Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
6549
View
102
Reply

Macam mana nak check status perkahwinan?

[Copy link]

Author: xephyra       Show all posts   Read mode

Post time 21-3-2017 01:29 AM From the mobile phone | Show all posts
xephyra replied at 20-3-2017 02:14 PM
thank you. dah dapat jawapan..still single lagi. harap dia betul2 jujur. payah jumpa orang jujur



Takut plot twist boipren dia porumer yg pm ckp cek status dia bujang tu    
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2017 02:52 AM | Show all posts
pocongkiutss replied at 21-3-2017 01:29 AM
Takut plot twist boipren dia porumer yg pm ckp cek status dia bujang tu

adoyai..jangan cakap gitu..tak kot..jap..kad nikah wajib ke sekarang? laki pompuan wajib bawa ke mana2 saje ke??
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 05:04 AM From the mobile phone | Show all posts
xephyra replied at 21-3-2017 02:52 AM
adoyai..jangan cakap gitu..tak kot..jap..kad nikah wajib ke sekarang? laki pompuan wajib bawa ke m ...


Mana ada wajib bawa pun..kalau pjj lagi la mmg org tu boleh tinggal je khen
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 12:48 PM | Show all posts
xephyra replied at 21-3-2017 02:52 AM
adoyai..jangan cakap gitu..tak kot..jap..kad nikah wajib ke sekarang? laki pompuan wajib bawa ke m ...

i dah kahwin 6 tahun... kami tak buat pun kad nikah
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2017 03:06 PM | Show all posts
xephyra replied at 21-3-2017 02:52 AM
adoyai..jangan cakap gitu..tak kot..jap..kad nikah wajib ke sekarang? laki pompuan wajib bawa ke m ...

Kad nikah tu tak wajib buat pun.

Macam mana confirm bf dia masih bujang?
Kawan iolss pernah juga minta tolong check status bf dia yang I kenal masa sek rendah dulu.
I suruh dia google je nama penuh bf dia tu.
Tup tup keluar senarai murid satu kelas dari sek ABC.
Kawan I google pula nama budak tu, keluar FB.
Maka terbongkar semua kisah
Dah tak boleh nak kata apa dah, bf mengaku bujang teruna tapi ada anak darjah 4 rupanya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-3-2017 11:48 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 22-3-2017 03:06 PM
Kad nikah tu tak wajib buat pun.

Macam mana confirm bf dia masih bujang?

dah try google fullname, ic semua..tak jumpa. fb pun private. tapi laki tu cakap fb dah lama tak buka. PM forumer kat sini..dia tolong check. Aku bagi IC, dia bagi full detail. Nama penuh dia betul..alamat rumah dia pun dapat. betul la tu
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2017 12:33 PM | Show all posts
kalau nak check status dah cerai mmg senang..boleh check kat mahkamah je..lagipun sistem diorg bersifat federal..akan tetapi kalau nk check status dah kawen ke belum mmg susah..kena check kat pejabat agama yang didaftarakan perkahwinan sahaja.kalau kawen kat batu pahat.maksudnya pejabat agama bt pahat je boleh check.status dah kawen  ni kalaupun ada number ic mmg JPN xboleh nk detect..sebab JPN hanya boleh bagitahu yg basic sahaja.hanya boleh bgtahu maklumat ibu bapa dan adil bradik bukannya suami isteri.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2017 02:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Call HR la senang kalo still rasa was2 lg

Aku dulu selalu la terkena ngn laki org/bf org/tunang org. Sbb mostly kenal dari ym je. Hahahah...smpai da fedup da. Last2 aku jumpa laki aku masa kitaorg pegi island trip sama2. Dia keje comp lain, tp dia join trip kitaorg sbb kawan2 dia mmg ramai keje comp aku ni.

Nmpk la dia mcm suka flirt2 ngn aku masa kat island tu, tanpa segan silunya...aku trus tanya direct question. U da ada gf ke blom? Wakakak...insecure betul aku masa tu. Mmg tanak buang masa dok terfeeling2 bukan pada jodoh sendiri. Alhamdulillah, mmg dia jodoh aku. Harap berkekalan smpai akhir hayat. Btw before kawen (masa zaman bercinta) aku tahu pwd henpon dia, fb dia. Errr.akaun bank dia x igt plak ada ke tak. Oh yg aku igt, aku siap check TAC sms dia wooo. Siap pelik why u ada transaction tgk wyg smpai 7-8 tiket ni? Rupanya dia beli tiket wyg utk parents and sibling dia. Hahhaha
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 06:31 PM | Show all posts
kes ni dah settle ke belum

aku penah kena kes ni dan aku CSI sendiri sampai depan gate rumah dia
sorang-sorang buat keje gile
pikir2 balik mmg aku out of box betol time tu
tapi..kejadian ni buat aku rasa bangga dgn diri sendiri
hati sakit tapi manusia yg macam b**i tu kantoi big time!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2017 11:14 PM | Show all posts
bottombikini replied at 11-4-2017 06:31 PM
kes ni dah settle ke belum

aku penah kena kes ni dan aku CSI sendiri sampai depan gate rumah dia: ...

