Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
77086
View
933
Reply

ALL ABOUT VIETNAM ~ PART 15

[Copy link]

Author: nashrudean       Show all posts   Read mode

Post time 9-5-2019 02:44 PM | Show all posts
cmf_baby_ayang replied at 17-4-2019 01:21 PM
Baru balik menabur RM di Saigon 2 minggu lepas

Pergi 3 h 2 m. Minta extra 1 hari kat hubby  ...

Kat mane u tempah baju siap lining RM90tu? share please

Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2019 02:51 PM | Show all posts
boocik04 replied at 9-5-2019 07:40 AM
Salam semua... Saya akan ke Ho Chi Minh pada bulan Oktober nanti. Saya nak tau sapa2 yang pernah bua ...

i pun nk tau gak tmpt buat suit yg jaitan elok and pakai sedap

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2019 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Any idea tempah baju murah dkt hcm? Rata2 upah jahit rm80 sepasang.
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2019 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Tadi pegi linda wholesale naik grab je tambang 116 tp dia amik 125. Balik naik teksi vinasun 200 sbb grab 235 lg mahal dr teksi.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
dura81 replied at 12-5-2019 02:52 PM
Any idea tempah baju murah dkt hcm? Rata2 upah jahit rm80 sepasang.

Pegi cho binh tay. Upah baju sepasang RM50. Hantar pagi malam dia akan hantar ke hotel.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2019 01:07 PM | Show all posts
cmf_baby_ayang replied at 17-4-2019 01:21 PM
Baru balik menabur RM di Saigon 2 minggu lepas

Pergi 3 h 2 m. Minta extra 1 hari kat hubby  ...

sis, baju siap rm100 4 helai tu dekat kedai mana eh?


Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 10:13 AM | Show all posts
bagi yang akan stay kat Aluna Hotel,(Blessing Hotel) sila hati2 ya..

copy dari fb Reff Lia

Kejadian di Betnam Janam Janam 14-17 May

Ref bawa Dian & Reza pergi ke Ho Chi Minh. Reza memang wajib bawa sebab dia still breastfeed. Ref hunting barang memang Reza je selalu bawa. Dian first time. Dian ref bawa sebab nenek Dian sibuk waktu puasa. Plus ref nak more kgs sebab naik AA.

Al kisahnya...

Stay dekat Aluna Hotel. Hotel baru. Dulu nama Blessing Hotel. Tukar management baru. Stay 3 hari. 14-17 May. Kawan kawan yang lain stay dekat hotel lain sebab depa dah book hotel awal.

Kejadian 15/5/19. Rabu. Pukul 9 pagi ref bawa turun anak anak pergi breakfast. Turun kejap je. Ref tak bawa barang. Dalam hati pikir, masih pagi sangat ni kalau cleaner nak kemaskan bilik. Pintu kunci. Jumpa cleaner dalam lift. Borak borak. Peramah! Siap bergurau dengan Dian.

Naik ke bilik. Tengok bilik kemas! Berderau jantungku bagai berlari pecut 100m! Dompetku!! Aaah!!! Selamat duit dah kena kebas!! 😫 Cadar dah tukar. Towel dah tukar. Lantai tak sapu. Nampak sangat buat kerja dalam keadaan rushing. Kira balik duit, about RM1500 terbang!! 😭 Duit ref letak asing asing semua. Dia ambil half of it. Ref nangis! 😞

Persoalan:
Kenapa pagi pagi buta dah kemas bilik??!!! Ref tak letak any signage make up my room pun ok. Sangat pelik! Argghh!! kemana mana memang jaga betul handbag. Tapi kejadian ni very unexpected sangat sangat!! 💆🏻‍️ Why awal pagi?? Why!!! Dah kira kes pecah masuk bilik namanya! 🤬

Benda ni takkan jadi kalau housekeeper tu jujur. Tak panjang tangan. Pergi hotel lain tak ada apa2 pun. But bukan rezeki Ref. Nak buat macam mana kan. Awal awal pagi tak sangka dah start kemas bilik. Padahal Ref stay 3 hari di Aluna.

