Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
5875
View
83
Reply

Officemate Annoying !!!!!!!!!!!!

[Copy link]

Author: hontee       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-1-2017 09:47 AM | Show all posts |Read mode
Hi semua.

Aku nak cerita sikit. Ape korang akan buat bila dapat ofismate yg perangainye buatkn ko annoying. Ok, mcm ni ceritanye. Aku kerja kat 1 company developer nie, Ikotkan aku la staff yg paling sikit jumlah tahun servis (baru 2tahun). Dari aku 1st day masuk kerja, ofismate aku nie dia staff paling lama kt sini (8tahun) dia dah start pandang aku lain mcm, atas bawah.
Aku abaikan je la tapi bila kat ofis, kdg2 aku ni terlupa nk tukar toilet tissue, terlupa nk tkr air (waterboy) bila abes. Apelah salahnye kalau staff lama ni ckp baik2 'siapa tak tkr toilet tissue etc la'..Ni tidak dia ckp nak tengking2..Ok la aku bersabar. Sebab aku new staff..aku try la my best utk adapt environment baru.
Sampailah baru2 ni betul2 buat aku ilang sabar.. Bila aku tgh attend buyer utk handover kunci rumah, buyer kena buat payment & kebetulan superior aku belum masuk. Aku pon mintakla duit kecik kt kawan aku tu (account =dia pegang petty cash), dia bole ckp.. pakaila duit u dulu, bila aku ckp aku takde duit kecik..dia tetibe ckp yela u kaya kan. Aku diam je sbb malas nak layan. Bila dh amik duit & after atttend buyer aku pon pass la duit yg buyer tu bgi kat dia. Dia bole tinggi suara kt aku, mana receipt book!!! lain kali buyer bgi duit trs kena pass kt dia!! sdgkn before ni aku deal ngn superior aku elok je dia bagi duit kecik kt aku & lps buyer balik baru aku pass sume kat dia. Masa tu, muka kawan aku ni..Astafirullahalazim, hampir hilang sabar aku dibuatnye. Lps tu, dia g pantry, ade org gune toilet tp lupa tutup air sinki. Trs dia jerit kuat2 smbil pndg muka aku, siapa tak tutup air sinki!!!!!!..aku buat dek je..Rupanye kawan aku yg lain yg lupa tutup..Maybe masa tu dia nk shoot aku lagi la tu.
So skrg ni aku rsa malas sgt nk kjer kt sini, nk 2tahun aku bersabar dgn perangai dia. Korang rse aku patut blah tak??Sbb bila aku bangon pgi nak g kje mula la rasa malas nak g keje, pastu hati tu tak rasa happy pon nak keje.. Bonus pon taon ni berapa sen sgt aku dpt dgn kenaikan pon tak de..Dah 2tahun aku kje.tapi kje byk sgt.
Korang tlg bagi pendapat..Tq..

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 10:08 AM | Show all posts
kt opis aku pun ada sorg yg gigih sgt bab toilet, surau etc tu. Mcm company dia plak.
Sume org tak suka dia pun, but for now aku xterkena pape dgn dia so bertahan jela.
Kalau boleh carila keje lain dulu weh before berenti. Susah zmn skrg ni.
Dan elakkanla cari nahas bab air n toilet tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 10:13 AM | Show all posts
Mana2 tempat pun sama. Mesti akan ada staf yang berperangai sebegitu.
Pilihan ditangan anda, terus bekerja ataupun berhenti.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 10:13 AM | Show all posts
Star_el replied at 23-1-2017 10:08 AM
kt opis aku pun ada sorg yg gigih sgt bab toilet, surau etc tu. Mcm company dia plak.
Sume org tak  ...

hahahahha..itu la pasal..dah mcm ni company dia padahal bos2 relax je. Mmg aku elakkn bab2 toilet sume tu.Aku pon g keje siap bawak air panas sndri sbb nk elakkn menda2 mcm nie. Tu la aku pon tgh riki2 kje tmpt lain tapi masih x dapat.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
betul. cari kerja lain.

carii gaduh pun best juggak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 10:13 AM | Show all posts
Emperor95 replied at 23-1-2017 10:13 AM
Mana2 tempat pun sama. Mesti akan ada staf yang berperangai sebegitu.
Pilihan ditangan anda, terus  ...

memangkan..mana2 mesti ada..pelik betul aku. Tapi mesti org tu org lama..Aku nak berhenti..tp utang banyak ag nie..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 10:14 AM | Show all posts
onexox97 replied at 23-1-2017 10:13 AM
betul. cari kerja lain.

carii gaduh pun best juggak

skrg mmg tgh carik gaduh.. Mana ade aku tgur dia. Cakap bila ade urusan kerja. Tapi nk tgk muka dia pon aku dh fedup thp max!!!!