dah settle dah..masih single lagi..belum kawin
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-7-2017 06:54 PM | Show all posts
akhirnya mamat tu mengaku..dia pernah kawin. dah cerai. duda anak 1
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 10:21 AM | Show all posts
Tak jujurnya bf kwn u... Asal tak bagi tahu dari awal, dia duda anak sorang... bersabar ja lah kwn you tu sbb duda yg beranak ni commitment beranak tu tetap diteruskan sampai bebila selagi anaknya masih hidup...
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 01:38 PM | Show all posts
on a side note, kenapa pompuan sekarang senang sangat cair dengan laki orang?

aku tengok ramai geng-geng pompuan aku time universiti bercintan dengan laki orang. ada yang tahap redha je bila dah tau boipren dah ada anak bini, sanggup jadi side chick yang setia...

geng-geng lelaki aku pulak ramai jadi jantan terlajak sebab susah nak cari calon bini. ramai pulak yang buat hobi jadi skandal bini orang...lagi senang katenye, no string attached...

pernah ade usaha untuk menyatukan side chick laki orang dengan skandal bini orang ni, tapi end up jadi malapetaka sampai putus kawan, so aku tak nak jadi matchmaker dah...

ada beberapa geng lelaki aku yang ada anak bini tapi ramai side-chick, bila aku tanya ape yang ko mandrem anak2 dara orang tu sampai berderet...dia kate takde ape2 sangat, cam biase je...sampai dia sendiri pun tak paham kenapa geng2 kitaorang yang bujang terlajak susah sangat nak dapat gelpren..

nak kata pasal duit pun tak jugak, sebab kawan aku yang ramai side chick tu banyak kikis duit2 skandal dia je..

anyway, back to the topic, salah satu cara ialah pakai PI.

bos lama aku pernah pakai PI nak spy laki dia sebab suspek simpan pompuan. PI tu siap bagi video merendek lagi laki dia dengan secretary kat hotel furama haha. Tapi mahal lah servis. Cecah 10k tak salah aku
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2017 02:11 PM From the mobile phone | Show all posts
xephyra replied at 11-4-2017 11:14 PM
dah settle dah..masih single lagi..belum kawin

Mcm mana check uols? Iols nk check jgk status perkahwinan someone ..dah check ngn jpn nama wife sorang je ..tp rupanya jpn auto registered status perkahwinan bila kita dah register ic anak..so kalu xde anak lg mmg x naik nama bini kt situh  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2017 03:07 AM | Show all posts
siputsedut replied at 11-7-2017 02:11 PM
Mcm mana check uols? Iols nk check jgk status perkahwinan someone ..dah check ngn jpn nama wife so ...

tipu la jpn. ada org tolong check status dia haritu bujang lagi. dia dah ada anak..takkan profile tak update? jeng jeng jeng..dia kawin berdaftar ke? anak sah ke tak sah tu? betul ke dah cerai..ke masih lagi laki bini?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2017 03:08 AM | Show all posts
honey76 replied at 11-7-2017 10:21 AM
Tak jujurnya bf kwn u... Asal tak bagi tahu dari awal, dia duda anak sorang... bersabar ja lah kwn y ...

sebab si laki takut sangat si pompuan tak boleh terima dia. dia tak tipu..cuma tak bagitau. takut kehilangan si pompuan
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2017 09:15 PM | Show all posts
xephyra replied at 22-7-2017 03:08 AM
sebab si laki takut sangat si pompuan tak boleh terima dia. dia tak tipu..cuma tak bagitau. takut  ...

mcm repek2 saje alasan ni. takut takleh terima. come on!! be a man!! ckp je la tros terang dari awal yg dia duda anak 1. atau..btl ke duda anak satu? ke laki org anak 1?

tatau la org lain. tp pada pandangan i, kalau dari awal2 dah tak jujur baik takyah.
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2017 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
xephyra replied at 22-7-2017 03:08 AM
sebab si laki takut sangat si pompuan tak boleh terima dia. dia tak tipu..cuma tak bagitau. takut  ...