Turun ke bawah tergesa2 bawak bebudak ni. Jumpa manager. Manager tak tau English barangkali. Sales manager yang take charge. Ok madam. we will help you. Dont worry. we understand your situation right now

Ref argue la I want to know your SOP! Memang kemas bilik early in the morning ke? I want my money back! Housekeeper dah ambil my money. I nak tengok cctv Macam macam lagi la ref argue. Bila tengok cctv, nampak 2 housekeeper masuk bilik. Bila di soal siasat keduanya tak nak mengaku!! Rasa nak carut je tapi ngak bisa. Sis puasa. Manager pun tak paksa pun depa ngaku 🙄 Cakap pun helok helok dalam bahasa depa. Ref nak rekod cctv, depa tak kasi! Depa cakap nak bagi polis tengok cctv. Mana ada wei! Cakap tak serupa bikin!

Soalan2 sales manager kepada Ref :
- Mesti u tercicir duit
- Tersalah letak duit ni
- Boleh bagi receipt transaction dekat atm sana? (Eh apa kaitan woi!)
Tu je yang ref ingat. Tapi soalan soalan yang sangat bangang yang di tanya. Maaf perkataanku itu. Baru sampai kot! Mestilah ingat brapa kita belanja. Duit letak mana.

Proceed to police station. Sorang suspek je pergi. Lagi sorang tak pergi. Bila tanya dengan sales manager tu, mana lagi sorang?? Dia cakap dia yang akan buat report on behalf of her. Apekah!! 🙄 Ah! Polis pun hauk! Tak boleh pakai. Langsung tak cakap apa2 dekat ref. Tengok cara dia duduk pun dah tau. Kau ingat duduk dekat kedai mamak ke?? Dengan kaki letak di atas kerusi sambil taip my report! What the.... 🙄 Ref tak puas hati dengan apa pihak hotel lakukan. Sales manager lauk! Polis pun sama! Sorry.. Tak kuasa nak kasi duit kopi.

Esoknya ref tekad. Fight for my right! Pergi sorang sorang. Bawa anak2 sekali pergi ke embassy. Minta pertolongan. Alhamdulillah. Pihak embassy banyak sangat membantu. Now kes ref akan di bawa ke pihak pengadilan. 2 suspek akan di tangkap.Nanti akan update kes ref via email & call. Ref tak nak kacau kawan kawan yang lain. Mereka busy dengan order yang harus di beli. Habis terbuang masa 1 hari setengah untuk settlekan kes ni 💆🏻‍️ Spesis macam depa ni jangan nak bagi muka sangat! Depa goyang kalau babitkan konsulat.

Pihak hotel langsung tak nak bertanggungjawab!! Manager dia not even say sorry pun dekat ref!! 🙄 Sales manager and receptionist je yang say sorry. Berlagak wei manager aluna ni. Geram! Watlek watpis je wei. Langsung tak da cakap apa2 dekat Ref.

Pihak hotel hanya refund duit penginapan. Worth RM330 which is value dia tak sama dengan kerugian yang ref tanggung! Serius memang sakit hati sangat. Ref tak nak bikin havoc. Tengking sana sini sebab Ref takut nanti depa bawa gang, habis Ref n anak2 nanti. Kena pikir keselamatan juga.

Ref sangat sedih dengan apa yang menimpa dekat ref. Ref nangis sorang sorang dekat dalam bilik. Emosi ref tewas! Husband jauh. Selama ni banyak dugaan yang Ref tanggung tapi masih bisa kawal emosi ku. Nak cari duit RM1500 bukan senang untuk Ref. Lagi lagi cari rezeki sambil bawa Reza. Hunting barang ke sana ke mari sambil gendong baby. Gunakan seluruh kudrat wanitaku. Terduduk ref seketika. Termenung mengenang nasib. Allah nak uji Ref lagi. Ref redho. Ref tawakal je.

Thanks kepada kawan kawan ps Ref yang lain bagi moral support. Datang ke hotel Ref. Kawan kawan dalam whatsapp group, banyak doakan Ref. Ref tak minta benda ni jadi. Sangat tak terduga.

Takpe la anak anakku.. Lepas ni bunda kerja keras lagi ya nak cari rezeki. Doakan ref murah rezeki. Please jangan stay Hotel Aluna kalau kalian datang ke Ho Chi Minh. Boikot Aluna!!! Jadikan kejadian yang menimpa Ref ni sebagai pedoman untuk semua.

Nak jadi personal shopper ni hati kena kental. Lagi lagi ref gendong baby. Nampak je indah para ps turun naik flight tapi di sebaliknya ramai tak tau. Macam2 dugaan & ujian yang kami tempuhi. Maaf dah tak boleh nak taip lagi sebab hidung dah tersumbat. Tisu dah banyak habis. Sedih ingatkan kejadian tempoh hari 😞

Bunda Ref will come back!

