Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1563
View
6
Reply

Prob ASN.. keliru ni..

[Copy link]

Author: irlene_hana       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-3-2017 03:30 PM | Show all posts |Read mode
Edited by irlene_hana at 13-3-2017 03:42 PM

Salam semua...


Biar saya cerita

  • Dah buat asb loan 100K dengan bank C*MB buat selama 30 tahun. Loan baru approve dan akan start bayar 1/4/2017 rate 5%

  • Nak buat loan lagi 100K, C*MB ada offer 4.8% dengan syarat kena melabur dalam Amanah Saham Nasional (ASN) RM 1000.00 (minimum) - Duit ada kalau nak buat investment. Kalau tak nak melabur dalam ASN rate untuk buat lagi 100K loan ASB rate dia 5%.

  • Yang saya tahu, ASN ni pelaburan yang tidak tetap. Tak berapa nak faham sangat macam mana ASN ini.

  • Saya tengok ASN prestasi pulangan dia macam rendah je dari tahun ke tahun, takut rugi kalau invest.

  • Dah google tak banyak info tentang ASN, banyak info tentang ASB sahaja.







Problem:
  • Adakah berbaloi invest dalam ASN dengan keadaan ekonomi yang sekarang ni?


Rabu ini nak berjumpa pegawai bank untuk ASB Loan.
Kenapa tak tanya pegawai bank direct? Jujur berdasarkan pengalaman mereka banyak twist dan tak jujur dalam berurusan. Saya juga nak tahu dari pengalaman forumer dalam ni.


Harap ada yang sudi membantu. Terima Kasih banyak2.

ASN

ASN
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2017 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau itu syaratnya then terpaksalah kot. Sebab drpa minta rm1000 minimum. Cuba put in spreadsheet or excel calculation tu. Kalau beza 0.2% and then compare asn based on previous return berbaloi ke tidak. Kalau tak berbaloi then terpaksalah u amik 5% tu. Kalau berbaloi letak sajalah rm1000 minimum utk dapatkan next rm100k with 0.2% lower. Asb pun pulangannya bukanlah tetap or tinggi macam dulu tapi bolehlah. Bila dah letak dalam excel baru boleh nampak. Kalau rajin download compound interest calculator. Tengok pulangan masa depan. Setakat rm1k tu rasanya sekejap je boleh cover balik dengan interest pulangan asb tu. Tak rugi pun.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 10:40 AM | Show all posts
hehehe.. tunggu je orang lain bagi pendapat..
sy ada ASN since 1998..
mula beli harga satu unit masa tu rm0.69..
now 2017 harga satu unit rm0.66..
ASN ni saham yang harga turun naik..
bukan macam ASB yang harga fixed + tiap tahun confirm dapat dividen..
so memang tak berbaloi untuk buat pelaburan..
harga paling tinggi pernah naik seunit rm0.93..
tu pun tahun 2008 kot macam tu..
kami beli memang tak pernah jual..
pastu nak beli pun kena tunggu kuota macam tu..
sebab unit tak banyak..
kena tunggu ada orang jual, baru kita boleh beli..

Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 12:13 PM | Show all posts
kalau mcm tu baik amik ASB jek..less risk..
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 10:59 AM | Show all posts
i think better ambik ASB.
Mcm momod cakap kat atas tu, ASB confirm dapat dividen.
mcm i pun ambik ASB loan since drp tahun 2012. dgn CIMB jgk.
sama mcm u. ambik Rm30K.
Tiap2 bulan, hnya byr Rm163.
rate 5.10%.
mmg berbaloi ambik ASB.
even dividen makin lama, makin turun, at least ok sikit compare dgn ASN.

pasal ASN ni, x leh komen sgt sbb ilmu x tinggi.

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Asn ada mcm mcm..uol depo jer seribu dalam asb2..pastu tunjuk dekat cimb..loan dah lulus nanti withdraw lah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-8-2017 09:06 AM | Show all posts
TQ semua atas nasihat2..  tak jadi ambil asn ambil asb ja..

forum id problem la orang reply tak dapat notification jadi tak tahu yang ada feedback dalam ni.

plus, 1st time buka thread jd tak reti cari thread ni tadi kodek2 baru jumpa balik..

@ResellerMaxis
@p.timur3831
@amal12bh
@prettyuglybabe
@munchkin
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.829788s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list