Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
4547
View
77
Reply

Nak galakkan anak bertutur dalam Bahasa Inggeris di rumah

[Copy link]

Author: surideena       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-2-2017 08:55 AM | Show all posts |Read mode
Ada tak tips macamana nak galakkan anak2 bertutur dalam Bahasa Inggeris dekat rumah?
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 10:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Parents kena start bertutur dalam bahasa yang dikehendaki secara konsisten
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Lahaiii.....

Tak yah nk ber english english sgt....
Awat?....nmpak urban ke klu speaking english?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2017 10:42 AM | Show all posts
Bukan nak nampak urban pun tapi tak nak anak lemah dalam Bahasa Inggeris.  Sekarang pun English mcm keperluan kan. Kat university pun pakai English. Nak kerja pun kena influence in English. Meeting dalam pejabat sesama melayu pun kena cakap bahasa Inggeris kan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 11:49 AM | Show all posts
serumah kena cakap englis..hantar tadika yg full speking la..
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 01:24 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 3-2-2017 10:12 AM
Lahaiii.....

Tak yah nk ber english english sgt....

hekeleh..sila mereput

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 01:27 PM | Show all posts
surideena replied at 3-2-2017 10:42 AM
Bukan nak nampak urban pun tapi tak nak anak lemah dalam Bahasa Inggeris.  Sekarang pun English mcm  ...

betul.. so parents kena amik initiative cakap BI dgn anak2..bahasa harian..kalo mampu hantar p tadika mcm montessori tu

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Baca & ckp dgn die. Beli buku English. Kalau budak Peter & Jane tu bagus
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 04:53 PM | Show all posts
Selalunye dengan parents ni anak2 susah sikit nak belajar. Macam Ai slalu bagi anak tengok movie. (Kene lah pilih movie yang tak merosakkan) Anak Ai akan tanye word yang die tak faham.

Anak Ai yang besar Ai hanta die joint english club.

Pernah sekali kami makan dan pelayan die orang negro. Negro tu cakap anak Ai yang 4 tahun punye english lagi bagus.

Tipsnye.. dedahkan anak2 dari kecik dengan bahasa inggeris. Tengok movie, menyanyi, baca buku. Mulakan dengan word yang mudah2.
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 04:55 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 3-2-2017 10:12 AM
Lahaiii.....

Tak yah nk ber english english sgt....

English ni la kene blaja. Bahasa melayu tu sah2 bahasa ibunda yang memang kite tau
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 06:03 PM | Show all posts
Anak2 kawan i belajar English from youtube je.
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jazaa100 at 3-2-2017 07:42 PM
lastchaos replied at 3-2-2017 01:24 PM
hekeleh..sila mereput


Hukk alahai....

Ada kwn aku siap amik maid pilipin nk bg ank dia pandai english...siang mlm ckp omputeh, kat sek tak score pun...end up english dorang so so je....

Aku dgn ank aku biasa je...ckp melayu, didik cara melayu, tak de lah nk speaking london nk tunjuk urbun....bila dia besar dgn sendirinya dia belajar sbb dia minat...aku tak de nk pak sa paksa....dia amik TESL dgn hati terbuka....

@ronapink aku nk tanya kau sbg seorang remaja...kau suka membesar dlm suasana yg natural atau plastik....

Pd aku lah kan,....klu mak bapak tu pandai english...tak payah nk paksa paksa ank belajar english...yg aku selalu nmpak, mak pak pun english berterabur, pastu nk suruh anak speaking english...

So...klu masalah mcm kau ni...kau yg kena pergi sek, belajar english sampai pandai, baru blh suruh ank kau speaking london...klu english kau pun kelaut, sila meninggal....
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 07:52 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 3-2-2017 07:41 PM
Hukk alahai....