Note : My name is Reflia. Just call me Ref 😊 Ayuh rakyat Malaysia! Tunjukkan kuasa membawang anda semua dekat page Hotel Aluna. Dont play play with Malaysian lah! 😏
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 04:11 PM | Show all posts
dura81 replied at 13-5-2019 01:27 PM
Pegi cho binh tay. Upah baju sepasang RM50. Hantar pagi malam dia akan hantar ke hotel.

cho binh tay ni kt mane,,ada specific nama kedai?

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 12:01 PM | Show all posts
kalo kita pergi hanoi,ada ke soping utk tuudng ni
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 09:26 AM | Show all posts
akmal replied at 19-6-2019 12:01 PM
kalo kita pergi hanoi,ada ke soping utk tuudng ni

tak de..

btw ada x sesiapa cari bokita betnam ..
nak letgo 2 lai ada org order tpi x amik ... rm40 each
beli kat sarony
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
reddots replied at 20-5-2019 10:13 AM
bagi yang akan stay kat Aluna Hotel,(Blessing Hotel) sila hati2 ya..

copy dari fb Reff Lia

1500 tu banyak untuk ditinggalkan dalam hotel room regardless of circumstances
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 01:30 PM | Show all posts
nuralisa replied at 28-6-2019 09:26 AM
tak de..

btw ada x sesiapa cari bokita betnam ..

Boleh PM Gambar bokita tu? TQ
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 05:36 PM From the mobile phone | Show all posts
uda replied at 28-6-2019 01:30 PM
Boleh PM Gambar bokita tu? TQ

Saya pm ya... tq ...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2019 08:39 AM | Show all posts
aku tak sempat nak selak page belakang. Aku baru balik dari Phu Quoc, Pergi masa raya, kira raya trip la. Park kejap aku update Iti and tips
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
hungryhenry replied at 29-6-2019 08:39 AM
aku tak sempat nak selak page belakang. Aku baru balik dari Phu Quoc, Pergi masa raya, kira raya tri ...

Share itinerary please
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2019 08:43 PM | Show all posts
boocik04 replied at 9-5-2019 07:40 AM
Salam semua... Saya akan ke Ho Chi Minh pada bulan Oktober nanti. Saya nak tau sapa2 yang pernah bua ...

sama nak tau jugak

Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 09:27 PM | Show all posts
tumpang tanya, kenapa hotel yang direkemen kebanyakan di area Malaysia St yang 200 m dari Ben Thanh ni. Kalau yang dalam 700 m atau 400m ok ke ke arah Ben Thanh
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 09:33 AM | Show all posts
cenkudu replied at 22-7-2019 10:27 AM
tumpang tanya, kenapa hotel yang direkemen kebanyakan di area Malaysia St yang 200 m dari Ben Thanh  ...

ok je uols, yang ramai2 promote hotel area Benh Than sebab nak memudah kan mereka2 utk shopping. Jimat duit transportation and tak payah menapak jauh sangat
Macam saya, saya lebih suka stay jauh sikit. Last saya pg HCM saya book air BnB di Vinhome Pearl District 1. Tempat tu mcm high class sikit tapi environment bersih berbanding Malaysian street. 1 malam RM250 utk 1 apartment 2 bilik. Saya ulang alik naik grab je.  Stay situ ada org tolong buka pintu grab ala2 mak datin gitew

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 11:55 AM | Show all posts
cenkudu replied at 22-7-2019 09:27 PM
tumpang tanya, kenapa hotel yang direkemen kebanyakan di area Malaysia St yang 200 m dari Ben Thanh  ...

Sebab senang nak cari halal food area tu dan senang nak ulang alik soping di Bent Thant, kedai dan mall yang berdekatan disiang hari dan nak ke pasar malam bila malam.  Jadi jimat cost transport atau tak perlu nak berjalan jauh utk balik ke hotel.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 09:03 PM | Show all posts
sape biasa beli vietjet ni, biasa beli ticket website mana:

https://vietjetonline.com/

ke ni

https://www.vietjetair.com/Sites/Web/en-US/Home

yang tulis vietnam tu macam murah lagi tapi tak faham pulak tulisannya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082572s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list