Sesuatu sgt.  Knp awal2 X terus terang dia duda
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2017 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
xephyra replied at 18-3-2017 10:36 AM
malam jumaat lepas..member aku siap buat solat hajat n istikharah. Alhamdulillah..semalam bf dia c ...

Kalau pakai android lagi lagi mcm mcm boleh wat..ubah last seen ke specific tarikh..mag sampai semua 1 tick je..

Aku rasa dia bebetul block time tu..mungkin jumpa bini or overnight dengn gf lain..

Sekarang ni kan..aku kalau nak deal bisnes ke upah contractor ke apa..antara kriteria penting aku tengok facebook n whatsapp..

Kalau whatsapp dah reply pun xtukar biru..xpun last seem takde..memang xberani aku nak deal..mesti org bermasalah tu..

Sama gak facebook..jarang sangat org zaman skrg xde facebook..paling kuat pun tak aktif je lah..kalau xde facebook..pun aku xberani nak berurusan..

Buat nya scammer ke orang bermasalah..memang menganiya diri je lah..
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 04:48 PM | Show all posts
seramnye zaman skrg banyk yang tak jujur.tapi orang sekrang memang semuanye mengancam.ade satu komen kat atas kate sekrg lelaki n permpuan umur 40 -an 30an pn masih segak ramping lg macam single memang tak nafikan.

ai teringat sorang kawan  husband dia polis,masa jumpa dia tengah makan dengan makwe dia.dia siap bagi hint dekat kami (me n husband)jangan cakap dia da kawin sebb dia tipu permpuan tu pergi kursus dekat sabah lama.rupnye balik kampung nak kawin rupnye husband ai memg da lama thu kawan dia macam tu(tengok la baik punye cover kawan)

baru2 ni ai jumpa ckgu sek lama.suami dia 40an ai tengok segaknnye walau da tua.so no wonder la orang sekrang laki orang pun nak caras.ai tengok laki ai pun geram je,risau sagt org sondol kebun ai
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 04:49 PM | Show all posts
untk kawan TT harap tak jadi la macam cite ai di atas,da nak kawin dengan org lain pun orang tu tak tahu(gf tak tahu bf nak kawin dengan orang lain)
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 02:09 PM | Show all posts
FB PRIVATE? Dah tahap bawak jumpa emak pun masih lagi si laki tu privatekan fb kat kawan ko tu ker? means dia tak friend berdua ke?

pastu, cuba suruh kawan ko tu acah2 cakap kat laki tu nak melawat dia sakit since patah kaki kan?
cakap nak dtg dengan mak, sebab mak kan dah kenal, so alang2 boleh kenal dengan mak laki tu pulak.. then tgk reaksi dia, berdolak dalih ker apa?

lagi satu, kongsikanlaa kaedah mcamana yg ko pm tu cek? cek dengan pejabat agama ke atau cek macamana? dengan JPN ke..

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2017 02:37 PM | Show all posts
xephyra replied at 11-4-2017 11:14 PM
dah settle dah..masih single lagi..belum kawin

yeahhh.. finally..
saya pernah hadapi masalah yang sama satu ketika dulu..
laki tu menipu, kata bujang, rupanya duda anak 3..

macamana boleh kantoi? hari tu instinct saya kuat sangat nak ikut dia gi rumah abg dia..
nak kenal2 sebab mak ayah dia dah meninggal..

dia mcm kawan awk ni laa, dia dah jumpa family saya.. tu pun bukan saya nak bawak sgt tp dia yg so eager
konon nak tnjuk kat saya dengan family saya yang dia ikhlas n kalau boleh nak cecepat merisik..

masa tu, hari ahad dia turun kat tmpt saya (luar kl).. haritu kitorg keluar2 pusing2 cari cincin.. tak beli lagi, just
survey2 size sbb katanya nak beli kat kl je nanti.. tup2 ptg tu dia nak balik kl dahla kan sebab esoknya kerja..
tapi, dia kata dia nak sggh umah abg dia dlu sebelum balik kl.. saya nak ikut.. dia setuju jer walaupun nanti terpaksa patah
balik untuk hantar saya..

sesampainya kitorg kat sana, hanya ada kakak ipar dia dengan anak2 saudara.. kakak ipar dia mmg baik..
masa tu abg nya tak balik keje lg (keje kilang, shift pagi ahad).. sampai nak dekat maghrib, kitorg mntk diri dulu sebab
masing2 esoknya nak bekerja.. dua2 agak jauh jugak nak balik, ambik kira dia nak hantar saya semula lagi..

