Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
23934
View
62
Reply

Apa akan jadi kalau kita letak jawatan dalam masa 24jam

[Copy link]

Author: biskutmayat       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 23-5-2017 03:14 PM | Show all posts
Kadang kadang jealous dengan orang yang habis belajar sama tahun dengan kita dan start kerja dengan kita tapi gaji dorang mungkin dah 2.5k. Iols ni masih dibawah 2k. Bersyukur memang lah bersyukur pasal ada lagi orang yang kurang bernasib baik tapi, sampai bila kan? Kos sara hidup makin tinggi. Nak bayar ptptn lagi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 03:15 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 23-5-2017 03:12 PM
check balik offer letter awak dulu..
ada tulis kot syarat nak berhenti kena notis berapa lama..
...

Oooo oaky sis. Thank you!

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 04:33 PM | Show all posts
biskutmayat replied at 23-5-2017 03:12 PM
Thank you sis! Ada kerja kosong tak?

stay area mne yer sis
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
biskutmayat replied at 23-5-2017 03:02 PM
kalau cuti kena beku separuh walaupun you still have 7.5days cuti dan disuruh ambil unpaid menjaga ...

mungkin sebab dia kira pro rate tak? sebab katakan cuti kita ada 14 hari setahun, kita tak bole guna semua by bulan 5 sebab dia ikot pro rate setiap bulan.. mungkin tu yang kena unpaid tu..
selalu kalau kita mintak wave notice mmg kena bayar balik based on notice period (1-3 bulan gaji). So selalunya kalau desperate org 'hilang' aje 3 hari.. tp lam resume kena hati2 bila letak reference.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
sebab resign 24h?
klau tmpt I kena byr blik gji 3x..n dpt sman
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
rasa cm kenal tt kt luar....
tt keja area damansarA ke?
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2017 12:22 PM | Show all posts
biskutmayat replied at 23-5-2017 03:02 PM
kalau cuti kena beku separuh walaupun you still have 7.5days cuti dan disuruh ambil unpaid menjaga ...

dah kenapa x cter dlm thread detail2? iols ckp apa yg sepatutnya iols ckp since u cter di thread simple gila je kot psl u nk breti kije, xde u cter detail2 ape opis dh buat?? mne iols tau company u buat taik ke tak kalua udhh u x cter? u cter sekerat jln, bg iols kalau u letak jawatan tiba2 tanpa ikut peraturan mmg buat taik lah. company buat hal, itu dh nama kije ngn org. kite nk tgalkan kije tiba2 mcm tu, satu hal nyusahkan company. masuk cara elok, keluar cara elok.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2017 09:51 AM | Show all posts

tinggal area keramat sis

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2017 09:52 AM | Show all posts
KucingKedai replied at 23-5-2017 04:35 PM
mungkin sebab dia kira pro rate tak? sebab katakan cuti kita ada 14 hari setahun, kita tak bole gu ...

Tak silap cemtulah kekdahnya. Tp ada opismate iols dah ambil cuti lebih dari 7hari walaupun belum hal a year lagi.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2017 09:52 AM | Show all posts
merahrose replied at 23-5-2017 10:20 PM
sebab resign 24h?
klau tmpt I kena byr blik gji 3x..n dpt sman

Oooo. Banyak jugak tu klu kena bayar 3bulan huhu

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2017 09:55 AM | Show all posts
chinta89 replied at 24-5-2017 12:22 PM
dah kenapa x cter dlm thread detail2? iols ckp apa yg sepatutnya iols ckp since u cter di thread s ...

Sabo sabo. Maaf iols tak cite detail kat post yang first ittew. Tp cemtulah kisahnya. Iols faham apa yg uols cuba sampaikan. Ye lah kan klu chow cemtu je kan dah nyusahkan orang lain. Tp kdg iols rasa kesian kt company tu yg boleh stay kot kat sini. Tp kadang tertanya apo lagi yg aku buat kat sini. Harapkan bonus jah. Tp bonus pun makin lama makin berkurang. Keadaan ekonomi skrng agak merudum berbanding sblm ini.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2017 09:56 AM | Show all posts
merahrose replied at 23-5-2017 10:25 PM
rasa cm kenal tt kt luar....
tt keja area damansarA ke?

Tak kerja area kotaraya
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Yes...u kena check ur offer letter...lain company lain terms and conditionnya... seeloknya bagi notice ikut ur offer letter...increment tu bagi i bersyukur la naik coz i tahu dlm keadaan sekarang..unless company untung besar la...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2017 10:58 AM | Show all posts
Vignette replied at 25-5-2017 10:42 AM
Yes...u kena check ur offer letter...lain company lain terms and conditionnya... seeloknya bagi noti ...

I bersyukur jah increment naik walaupun RM20. Tapi smpi bila kan? Huhu. Dah kerja almost 4years kat sini tp gaji masih lagi dibawah 2k
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Letak jawatan jd penganggur uolss kuikui
Tp baik ikut procedure, kita mudah kan urusan orang urusan kita pun akan dipermudahkan.
Zaman susah dapat kija fikir betul2 you Sebelum buat keputusan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2017 11:07 AM | Show all posts
takutlipas replied at 25-5-2017 11:05 AM
Letak jawatan jd penganggur uolss kuikui
Tp baik ikut procedure, kita mudah kan urusan orang urusan ...

Sbb zaman susah nak dpt kerja laa iols duk berfikir fikir. Tp iols klu benti boleh jaga anak.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
biskutmayat replied at 25-5-2017 11:07 AM
Sbb zaman susah nak dpt kerja laa iols duk berfikir fikir. Tp iols klu benti boleh jaga anak.

Ok la kalau hubby bg lampu hijau
Cam ai cakap nak resign hubby cakap nanti boring kat umah...ai faham sendiri la..x kisah bantu membantu selagi ai x stress giler kat opis ni
Iau nak benti bg notis dulu lar you
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 12:02 PM | Show all posts
Penalty amount tu depends on the terms dalam employment contract uols. Kalau policy company nak resign kena serve 3 months' notice period, theoretically 3 bulan gaji la uols kena bayar to the company. Suruh HR uols calculate la sebab nak kena deduct cuti etc.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi la notice sebulan , buat cara elok. Jiwa pun tenang..
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2017 04:35 PM | Show all posts
Dkt company aku keje, ramai je dapat benti notice 24jam tanpa kena bayar apa2.. yang penting kena slow talk dgn management..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.071756s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list