Ada kwn aku siap amik maid pilipin nk bg ank dia pandai english...siang mlm c ...

tu diaaaaaaaaaaaa haih, rela ambik maid pilipie, aduiii minda2..ada je pihak2 yang buat kelas bi..

tentu la xsuka dengan plastik..
sebenarnya apa2 pun jangan tanam dalam minda semua susah(rijek)
susah bi, susah math,susah fizik, memeng susahla..
adikberadik saya, masuk sekolh asrama,dh boleh english..
yang xdok asrama, tgk tv la sambil belajar bhs




Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
ronapink replied at 3-2-2017 07:52 PM
tu diaaaaaaaaaaaa haih, rela ambik maid pilipie, aduiii minda2..ada je pihak2 yang buat kelas bi.. ...

Kannn.....

Pd aku lah kan pink...tak perlu lah nk berspeaking london sgt kat rumah...bila sampai waktu yg sesuai, blh je hantar tuition & kelas bahasa....nk belajar bahasa mcm mcm cara ada....tgok tv ke...dgr lagu ke....

Sama jugak dgn org nk ank pandai ckp mandarin...sanggup hantar ke sek cina....pdhal blh je hantar kelas bahasa mandarin....

Yg penting dlm hidup ni work smart.....
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2017 08:17 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 3-2-2017 08:03 PM
Kannn.....

Pd aku lah kan pink...tak perlu lah nk berspeaking london sgt kat rumah...bila sampa ...

betul tu..

tapi orang2 yg berpendapat berspeaking london tu urban,
memang berspeaking habis-habisan.belajar sekolah xcerdik juga sesetengah tu..
boleh berspeaking xsemestinya boleh menulis..
akak sy sorang tu masa upsr englishnya B, so xleh masuk asrama..
masuk menengah, dia sedar kesilapan dia pulun, pmr dan spm dapat A, boleh speaking jga..


Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus tanam kan ckp best inggeris..bkn nk urban tp permintaan dr sekeliling..xtgk nnt kt sekolah konfiden boleh ckp & jwb exam..masuk uni..then kerja..usually medium mmg bhs inggeris..
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Tgk movie/cerita pn ok. Tp kene tgk perkataan ape die akan tgkp dulu. Kalo ade Disney channel mmg ok la.cam sy astro xde. So mmg movie/cite/YouTube sy tapis dulu
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 01:15 PM | Show all posts
jazaa100 replied at 3-2-2017 10:12 AM
Lahaiii.....

Tak yah nk ber english english sgt....

aiyahhhhh....you is kenot speaking don't yaya papaya say English got no urban leh.....
So anggur masam Lor you........
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 01:17 PM | Show all posts
Drsgonfruit replied at 4-2-2017 08:12 AM
Tgk movie/cerita pn ok. Tp kene tgk perkataan ape die akan tgkp dulu. Kalo ade Disney channel mmg ok ...

I last time just watching Thomas the train...now english...speaking no one can celen one.....

You can celen Hor not?????


Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 01:20 PM | Show all posts
fulusss replied at 3-2-2017 04:53 PM
Selalunye dengan parents ni anak2 susah sikit nak belajar. Macam Ai slalu bagi anak tengok movie. (K ...

at the end of the day, kat rumah Dia nak speaking dgn saper???? Mak cakap jawa, bapak cakap boyan, Adik adik cakap indon????


Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 01:24 PM | Show all posts
fulusss replied at 3-2-2017 04:55 PM
English ni la kene blaja. Bahasa melayu tu sah2 bahasa ibunda yang memang kite tau

I is got niece, english tip top, tapi bertutur BM macam ayam berak kapor......orang melayu pi tuisyen BM....


Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
maaanakautau replied at 4-2-2017 01:15 PM
aiyahhhhh....you is kenot speaking don't yaya papaya say English got no urban leh.....
So anggur  ...

Haiyoo manak.....

Entah knp aku geli tgok org ber english sgt dgn anak...dulu aku kagum...tapi bila yg ber english sgt tu balik kg....atok nenek pun takut nk ckp dgn cucu....satu ckp ayam satu ckp itik..

Manak....apsal kat board ni pun kau ada....
Kau dah tak de keja ke manak...


Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2017 07:24 PM | Show all posts
kalau balik kampung tu..tak yah la berenglish sangat
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2017 01:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Tayang kartun everydAy pun boleh fasih english. Budak cepat pickup

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2017 01:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada gak budak x reti langsung ckp melayu tp once masuk sek ren boleh je cakap
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050281s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list