dah sampai jalan keluar dr taman perumahan abg dia tu, tiba2 dia dpt call dr abg dia supaya patah balik, sebab abg dia dh smpai rumah..
so kitorg patah balik dan solat maghrib.. time tu kakak iparnya tgh siap2 nak masak untuk makan malam..

lepas solat, kitorg berborak kat ruang tamu.. soalan pertama abg dia untuk saya ialah "awk kenal ke siapa dia ni (sambil muka paling ke adik dia yakni bf saya tulaa)..saya jawab dengan konfiden "yer, saya kenal dia.. dan saya tahu dia ada kekurangan kaki tempang bla bla.." dia ni kaki tempang sikit sbb pernah eksiden dulu..

tp lepas tu abg dia ckp cmni kat saya igt2 lupa dahlaa yer
"mcmni laa, awk tau dia ni sbnrnya duda? dah ada anak 3"

korang rasa apa perasaan saya masa tu?
saya jawab la sungguh saya xtau dan saya betul2 x sgka.. saya x nangis tp dia yg menangis..

dia mntk maaf kat saya.. tp hancurnya hati saya ni, Tuhan jer tahu..

sambil tu abg dia ckp "abg bukan apa, abg xnk kamu berdua kenal dalam keadaan dia (bf aku tu) menipu kamu.. perhubungan yang dimulakan dengan penipuan, abg x suka.. kalau betul dia sayang kamu, perkara nilaa perkara yg mula2 dia ptut bgtahu kamu.."

Allahu.. sungguh.. saya akui sgt2 kata2 abg dia tu.. tp saya x tggu lama, saya mntk izin utk balik, saya dh x boleh nak tggu lg.. walaupun kakak ipar dia suruh tggu utk makan malam, tp nasib baik abg dia memahami perasaan saya..
pastu saya amik kunci keta bf tu, saya driving.. saya tak nak bf saya yg driving, nanti dia bawak saya ke tmpt2 mana utk pujuk.. saya takut saya terpujuk.. saya nekad, saya x nak teruskan hubungan tu.. mmg dia menyesal laa kan tipu saya tp pd saya, belum apa2 dah menipu.. esoknya lepas subuh saya call abah saya.. dalam menangis tersedu sedan, saya ceritakan semuanya.. saya cakap kat abah "kalau dia dtg merisik, tlg jgn terima, saya x sudi.." dan of course family saya marah jgk, sebab point is menipu.. actually, abah ada suruh saya bg peluang, tp abah still respect keputusan saya..

ex bf tu pulak, memang dia pujuk saya.. hampir setahun dia pujuk tp maaf.. hati saya dah tertutup untuk dia.. sampai saya bertunang dengan suami saya sekarang, barulah dia tak ganggu saya lagi sejak tu.. mungkin dia dah redha yang kitorg bukan jodoh..

POINT PENTING saya nak highlight ialah kejujuran..




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2017 07:50 PM | Show all posts
issue sekarang lagi complicated. dia kata sayang kat kawan aku ni..tapi dia dah block watsap. fb? jangan harap dia nak aprove. dia taknak bagi tahu anak dia laki ke pompuan ke..umur berapa semua taknak bagitau. tapi kalau hak penjagaan kat laki..means anak dia dah besar la kan?

baru2 ni dia bagitahu kawan aku..kes dia cerai dgn ex wife dia masih lagi tak selesai kat mahkamah. kawan aku risau..tah2 masih laki orang. laki ni pun dah taknak jumpa kawan aku. melarikan diri

alamat ic dia kat johor..tu rumah lama family dia. family dia dah lama pindah ke melaka. alamat melaka tak jumpa lagi. mau je aku cari kereta dia register pakai alamat mana. sape boleh tolong cari detail melalui no plate kete?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2017 08:03 PM | Show all posts
bunga_lestari replied at 17-8-2017 02:37 PM
yeahhh.. finally..
saya pernah hadapi masalah yang sama satu ketika dulu..
laki tu menipu, kata  ...

lebih kurang macam cerita kawan saya ni. memang dia terkejut sebab tau dari sini dia bujang. tup tup mengaku duda anak 1. tapi kawan aku ni rilek je..siap bagitau kat mak dia lagi. mak dia pun chill je boleh terima. bagi dia..laki tu tak menipu..cuma perlukan masa..nak bersedia untuk bagitahu

kawan aku ni pun dah kena brainwash dgn family dia. family tok nek dia pun faham..umur2 lebih 30an ni..susah nak jumpa yg bujang. kalau bujang..macam anak ikan pula..terlalu muda. yg sebaya..ramai dah kawin..atau duda. duda pun ok la..asalkan bukan laki orang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050102s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list