Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
5003
View
85
Reply

Sesat

[Copy link]

Author: syue86       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-9-2016 10:24 AM | Show all posts |Read mode
saja buka thread ni
aku pasti banyak orang yang pernah sesat masa guna apps
tak kisahlah waze mahupun goggle maps
ini yang terjadi kat aku baru2 ni
sampai demam tak kebah2

lepas habis ke rumah kenduri di hutan melintang
aku terus nak balik ke rumah..jadi terus on google maps
aku kureng sket ngan waze..xtau la knp..huhu

so baru drive dalam 10 minit gitu
google maps mencadangkan aku ikut laluan baru
sebab laluan first die bagi esak..so aku accept aje
bermulalah episode misteri hidup aku

yang aku ingat die suggest jalan Sepintas
dan sepanjang jalan memang sunyi giler2
hanya ade 2-3 bijik kereta je selisih dengan aku
lepas tu ade lalu jirat cina juga

memang jalan tu x sesak langsung
yelah memang xde yang guna pun jalan tu
makin lama makin gelap jalannya
mata aku plak focus ke jalan je
xnak melilau tengok kiri kanan

minyak aku plak dah start berkelip..sudahhh!
Alhamdulillah jumpa pam minyak di felda sueharto
lega sket la..nampaknye maps tu bawak aku ikut felda..fine..

selepas tu au lalu satu kampong ni
dan maps suruh masuk dalam kampong tu
tapi berlegar2 la aku dalam kampong tu sebab maps macam dah weng and internet pn E je
beberapakali aku restart hp...

then die suruh ikut satu jalan tanah merah ni
aku tengok maps memang ade 2 km kena ikut jalan tu
aku rasa pelik and try ignore jalan tu tapi die asik mention aku salah jalan
aku pun masuk la balik jalan tu...sedapkan hati hanya 2 km aje

goshhhhh...aku xtau aku ni ambitious ke apa
jalan tu memang semata jalan Tanah merah yang digunakan orang kutip kelapa sawit
tapi aku terus memandu tanpa berhenti...sampai la aku berada di tepi divider
yang membolehkan aku tengok beberapa kereta lalu lalang
terus terfikir, mgkin betul maps ni tapi aku cuak sebab dah takde laluan lagi selepas tu

lama jugak aku terdiam dalam kereta
dan terus turun nak tengok keadaan jalan
rupanya depan aku dah ade longkang
mujur aku tak drive ke depan

masuk dalam kereta
aku cuba restart balik hp
dan dem!die suruh patah balikkkkkkk
aku dah myumpah2 dalam hati
terus la patah balik

dan masa kat simpang jalan nak masuk ke ladang kelapa sawit tu
aku dapati ada 3 buah kereta berhenti kat situ sambil berbincang n tunjuk hp diorang
aku rasa maps diorang pn suh masuk jalan tu
aku terus je blah dan keluar dari kampong tu
syukur lepas tu takde apa berlaku

korang kalau ada cerita macam aku
kongsi la..banyak gak aku dengar waze lead ke kubur
ke kawasan sunyi

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 10:41 AM | Show all posts
jgn bergantung pd waze sgt...cuba2la hafal jalan....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2016 10:45 AM | Show all posts
zulka replied at 20-9-2016 10:41 AM
jgn bergantung pd waze sgt...cuba2la hafal jalan....

tu lah..memula nk ikut jala biasa guna
sekali die kata jalan yg tu sesak teruk..hmmm
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 10:51 AM | Show all posts
felda soeharto.. kampungku.. hehekalo dr situ nak ke pekan tg malim, jalan mmg la gelaps..
dr tg. malim tu, dekat dah nak ke highway..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2016 11:21 AM | Show all posts
farihada replied at 20-9-2016 10:51 AM
felda soeharto.. kampungku.. hehekalo dr situ nak ke pekan tg malim, jalan mmg la gelaps..
dr tg. m ...

saya termasuk ladang tu dekat kampung fajar
adui hai..trgat2 nama jalan situ
jalan sukun, jalan pauh
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 11:27 AM | Show all posts
pernah guna waze masa nk jumpa member laki aku kat pej. pertanian Narathiwat.
Sekali dia bawak jalan masuk ke kampong mana ntah, jumpa ramai orang dok jalan2 nak pegi ke satu tempat. Laki aku berenti tanya pak cik tu, dia kata kena kluar balik ikut jalan sekian2...
Laki aku tanya la, ramai2 ni nak kemana? Ada ka patut waze bawak kami pegi ke pasar malam..
hampeh tul...sorry la tak seram pun, cuma tak leh harap sgt la benda alah nie..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2016 11:33 AM | Show all posts
zameyla replied at 20-9-2016 11:27 AM
pernah guna waze masa nk jumpa member laki aku kat pej. pertanian Narathiwat.
Sekali dia bawak jala ...

tu lah..mmg xbley harap
tp suke psg buat peneman dlm kete
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 11:45 AM | Show all posts
waze nih guna boleh percaya jangan 100% tapi setakat ni guna ok je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2016 11:48 AM | Show all posts
nyanyan replied at 20-9-2016 11:45 AM
waze nih guna boleh percaya jangan 100% tapi setakat ni guna ok je

dalam kes saya ni
saya guna google maps
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 11:56 AM | Show all posts
syue86 replied at 20-9-2016 11:48 AM
dalam kes saya ni
saya guna google maps

adik beradik je tu haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2016 12:08 PM | Show all posts

tu lah...huhuhu..
terkena sudah
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 01:56 PM | Show all posts
zameyla replied at 20-9-2016 11:27 AM
pernah guna waze masa nk jumpa member laki aku kat pej. pertanian Narathiwat.
Sekali dia bawak jala ...

ehehe...ini kelakar
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pon ade la pengalaman tak berapa baik dengan waze ni. Google maps so far x penah lagi sesat. Kalau sesat pon aku blh nampak rute dalam maps tu. Kalau waze ni pepaham jelah.