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Sape bodo sgt x tutup air kt toilet. And i rse u mmg ptt buat resit terus. I rse u dh 2 thn kje..bkn baru 6 bln yg nk kne remind always.

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 10:23 AM | Show all posts
klu kerja kat sana gaji ok..benefit ok..lantak pi la manusia mcm tu..ko buat keje ko jer..ckp bila perlu sahaja.. lagi satu ko elakkan la dari terbabit dgn hal2 toilet..nak tukar air segala tu..kalu ko rasa ko mampu bertahan..goodluck to u..

dulu masa ofis lama aku pun ada sorg staf mcm ni..tapi lagi  hauk kot.. mmg ramai jgk la anti dgn dia.. jenis hati kering..siap ckp "biar la org tak suka saya, saya dtg ofis mau keje, bukan mau cari kawan"..
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 10:24 AM | Show all posts
hontee replied at 23-1-2017 02:13 AM
memangkan..mana2 mesti ada..pelik betul aku. Tapi mesti org tu org lama..Aku nak berhenti..tp utan ...

Oleh itu, ikutlah keperluan diri. Bersabar selagi mampu serta cubalah merisik kerja2 kosong.
Perangai manusia ada batasnya maka ramai sahaja manusia yang akan hampir sama perangainya, maka tidak hairanlah wujud orang yang hampir sama perangainya ditempat lain.

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
meolls rasa dia nak test kau jah. macam dalam novel gettoh agar kau mampu meredah cabaran yang akan mendatang dan semuanya atas jasa dia. as long dia tak salahkan kau diatas kesalahannya, which is big that can ruin the company, hang stay jah. in the end, nanti cemolot dengan dia. ahgitchew
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 10:24 AM | Show all posts
nk breti kije, ingatlah bil2 x kan paham mslh kite

better dapat kije lain sblm breti. zmn skg ekonomi meleset ni.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 10:32 AM | Show all posts
sound la balik... apa susah, selagi kite snyap je slagi tu dia pjak kite...
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 10:52 AM | Show all posts
yang tak tutup air kat sinki tu mmg nak kena maki....
dah guna tak reti tutup ke apa...?ingat air free....gitu...

yang ko pun x tulis resit kenapa....dah 2 tahun kije kot...tak kan sentiasa nak kena ingatkan.....mmg patut senior tu naik hantu....

TT jgn cari pasal dgn dia...buat kerja tulis/sediakan apa2 yg patut siap2 before bg kat dia...
klu x takde duit kecik tu...dia x patut marah kot...dah dia jaga petty cash kot....

tp cuma kadang2 org mulut celupar ni...klu kita celupar jugak dgn dia...lama2 dia pun cuak jugak kot...hahahaha...ni klu TT ada keberanian yang tinggi la...nak melahar n meleser dia balik.....

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 10:54 AM | Show all posts
mana-mana ko pegi ko akan jumpa jgk orang mcm ni..
so either ko lawan or suck it up..
tak yah bagi alasan malas cari pasal bla bla bla..
kalau ko takut, selamanya la akan dipijak..
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 10:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by munchkin at 23-1-2017 10:59 AM

I think apa yg dia cakap tu ada betulnya. Take positive improve kan diri. Mungkin dia nampak you melawan (dari segi expression) tu yg dia lagi 'garang'. Benda ni utk kebaikan juga. Sikap yg baik akan menjadikan orang tu better person. Mana mana part tukar tisu, air habis, tutup air benda benda ni common sense dan tak patut diajar pun.

Banyak sekarang ni nak tunggu 'company sendiri' or company bapak baru nak sense of responsibility. Biarlah company siapa pun. Bukti sikap dan perangai adalah utk prove diri ko bagus bukan sebaliknya. So that you sendiri adalah 'brand' sendiri. Mana mana ko pergi bawak sikap baik tu.

So kalau kat rumah siapa tukar tisu toilet/isi air habis dalam botol/tutup air paip. Itu persoalannya. You bukan budak budak. Set reminder.

tapi kalau bukan salah ko tak tutup paip. Dia marah ko. Ko jerit kat dia balik. Dlm ofis ni kalau ko bawah dia oklah ko report pada dia and hormat dia sebagai superior. Kalau dia sama level tapi dah kerja lama, just 'jawab' je balik kalau you tak salah.

As long dia tak cucuk boss burukan u dah ok
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 11:03 AM | Show all posts
seri_mawr replied at 23-1-2017 10:52 AM
yang tak tutup air kat sinki tu mmg nak kena maki....
dah guna tak reti tutup ke apa...?ingat air f ...

aku dh bukak resit la..cuma aku x bagi dia buku resit tu..sbb dia mana de handle menda2 cmni.kebetulan superior aku xde..hahahaha..

