CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 12910|Reply: 65

Cuba Sendiri, Resipi Rahsia Kuih Keria Melaka Homemade

[Copy link]
Post time 19-12-2016 11:57 AM | Show all posts |Read mode
Kebelakangan ini heboh dengan orang bercerita tentang keenakan kuih keria antarabangsa yang terkenal di Melaka.


Namun, bagi orang yang duduk jauh memang agak sukar untuk merasainya, tapi jangan risau sebab resepi yang dikongsikan ini hebat dan setanding rasanya.

Foto: Star2.com


Bahan-bahannya:
500gram ubi keledek
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung gandum (untuk menguli)
1 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil double action powder/2 sudu besar baking powder


Bahan sira:
150 gram gula melaka atau 1 1/2 ketul gula melaka
1 ketul gula batu
1 sudu besar gula pasir
1/4 cawan air


Langkah-langkah:


1. Guna keledek putih dalam berat sekitar 500 gram




2. Kupas ubi dan rebuskan sehingga empuk. Masukkan sedikit gram dalam air rebusan




3. Tumbuk ubi dengan menggunakan lesung batu




4. Masukkan secawan tepung gandum dan satu sudu besar tepung beras bersama ubi dan ulikannya




5. Masukkan sesudu kecil double action baking powder? 2 sudu kecil baking powder biasa




6. Gunakan 1/4 tepung gandum yang lebih untuk digunakan semasa menguli untuk elakkannya dari melekat di tangan




7. Bentukkan adunan guna penutup botol apa sahaja mengikut kesesuaian




8. Susun adunan kuih atas talam dan taburkan sedikit tepung sebelum digoreng




9. Goreng sehingga warna kuning keemasan




10. Angkat dan toskan minyak




11. Untuk buat sira, hancurkan gula melaka dan gula guna lesung batu




12. Campurkan gula melaka tadi berrsama air dan gula pasir sehingga sebati




13. Masak adunan dengan api kecik dan sentiasa kacau untuk elakkan hangit. Tunggu buih-buih kecil muncul, tanda sedia untuk disira




14. Masukkan kuih keria dan kacau rata sebelum tutup api




15. Siap dan boleh dihidangkan




Mudah sahaja kan, bolehlah lepas ini jadikan kuih keria sebagai juadah di rumah atau dijual. Selamat mencuba!


Kredit resipi: Facebook Azlina Ina Fans -CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-12-2016 12:26 PM | Show all posts
nmpk sedap nya....kebersihan pun terjamin buat sendiri...weekend ni cuti pjg, akak make sure buat
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 12:33 PM | Show all posts
CrowneGlory replied at 19-12-2016 12:26 PM
nmpk sedap nya....kebersihan pun terjamin buat sendiri...weekend ni cuti pjg, akak make sure buat

nak sikit kak.. lapar
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 12:36 PM | Show all posts
aritu adik iols ade beli dengan sape tah... tak sedap.. dah la guna ubi keledek tua... penuh dengan urat ubi... kenot go...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 12:58 PM | Show all posts
Baking powder double action tu tak sama ek dengan yang biasa

Mana nak beli
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
buragazz replied at 19-12-2016 12:58 PM
Baking powder double action tu tak sama ek dengan yang biasa

Mana nak beli

Double action lg cpt naik n berganda naik dr baking powder.blh beli kt kedai bahan kek n biskut.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-12-2016 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
CrowneGlory replied at 19-12-2016 12:26 PM
nmpk sedap nya....kebersihan pun terjamin buat sendiri...weekend ni cuti pjg, akak make sure buat

Kan..aksk.klu kuih yg diuli dgn tgn ni mmg lemah sikit nk makan.kdg2 terlupa mmg sdp je mkn ha hs.tu psl family akak lebih suka kuih talam.x de gaul n uli melampau2 hi hi
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Penuh timeline fb n explore ig dgn keria ni. Tp j x pernah cuba2 makan lg.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-12-2016 01:34 PM | Show all posts
rosmahisham replied at 19-12-2016 01:01 PM
Double action lg cpt naik n berganda naik dr baking powder.blh beli kt kedai bahan kek n biskut.

ooo.. tq TT
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 02:12 PM | Show all posts
rosmahisham replied at 19-12-2016 12:51 PM
Gula dia mmg meleket2 mcm tu ke.x pnh try lg keria antarabangsa tu.x comot ke makan mcm tu npk stick ...

bila dah sejuk, ia akan keras/melekit2 gtuh. xde lah bila angkat kuih keria tu, cair meleleh mcm air gula nak wat kopi

kalau bancuhan pekattt, ia akan keras kat kuih. sesetengah akan keras n timbul 'bergula2' kat kuih. kalau x pekat dan sedang2 je, melekat elok serta likat2 gtuh.

harap penyampaian iols ni masih difahami, sb kut2 berbelit cara ai explain..
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
chinta89 replied at 19-12-2016 02:12 PM
bila dah sejuk, ia akan keras/melekit2 gtuh. xde lah bila angkat kuih keria tu, cair meleleh mcm a ...

Sorry akak td x sempat tgk gambar yg dah siap tu akk tgk yg dlm kuali je.tu yg npk sticky masih bsh n blm kering..tq bg pencerahan.nk edit tp terdelete la pulak.  

derang mmg buat gula kadaryg sedikit je  kan npk nipis n x berbiji n timbul gula tu.sekadar salut je
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 03:03 PM | Show all posts
rosmahisham replied at 19-12-2016 02:54 PM
Sorry akak td x sempat tgk gambar yg dah siap tu akk tgk yg dlm kuali je.tu yg npk sticky masih bs ...

tetiba rse nk mkn kuih keria la pulak kan tgk gmbr tu hahaha,,,....
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 03:38 PM | Show all posts
akak dh buat 3 kali makan..cuma tak taruk baking powder..dh agak dahh keria melaka tu letak bp patutla montel..selainnya amat puashati dgn hasil sendri.

Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 03:42 PM | Show all posts
Sedapnya.. terliur pula bila tengok gambar ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 06:11 PM | Show all posts
memang popular keria ni sekarang
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2016 08:49 AM | Show all posts
tak manis sgt ke tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-12-2016 10:37 AM | Show all posts
sedapnyaaa
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2016 12:10 PM | Show all posts
weekend ari tu try buat tp tak berapa menjadi
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2016 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 19-12-2016 03:38 PM
akak dh buat 3 kali makan..cuma tak taruk baking powder..dh agak dahh keria melaka tu letak bp patut ...

Apa beza rasa dia kalau tak bubuh baking powder? Kalau tak ubuh boleh ye.
Saya boleh rasa after taste baking powder. Tak sodap.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2016 01:50 PM | Show all posts
@MissVixen

beza dia keria tu lebih gemok  dan tepung lebih, mcm cekodok org taruk bp tu kan ada rasa baking powder tk sedap kan.

kalau yg orijinal manader baking powder..tapi sukatan ubi keledek yg dh lenyek dgn tepong seimbang..still gemok dan gebu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-4-2024 04:43 AM GMT+8 , Processed in 0.511834 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list