Kejadian masa aku bujang malam2 gerak nak ke gunung besar hantu , Jelebu N9. Aku gerak sorang dari rumah sewa yang lain sume naik bas dari jb. So aku just tunggu kat kem tu je. Masa mula-mula tu ok lah dalam pukul 1 pagi aku gerak, ingat jalan ok rupenye kena masuk hutan jalan sunyi gila jalan bengkang bengkok pham2 la jalan ke jelebu tu kan. Sekali waze bawak masuk jalan kecik yang muat2 satu kereta je kiri kanan penuh lalang tinggi- tinggi. Adui aku memang berderau la darah tak kuasa aku nak masuk situ.

Naya je kalau ade bende keluar dari celah2 lalang tinggi-tinggi tu. Tu belum cite jalan yang sunyi xde lampu xde sebijik kereta pon lalu. Adui..macamn lah aku boleh berani nak drive memalam gitu sorang2.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2016 02:36 PM | Show all posts
miz_butcher replied at 20-9-2016 02:31 PM
Aku pon ade la pengalaman tak berapa baik dengan waze ni. Google maps so far x penah lagi sesat. Kal ...

tu la..bila tgk route tu balik
lepas on off hp, die suh patah balik plak
hampagas betullllll!

tp bl fikir balik
mn la dtg kberanian drive sorg2
n masuk kwsn mcm tu..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 02:57 PM | Show all posts

xmo dah guna waze ni...

penah ari tu nak pegi ke rmh sewa adik yang belajar di kota bharu..
rumah sewa dia kat lain...yang waze hantar tempat lain..kena masuk kebun getah saper ntah..pastu jumpa kawasan perumahan yang baru siap dan belum berpenghuni lagi
nasib baik waktu siang...kalo mlm mmg seram area tu....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2016 04:19 PM | Show all posts
d_anne04 replied at 20-9-2016 02:57 PM
xmo dah guna waze ni...

penah ari tu nak pegi ke rmh sewa adik yang belajar di kota bharu..

lepas ni mmg nak kurangkan pggunaan
seriau rasa bila trgat2 balik
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku suka guna waze coz senang fhm...
Google map aku lum expert pakai...
Tp guna waze ni fhm2 la...
Penah aku guna waze nak ke airport di sebuah negeri.
Waktu tu tgh cuti2 Msia...
Leh lak jln ke area blkg airport n u have reached the destination katanya... X psl2 kena tanya org yg jenjln tepi jln... Mmg salah jln tpaksa cari route lain. Lawak lak rasa. Kuikuikui.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Cerita aku tu besa2 je la.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 04:55 PM | Show all posts
syue86 replied at 20-9-2016 04:19 PM
lepas ni mmg nak kurangkan pggunaan
seriau rasa bila trgat2 balik

syue .. lain kali bawak member teman..... jadi co pilot... heheehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2016 05:15 PM | Show all posts
ayang79 replied at 20-9-2016 04:55 PM
syue .. lain kali bawak member teman..... jadi co pilot... heheehe

tak brp suke bwk 'henbeg' byk2..hehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2016 05:16 PM | Show all posts
hijau88 replied at 20-9-2016 04:55 PM
Aku suka guna waze coz senang fhm...
Google map aku lum expert pakai...
Tp guna waze ni fhm2 la... ...

adekah epot di utara tanah air?
tapi asal siap je ye die anta wpn tu jln belakang
sabau je laaaa
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
syue86 replied at 20-9-2016 05:16 PM
adekah epot di utara tanah air?
tapi asal siap je ye die anta wpn tu jln belakang
sabau je laaaa ...

Kira mcm tu la. Lawak lak... Aku rasa aku ni yg salah pilih route. Kehkehkeh.
X familiar jln... Waktu mula2 smpi pun guna waze so ikut je la. Tu yg x ingt. Haha.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2016 05:30 PM | Show all posts
hijau88 replied at 20-9-2016 05:22 PM
Kira mcm tu la. Lawak lak... Aku rasa aku ni yg salah pilih route. Kehkehkeh.
X familiar jln... W ...

jalan situ mmg konpius pun
nak2 duk buat jalan baru
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 05:31 PM | Show all posts
masa google buat mapping pon depa sesat jugak...korg ingat dorg rajin ke nak detailed setiap ceruk..haahahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun penah kene ngan waze........mase raya thn lepas.......nak pegi rumah kawan asben kt kajang tu......bukak la waze.......sekali dia bg jln....masuk segala celah rumah org...sampai la kat 1 jln tu .......dia tunjuk yg kaw rumah kwn asben tu kat belah kanan kitorg.....
Padahal sebelah kitorg tu mase tu bukit......rupanye ......kawasan rumah tu mmg la kat atas bukit tu......tp masalahnye.....mcm mn nk gi sana.....tak kn la nak soh kete tu panjat bukit tu kot
Akhirnye.....kitorg patah blk.....n call blk kawan asben tu.....tanye jln mn yg bole sampai rumah dia...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055000s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list