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
aku benci org mcm ni.. aku tak paham apa masalah depa, klu buat silap pon xboleh ke ckp baik2. nak tunjuk garang sgt. konon mcm dia tu otai sgt. aku selalu dpt ofismate mcm ni setiap kalo aku tukar keja. yg bestnya walaupon depa tunjuk garang last2 depa pon bertukar keja jgk. budus. kalau wat perangai elok2 sikit semua org selesa nak keja. ni tak, depa hidup miserabla pastu nak lepas kat org lain
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2017 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
aku benci org mcm ni.. aku tak paham apa masalah depa, klu buat silap pon xboleh ke ckp baik2. nak tunjuk garang sgt. konon mcm dia tu otai sgt. aku selalu dpt ofismate mcm ni setiap kalo aku tukar keja. yg bestnya walaupon depa tunjuk garang last2 depa pon bertukar keja jgk. budus. kalau wat perangai elok2 sikit semua org selesa nak keja. ni tak, depa hidup miserabla pastu nak lepas kat org lain
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 11:08 AM | Show all posts
munchkin replied at 23-1-2017 10:55 AM
I think apa yg dia cakap tu ada betulnya. Take positive improve kan diri. Mungkin dia nampak you mel ...

bukan salah aku pon tak tutup air.kadang kt opes ni..aku pon kena je org tak tkr tissue etc..tp jnis ala dh besar kan..ko tukar je la diam2..semua tu xjadi masalah pon. cuma yela mmg aku kuat melawan..Dia mmg semua org tak kena..dia je yg betul.org sume kena ikot ckp dia..baru dia sukaaa..Klau dpt gaji..dia just letak je cek kt atas meja ko..tanpa ckp ape2..pastu pndai2 la ko sign n pass balik kt meja ko. Kami sama2 staff cuma dia lebih lama kje berbanding aku. Kalau aku cuti ats reason xde org jaga ank..pon dia bising.katenye xleh accept jawapan aku sbb dia kalau xde org jaga ank..dia mesti bawak ank g opes..tp ank dia sorg dh 6tahun pon..aku pulak anak baru setahun stgh xkn nak bawak g opes. Kalau mc pon dia akn bising jugak..dia ckp..dia kalau sakit2 pon g kjer jugak..kalau aku sakit sikit je trs mc..Nthla wei..ape nth yg dia nak aku pon tak tahu..Semua x kena kat mata dia..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 11:12 AM | Show all posts
pichee replied at 23-1-2017 10:20 AM
Sape bodo sgt x tutup air kt toilet. And i rse u mmg ptt buat resit terus. I rse u dh 2 thn kje..bkn ...

dah buat babe..cuma aku xpass kt dia buku resit tu je pon..Tapi perlu ke tetibe nk jerit RECEIPT BOOK!!!!!!!!!..pdahal aku dpn mata dia je..Mohtip?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 11:13 AM | Show all posts
myakayina replied at 23-1-2017 10:23 AM
klu kerja kat sana gaji ok..benefit ok..lantak pi la manusia mcm tu..ko buat keje ko jer..ckp bila p ...

kerja 2tahun tp bnus xsmpai stgh bulan..gaji pon xnaik ag.tp kerja semakin banyakkkk dan banyakkk..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 11:14 AM | Show all posts
samasam90 replied at 23-1-2017 10:24 AM
meolls rasa dia nak test kau jah. macam dalam novel gettoh agar kau mampu meredah cabaran yang akan  ...

aku dgr2 cerita..dia mmg dh byk kali gaduh ngn org2 kt opes ni terutama budak2 baru..position aku paling lama aku laaa..2tahun kerja..selebihnye setahun stgh mmg dh blah..punca semua dari dia..Sdgkn org2 lama pon berhenti kerja disebabkn dia..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 11:16 AM | Show all posts
fw280289 replied at 23-1-2017 11:08 AM
aku benci org mcm ni.. aku tak paham apa masalah depa, klu buat silap pon xboleh ke ckp baik2. nak t ...

x tahu la life dia kat luar mcm mana sbb kt opes dia yg tunjuk otaiiii..tp aku bole guarantee 100% dia xkn benti..aku yg akan benti..org mcm ni dia dh rasa selesa dgn kedudukan dia..since dia pon pegangn title staff lama..mustahil dia nk lepaskn mcm tu je.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2017 11:17 AM | Show all posts
munchkin replied at 23-1-2017 10:55 AM
I think apa yg dia cakap tu ada betulnya. Take positive improve kan diri. Mungkin dia nampak you mel ...

dia exec aku pon exec..yg beza dia 8tahun kerja aku 2tahun. position dia acc aku lak sales admin

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.065096s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list