya sunnah Nabi ..... dah kanoi lagi kan ...

Ko 'mat slow' lah ..... ko tak mampu berpikir secara rasional & ilmiah ..... entah2 sekolah pon tak habis

Macamana dgn definisi pedofil yg aku mintak ko jelaskan ..... ko nak lari lagi ye?
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 11:48 AM | Show all posts
Hujatul_Jihad replied at 17-7-2016 04:50 AM
apakah islam akan halal kan gay marriage?

Ada ke the so called gay marriage? Marriage by definition is between man & women.

Ha ha ...'mat slow' dah kelam kabut nak tukar topik. Awat? Dah kantoi ttg Nabi Muhammad(saw) & Aishah(ra)

Can you stick to the topic

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 11:48 AM | Show all posts
Kan dah kata......  Acong bukan nak tau kenapa hadith tu jadi sahih tapi lebih suka dok perlekeh orang.

bermakna sudah selesai penghujahan sebab tak ada apa yang mampu Acong katakan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 11:55 AM | Show all posts
Edited by sam1528 at 17-7-2016 12:00 PM
Maideen. replied at 17-7-2016 01:23 AM
2. Hak elehhh....omputih di Amrika dan England pon membenerkan budak umur 6 tahun untuk kawen jugak per.... (Dengan harapan orang akan ingat omputih Amrika dan England umor 50 tahun selalu kawen dengan budak berumur 6 tahun jugak. )


The Roman tradition influenced peoples and cultures with whom it had come in contact. In the Islamic tradition following Muhammad, betrothal could take place earlier than PUBERTY, perhaps as early as seven, but the marriage was not supposed to be consummated until the girl menstruated and was of age. In medieval Europe, Gratian, the influential founder of Canon law in the twelfth century, accepted the traditional age of puberty for marriage (between 12 and 14) but he also said consent was "meaningful" if the children were older than seven. Some authorities said consent could take place earlier. Such a marriage would be permanent as long as neither party sought annulment before reaching puberty (12 for girls and 14 for boys) or if they had already consummated the marriage. Even if the husband had technically raped his wife before she reached puberty, the marriage was regarded as consummated. It was this policy which was carried over into English common law, and although consent was necessary, force and influence or persuasion seemed to have been permissible elements. Similarly Gratian's ideas about age became part of European civil law.

The American colonies followed the English tradition but the law could at best be called a guide. For example in Virginia in 1689, Mary Hathaway was only nine when she was married to William Williams. We know of her case only because two years later she sued for divorce, and was released from the covenant she had made because the marriage had not been consummated. Interestingly, historian Holly Brewer, who discovered the case, speculated that if William had raped Mary, she probably would not have been given the divorce.

Historians in the twentieth and twenty-first centuries have sometimes been reluctant to accept data regarding young ages of marriage, holding instead that the recorded age was a misreading by a later copier of the records. Natalie Davis, whose book The Return of Martin Guerre became a movie, made her heroine, Bertrande, much older than the nine-to ten-year old girl she was when she married her missing husband.

Oops .....

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 11:56 AM | Show all posts
ibnur replied at 17-7-2016 11:48 AM
Kan dah kata......  Acong bukan nak tau kenapa hadith tu jadi sahih tapi lebih suka dok perlekeh ora ...

Kita tunggu aje lah apa yg 'mat slow' nak meroyan

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2016 03:46 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 17-7-2016 03:47 PM
Maideen. replied at 17-7-2016 01:23 AM
5. Ada hikmahnya Allah SWT telah menjodohkan Junjungan kita dengan seorang budak 6 tahun. Sebagai butinya sewaktu junjungan kita wafat, Aisyah baru berumur 18 tahun. Kerana Aisyah masih muda maka dapatlah ummah mengetahui banyak sunnah sunnah dan hadis nabi kerana beliau masih muda dan ingatannya masih bagus. Contohnya daripada Aisyah lah kita tahu bahawa ayat rejam penzina sepatutnya ada dalam Quran, tapi medium yang ayat itu ditulis telah dimakan kambing pulak....

Oooh , I see
- Kalo media yg kononnya ada hukuman rejam telah dimakan kambing & ia tak ada dlm Quran makna ko klaim Quran tak complete?

Points to consider
- Adakah media yg ada hukuman rejam ada pada Aishah(ra) sahaja. Kita tau ramai org ada menyimpan media yg ditulis dgn ayat Quran sebagai koleksi peribadi mereka
- Dizaman tersebut ramai sahabat Nabi Muhammad(saw) yg hafal Quran. Adakah kambing tersebut makan ingatan mereka juga

Bizzare argument ..... no logic to it
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094879s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list